Mindenki tudja, hogy ahhoz, hogy mindent, amit szeretnénk, elvégezzünk egy nap alatt, kevés a nap 24 órája. Azonban ezzel a 24 órával nagyon okosan lehet gazdálkodni akkor, ha előre megtervezzük.

Emlékszem arra a pillanatra, amikor megfogadtam, hogy mostantól kezdve mindent megtervezek, és ezt a tervet bizony egy olyan füzetbe írom le, ami állandóan nálam van. Ez a pillanat akkor jött el az életemben, amikor egy sima hétköznap este 11 órakor egy értekezletről elindultam Dunaújvárosból haza. Félúton Paksnál csörgött a telefonom. A kisebbik fiam hívott, és egy olyan kérdést tett fel, amivel rögtön romba döntötte az anyai szuper képességeimet.

-Anya! Hol van versenymelegítőm? Tudod az, amelyikben mindig a triatlonversenyekre kell mennem, mert az az egyesületi melegítő.

-Ott van a „ráérekmégkimosni” kupacba, hiszen most nem lesz versenyed.

-De Anya! Nem emlékszel? Hétvégén mondtam, hogy holnap lesz egy olyan verseny, ami nem volt előre betervezve, és szóltam, hogy mosd ki, mert szükségem lesz rá. Most akkor mit fogok holnap felvenni? Gyöngyvér, (az edző) meg fog ölni.

Tudtam róla!

Persze, hogy tudtam róla, hiszen mondta a gyerek, csak én elfelejtettem a sok tennivaló közepette. Na, ez volt az a pillanat, úgy 14 évvel ezelőtt, amikor megfogadtam, mindent leírok, mindent megtervezek, és így semmit nem felejtek el soha többé. Azóta van évről-évre tervezőnaptáram, ami mindig a táskámban lapul. Bármikor elő tudom venni, és bármikor tudok bele írni. Bármit és bármikor.

Egy tervezőnaptár az elfoglalt nők, anyák mentőangyala, és e nélkül a kis füzet nélkül a káosz hamar felüti a fejét körülöttünk. Az a tervezőnapló, amibe most is tervezek, és vezetem a feladatokat, sok napló kipróbálása után lopta be magát a szívembe, hiszen én alkottam meg. Rengeteget kipróbáltam, megvettem, de sajnos olyat nem találtam, ami minden feltételemnek megfelelt volna. Miért? Mert annyi mindent szerettem volna egy felületen leírni, megtervezni, megjegyezni, hogy ehhez nem egy, hanem legalább öt naplót kellett volna mindig hordanom a táskámban.

Egy nőnek sok dolgot kell fejben tartania, ezért ha nincs leírva, akkor ezt képtelenség felejtés nélkül kivitelezni. A munka, a család és a háztartásvezetés adta feladatok sokasága képtelenné teszi azt, hogy egyszerre mindent fejben tartsunk. Ezért kell tervezni, és ezért kell ezt a tervet le is írni.

1. Tervezz előre!

Minden hét és hónap elején legyenek meg a listáid. Feladatlista, takarító lista, bevásárlólista, szórakozáslista, pénzügyilista stb. A mai rohanó, és feladatokkal teli világban nem árt, ha minden hónap és hét elején átgondolod, mit kell elvégezned, milyen feladatok vagy épp szórakozás vár rád, milyen ünnepek lesznek, hová kell menni vendégségbe, orvoshoz, vagy éppen a gyereked milyen plusz tennivalóval akar téged ellátni.

2. A pénzügyek sem mellékesek

Egy stresszmentes háztartás egyik titka a bevételek és kiadások pontos nyomon követése. De ezt csak úgy tudod nyilvántartani, ha pontosan vezeted, és természetesen meg is tervezed ezeket a kiadásokat. Tisztában vagy azzal, hogy mennyi a háztartás rezsije, hogy mennyit költhetsz egy héten az élelmiszerek bevásárlására? De az is fontos, hogy egy váratlan kiadás se okozzon fennakadást. Ezért egy nőnek szüksége van egy olyan listára is, ahol a pénzügyi terveit tervezi meg.

3. A munkahelyed a második otthonod

A munkahelyi és az otthoni feladatokat párhuzamosan kell kezelni, hiszen ha az egyiket elfelejted, akkor a másik helyen is borul minden. Ha tervezel, akkor a napjaidat is tervezd meg, és a tervezőnaplód megfelelő napjára mindkét helyen elvégzendő feladatokat, elintéznivalókat írd be. Egy tervezőnaptárban való feladatfelírás hatékonyabb mindenfajta cetlizésnél, és nem mellesleg egy helyen tudsz mindent megtervezni.

4. 100 féle lista nem fér a fejedbe

A betervezett feladatokon kívül még ezeregy másik dolgot is a fejünkbe kell, kellene tartanunk. Ilyenek a család fontosabb adatai, a bankszámlák információi, az orvos rendelési ideje, a fogadóórák időpontjai, a mensturációd napjai, a mérőórák diktálási időszakai, no és persze az órák mérőszámai. Ezt mind képtelenség megjegyezni! Úgy tervezz, hogy ezeket az információkat is egy helyen tudd vezetni, és egy tervezőnaplóba tudd beírni őket.

5. Mit főzzek holnap? – Nekem mindegy!

Ismerős ez a „nekemmindegy” válasz? Nálunk minden nap elhangzik, elhangzott, így már meg sem kérdezem. Régóta vezetem a menü tervezőmet, így 3-4 havonta előveszem az előző menütervező listáimat, és azokat az ételeket főzöm meg ismét. Így már csak a bevásárlólistát kell megújítanom, de az is tervezőlistán történik. Kezd el te is a főzés megtervezését. Időt és energiát spórolsz vele, az tuti, és nem mellesleg a saját dolgodat könnyíted meg ezzel.

6. Adj helyet a tervezésnek!

Egy nőnek nem egy, hanem száz dologra kell egyszerre koncentrálnia. Ezért nem elég, ha kis fecnikre írogatod ezeket. Add meg a módját, és biztosíts elég helyet a terveidnek, a listáidnak. Pirinyó rubrikába nem kényelmes, és nem célravezető tervezni, ezért mindig jól nézd meg a tervezőnaplódat, mielőtt megvásárolnád.

7. A terveidben te is legyél benne!

Ahhoz, hogy a betervezett feladataidat el is tudd végezni, szükség van arra, hogy magadra is szánj időt. Ezért a terveidből ne felejtsd ki a fodrászt, a kozmetikust, a barátnőkkel való kávézást, a színházat vagy éppen a pároddal való romantikus vacsorát. Ezeket is tervezd be, és írd is be a tervezőnaplód megfelelő lapjára.

Ha eldöntötted, hogy mostantól tervszerűen vezeted a háztartásodat, és elkezded a tervezőnaplódat kialakítani, akkor keresd meg a hozzád legjobban passzoló tervezőnaplót. Összerakhatod a saját naplódat is, de ha időt akarsz spórolni magadnak, akkor már kész naplót választasz, ami azokat a lapokat is tartalmazza, amikre neked szükséged van.

A nőknek készített tervezőnaplóm minden olyan lapot tartalmaz, amire egy elfoglalt nőnek szüksége van ahhoz, hogy stresszmentesítse a háztartását. Kattints ide, lapozz bele, és kezd el még ma a tervezést, hogy a háztartásod valóban stresszmentes legyen.

Rendre Fel!