Ki kell válogatni a ruhákat mosás előtt? Hogyan lehet tisztán mosni? Tanulni kell a mosást, vagy már mindenki profi művelője, amikor saját háztartást kezd el vezetni? A kérdések nagyon egyszerűek, de válaszolni rájuk már nem lehet ilyen egyszerűen és gyorsan.

Nincs olyan háztartási feladat, ami egyszerű lenne, és amit ne kellene tanulni. Írni és olvasni sem tudunk, amikor megszületünk, és járni vagy biciklizni is meg kell tanulnunk. Ezért nem tudom azt a modern mai felfogást elfogadni, hogy egy nőnek alapból tudnia kell a háztartásvezetést minden csínját-bínját, és minden házimunkát már profin kell művelnie abban a pillanatban, ahogy kinyílik az ajtó a saját háztartása előtt.

A háztartásvezetést igenis tanulni kell, és a házimunkákat is csak sok-sok gyakorlás után tudod majd megfelelően elvégezni.

Az egyik ilyen házimunka, amit sokat kell gyakorolni ahhoz, hogy valóban elégedettek legyünk az eredménnyel, a mosás. Sokak szerint a mosás nagyon egyszerű, és alapjában véve valóban annak is tűnik. Ám amilyen egyszerűnek gondoljuk, annál sokkal nehezebb, és bizony meg kell tanulni azt, hogy hogyan lehet tisztán mosni.

Nagyon szeretek mosni. Minden túlzás nélkül mondhatom, hogy ez az egyik kedvenc házimunkám. De valószínűleg sok más háziasszony is ezt a feladatot sorolná a kedvencei közé. Imádom a mosás minden részét. Azt, amikor a koszos ruha tiszta lesz, és a fehér ingek ismét vakító fehérségben pompáznak. Vagy azt hogy a foltos törölgetőruhákból a foltok pikk-pakk eltűnnek. Ezek számomra olyan csodák, melyek nap, mint nap örömmel töltenek el. Arról nem is beszélve, hogy minden alkalommal új mosószert és öblítőt próbálhatok ki, és ezernyi praktikát vethetek be a különböző foltok és szennyeződések minél hatékonyabb eltávolítására. Így minden mosási nap végére több tapasztalattal gazdagabban tudom becsukni a mosókonyhám ajtaját, melyeket a következő alkalommal kamatoztatni tudok. Na de hol is kezdjük, ha meg akarunk tanulni tisztán mosni?

A legfontosabb dolog a piszkos ruhák megfelelő szétválogatása.

Két dologra kell nagyon figyelni: a ruha színére és a ruha anyagára. A színeknél külön kell rakni a sötét és világos holmikat. Világosnak számít a hófehér és a krémszín is, sötétnek pedig a sötétzöld, a fekete, sőt még a sötétszürke is. A ruha anyagát mindig a ruha címkék szerint kell mosási adagba sorolni. Régebben az újonnan vásárolt ruhákat teljesen külön mosták a régi ruháktól, hiszen az új ruhák anyagai általában engedik a színüket. Ma már erre nincs szükség akkor, ha színvédő kendőket használsz minden mosásánál.

A válogatás után jöhet a foltkezelés.

A folttisztítás egyik legfontosabb szabálya, hogy rögtön hozzá kell fogni annak eltávolításához. De ha ez nem történt meg a folt keletkezésekor, akkor se ess kétségbe, mert ma már hatékony folteltávolítókat lehet beszerezni. Bár ez nem garancia arra, hogy a beszáradt folt el is tűnik a ruhákból.

Minden folt csak akkor távolítható el teljesen a ruhából, ha a folt keletkezésekor rögtön lekezeljük, vagy rögtön kimossuk. De erre nem mindig van lehetőségünk, vagy időnk. Ekkor számolni kell azzal a lehetőséggel, hogy egy-egy folt, ha halványon is, de megmarad a ruhában. Ebben az esetben, mielőtt berakod a foltos ruhát a gépbe, egy előkezelőszerrel kend be a ruhán lévő foltot, és egy kicsit dörgöld át. Majd mehet a mosásba.

Válogatás pipa, foltkezelés pipa…most jöhet a megfelelő mosási program kiválasztása.

Minden ruhaneműben lennie kell egy mosási útmutatónak, ami többek között meghatározza az ajánlott mosási hőfokot. Ezt mindig tartsd szem előtt. Ha kényes anyagokat mosunk, például gyapjút vagy selymet, akkor azokat 30 fokos mosási programon szabad mosni. A műszálas ruhákra is érdemes odafigyelni, mert sokkal hamarabb összeugranak, mint a pamut ruhák. A fehér ruhákat érdemes 60°C-on mosni, ha a mosási útmutató nem utal másra.

Most, hogy kész vagy a kezdeti lépésekkel, nincs más dolgod, mint hogy becsukd a mosógép ajtaját, és hagyd, hogy elvégezze a dolgát. Ugye, hogy milyen egyszerű?

Amikor elkezdtem önálló háztartást vezetni, nagyjából tudtam, hogy a nagykönyv szerint hogyan kellene mosni. Aztán az évek múlásával egyre jobban meggyőződtem arról, hogy az élet a mosásban is felülírja a nagykönyvben lefektetett szabályokat. Persze, a mai napig figyelek mindenre, de azért végül úgyis úgy mosok, ahogyan jónak látom, és ahogy évek alatt megtapasztaltam. Arról nem beszélve, hogy az ember a saját hibáiból is tanul, még akkor is, ha lassan.

Így Te se félj attól, hogy valamit elrontasz, mert másképp csinálod, mint ahogy le van írva. Ez a Te háztartásod a Te szabályaiddal. Csináld úgy, ahogy Neked jól esik.

Rendre Fel!