Eredményes és gyors nagytakarítás titka

Ahogy írtam, a legfontosabb a terv elkészítése. Ebben legyen benne, hogy milyen helyiségeket akarsz most kitakarítani. Ha most nincs annyi időd, hogy a pincét és a padlást meglátogasd, akkor azt ne írd fel. De ha van mosókonyhád, vagy kamrád, akkor az szerepeljen a kitakarítandó helyiségek között. Minden helyiség mellé írd oda, hogy ott milyen munkákat akarsz elvégezni. Gondold végéig, hogy felülről lefelé haladva miket kell megmozdítanod, levenned, letörölnöd, lemosnod, kipakolnod stb. Ahogy haladsz gondolatban, azt mindjárt írd is le. Amikor úgy gondolod, hogy kész a terved, akkor fusd át még egyszer, és ha kell egészítsd ki.

Csináltam nektek egy minta tervet, amit ide kattintva le tudsz tölteni. A Háztartási Mentor klubban, a gyakorlatban is végig megyünk ezen a listán, így ha te is Klubtag vagy, akkor nem csak a minta listát kapod meg, hanem hozzá a gyakorlati kivitelezést is.

Ne csak a feladatokat tervezd meg, hanem a hozzávaló eszközöket, és tisztítószereket is.

Nem csak a feladatokra kell gondolni, hanem a feladat elvégzéséhez szükséges eszközökre és tisztítószerekre is. Nézd át a takarítóeszközeidet és a meglévő tisztítószereidet. Nézd végig a tervező listádat, és írd a feladatok mellé azokat az eszközöket és szereket, amikre ehhez a feladathoz szükséged van. A végén összesíts és a hiányzó dolgokat szerezd be. De mielőtt rohannál a boltba, nézd meg, hogy mit mivel tudsz helyettesíteni, ha netán valami nincs otthon. Például ha nincs otthon ablaktisztító, akkor az ecet is tökéletesen alkalmas az üvegfelületek tisztításra. Vagy ha nagyon koszos a szőnyeged, akkor ahelyett, hogy mindenféle csodaszereket összevásárolnád, inkább vidd le a legközelebbi szőnyegtisztítóba, pénzt is időt takarítva ezzel.

Nekem évek óta állandó listám van takarítóeszközökből és tisztítószerekből. Nem is szoktam újabb, csodaszereknek hinni, mert ezek nagyon jól beváltak, és a velük való munkavégzés eredménye is tökéletes számomra.

A nagytakarítás tudástára >>>> előző rész >>>> következő rész eszköz listával