A december talán az év legsűrűbb hónapja. A karácsonyi ünnepek és az év végi sürgés-forgás nagyon sok energiát és figyelmet tud elvonni az embertől. Mindezek ellenére sem feledkezhetünk meg azonban a hideggel együtt megérkező teendőkről sem. 

Fel kell készülni!

Készítsétek elő a hólapátokat, kesztyűket, sálakat és jégkaparókat. Jelöljétek ki az autófeljáró széleit fényvisszaverő botokkal, hogy a hótolók könnyebben közlekedjenek majd, ha megérkezik a hó. Bár már nincsenek olyan igazi nagy telek, de azért érdemes mindenre felkészülni, hogy ne érjen minket meglepetés.

Csapok téliesítése

Még az első igazi fagyok megérkezése előtt érdemes lenne elzárni az udvari csapokat. Az öntözőcsöveket tekerjétek össze és költöztessétek be őket a garázsba.  

Biztonsági berendezések ellenőrzése

Időt kell szánni a biztonsági készülékek, a fűtőrendszer, a szén-monoxid jelző, és az autóban lévő egészségügyi doboz ellenőrzésére is. A tél a maga szépsége ellenére sok veszélyt rejt magában, ne érjen senkit semmi váratlanul. Elektromos készülékek esetében az elemek állapotát is ellenőrizzük, és ha szükséges inkább cseréljük őket újra.

Csomagolásra fel!

Az ünnepek közeledtével nagy szükség lesz majd csomagolópapírra, szalagokra, kötözőkre. Ha még a nagy rohamok előtt beszerzitek ezeket, egyel kevesebb teendő marad az amúgy is végtelen hosszú listán. De ne csak a csomagolópapírra gondoljatok, hanem érdemes a tartós élelmiszert is beszerezni már az ünnepekre.

Ajándék ötlet

BENDE MESÉI MESESOROZAT

Mesék a rendről, rendrakásról, takarításról gyereknyelven, de nem csak gyerekeknek.

Téli ruhák rendezése

Ha eddig még nem tettétek meg, akkor most már nem szabad halogatni. A vastag pulcsik, sálak, kesztyűk és csizmák nagyon sok helyet foglalnak, ezért elő kell készíteni a terepet a fogadásukra: át kell rendezni a szekrényeket a bejárat körül és helyet kell csinálni a nagykabátoknak.

Vendégszoba

Ha számíthattok távoli rokonokra az ünnepek alatt, akik esetleg nálatok szállnak majd meg néhány éjszakára, menj a dolgok elébe, és készítsd fel a vendégszobát, ha még eddig nem tetted meg. Cserélj ágyneműt, takarítsd ki a helyiséget, és varázsolj egy kis téli hangulatot néhány vastag takaró vagy egy puha meleg szőnyeg segítségével.

Ellenőrizd őket

A fűtési szezon beköszöntével különösen fontos, hogy ablakaink és ajtóink jól szigeteljenek. Ellenőrizzük, hogy nem szökik-e valahol a meleg, és szükség esetén javítsuk vagy javíttassuk meg a tömítéseket. A kéményekre sem ártana ránézni. Hívjunk ehhez szakembert, és ellenőriztessük a kémények, kazánok, kandalók állapotát.

Sütés-főzés

A karácsonyi nagyüzemre készülve vegyük sorra az edényeket, sütőformákat, serpenyőket. Van-e elég mindenből, tiszták-e, netán kölcsön kell kérni pár apróságot. Az aprósüteményeket érdemes előre megsütni, mert dobozban azok nagyon jól elállnak. De egy-két jól fagyasztható ételt is elkészíthetünk, mint pl. a töltöttkáposzta.

Nagytakarítás

Ha még nem végeztetek az őszi nagytakarítással, akkor érdemes ezt januárra áttenni.  Január úgy is egy unalmas hónap, így kényelmesen tudtok majd takarítani. Ha még is nekiállsz még decemberben ennek a nagy feladatnak, akkor azt javaslom, hogy a konyhát hagyd inkább januárra. Miért?

Karácsony előtt a konyha műveleti területnek számít, vagyis itt történnek a nagy dolgok. Ebbe jobb beletörődni. A konyhaasztalon fog a gyerek gyertyát önteni, karácsonyfadíszt festeni és pattogatottkukorica-girlandot fűzni, és ti is mostanság fogtok csak nekiállni a karácsonyi asztal ételeinek és desszertjeinek elkészítéséhez. Ha most szépen kitakarítjátok a konyhát, majd nekiálltok sütni-főzni, és szépen lassan újra mindent beborít a kiszóródott liszt, a kifröccsent paprikás zsír, a tojásfehérje is épp most csöppent le, és a gyerek is épp az imént jelentette be, hogy ő is részt akar venni ebben a jó kis buliban, akkor rádöbbentek arra, hogy a takarítás csak kidobott idő volt.

Ahogy zuhanyozni sem futás előtt megyünk el, hanem utána, úgy konyhát takarítani sem karácsony előtt, hanem majd utána kell, értelemszerűen. Ha az idei nagytakarítás kimaradt, akkor most már ne akarjatok vezekelni.

Tudom, a ragyogó karácsony előtt, amikor a szívünk teli van örömmel, és minden hangszóróból a Last Christmas árad, nehéz elhinni, de egyszer el fog jönni a január, ami a legreménytelenebb hónapok egyike. A karácsonyi pörgésnek már vége, a természet még nem nyílik, a nappalok rövidek….gondoljatok most egy sima egyszerű januári szerda délutánra… na, akkor kell konyhát takarítani.

Rendre Fel!

KAPCSOLODÓ TERMÉKEK