Oldal kiválasztása

Az ünnepre való készülődés nem csak az ajándékvásárlásról szól, hanem számos más tennivalóval is jár.

A lakás csinosítása, az ünnepi menü kitalálása és a hozzávalók beszerzése, az ünnepi asztal megterítése, a karácsonyfa feldíszítése, az ajándékok becsomagolása mind-mind ügyes szervezést, pontos időbeosztást, figyelmet kíván. Hogy mindez ne egyszerre zúduljon a nyakadba, gondold át alaposan tennivalóidat, majd készítsd el saját ünnepi menetrendedet. A készülődésbe bátran vond be a gyerekeket, a párodat vagy a férjedet is – együtt sokkal örömtelibb a készülődés, mint ha mindent egyedül vállalnál magadra.

Ehhez az ünnepi menetrendhez adok pár praktikus tippet, amivel az ünnepre való készülődés időszaka valóban élmény lesz, és stresszmentessé teszi idén a decemberedet.

Ajándékok – Egyik este, amikor van egy nyugodt órád, kuckózz be a kedvenc foteledbe! Vegyél magadhoz egy bögre forró teát, vagy forralt bort és egy jegyzetfüzetet. Írd össze, hogy kiket szeretnél megajándékozni, és azt is, hogy saját készítésű vagy vásárolt ajándékkal szeretnéd-e meglepni őket!

Menü – Gondold végéig, hogy otthon töltitek a Karácsonyt, vagy vendégségbe mentek. Írd össze, hogy kiket szeretnél meghívni, vagy kik látogatnak hozzátok az ünnepek alatt. Tervezd meg, hogy mit akarsz főzni, és milyen süteményeket akarsz sütni. Ha kitaláltad, hogy mit fogsz főzni, sütni, készítsd el a listát is, hogy mit kell hozzá beszerezned.

Menetrend – Ütemezz mindent a naptáradban! Ha készítesz egy kis menetrendet, hogy melyik nap, mit intézz el, akkor jó eséllyel elkerülöd az ünnepek előtti rohangálást, a boltok közötti céltalan kóválygást, és az időd pazarlását.

Képeslap – Írj karácsonyi üdvözlőlapokat! Már csak azért is, mert jó eséllyel válaszolni is fognak, és mások jókívánságait olvasni nagyon jó érzés! Ma már szinte mindenki elektronikus úton kíván kellemes ünnepeket, de te teheted ezt a hagyományos, régi idők módszerével, és feladhatod a képeslapodat a postán, vagy bedobhatod a barátod postaládájába te magad is.

Ne csak a feladatokra gondolj, hanem a feltöltődésre is

Adventi vásár – Látogass ki az adventi vásárba! Biztosan összetalálkozol ismerősökkel, akikkel jó lesz egy pohár forró tea vagy forralt bor társaságában feleleveníteni a régi, vicces emlékeiteket! A jóleső nosztalgia feltölti az embert.

Zene – Hallgass karácsonyi hangulatot varázsoló zenéket és engedd, hogy átjárja a tested-lelked a családi találkozás örömeinek szóló jóleső melegség!

Díszek – Nézd át a tavalyi fenyődíszeket, hogy kell-e cserélni valamit! Ha garázsban tartod, akkor különösen ajánlott. De ne csak a díszeket, hanem a kültéri izzókat és a karácsonyfaégőket is vedd ki a dobozból, és nézd meg, hogy valóban világítanak-e az égők.

Takarítás – Tervezd meg a nagytakarítás napját! Kérhetsz hozzá baráti segítséget is, hiszen nincs is jobb annál, mikor nagy nevetések és sürgő-forgó barátok könnyítik meg a nagytakarítást. Ha nincs időd már nagytakarításra, akkor gondold végig, hogy az otthonod mely részét muszáj kitakarítanod annak az érdekében, hogy vendégeket tudj fogadni, és csak azt a helyiséget takarítsd ki.

Jótékonyság – Adakozz, jótékonykodj! Sokak számára az ünnep nagyon szegényes és nagyon szomorú. Igen, vannak nálad rosszabb helyzetben élő emberek, családok. Ha nincs adakozásra pénzed, akkor járulj hozzá a gyűjtőakciókhoz olyan jó állapotú ruhákkal, takarókkal, játékokkal, könyvekkel, amik neked már nem kellenek, de másnak még nagy hasznára lehet. A mikulás cipősdoboz akció, például pont megfelelő erre.

Én-idő – Karácsonyig minden héten legalább egyszer szánj magadra egy kis időt, amikor csak úgy magad vagy, amikor csak magaddal tudsz foglalkozni. Menj el színházba, főző vagy sütő workshopra, vagy bárhová, ami téged feltölt.

A Karácsony soha ne a rohangálásról, az idegbajról, és a feladatok tökéletes elvégzésről szóljon

És hogy a fent felsorolt feladatokat, tevékenységeket az ünnep előtti időszakban melyik héten, melyik napon fogod megcsinálni, vagy beidőzíteni, az már csak rajtad és az időbeosztásodon múlik. Az, hogy én hogyan osztom be az ünnepre való felkészülés  heteit, és hogy hogyan tudtam kilépni a Karácsony adta stressz őrületből, azt megírtam a Karácsony stresszmentesítő könyvemben, és ezeket a titkokat most veled is megosztom. Nálam a Karácsony sosem a stresszről, vagy a feladatok sokaságáról szól, hanem az örömről, a meghittségről, a Karácsony illatáról, a nyugodt kuckós estékről. Ezt te is meg tudod valósítani. Kattints ide, és az idei Karácsonyod legyen Neked is stresszmentes!

Rendre Fel!