Az ablakpucolást lehet szeretni, vagy nem szeretni, attól még néha el kell végezni. Az ablakpucolást lehet jól és rosszul, lassan és gyorsan csinálni. De ha egy-két dolgot szem előtt tartunk, akkor gyorsabban és hatékonyabban végzünk azzal a házimunkával, aminek az eredményeképp az ablakaink ismét eredeti pompájukban ragyognak.

Csak óvatosan!

Mint minden munkánál, így az ablakpucolásnál is nagyon oda kell figyelni. Általában azok a háziasszonyok, akik már nagy gyakorlatot szereztek az ablakpucolás terén, gyakran elfeledkeznek arról, hogy egy kisszékre ráállva nem is olyan biztonságos. Azok az ablakok, amiket álló helyzetből teljesen felérsz, nem jelentenek gondot. De ahol már valamire rá kell állni, vagy több emelet magasságból ki kell hajolni a párkányról, ott nem elég a rutin, ott már nagyon komolyon oda kell figyelni a biztonságra. Ugyanis még egy kis sámliról is le lehet esni úgy, hogy egy életre elmenjen a kedved ettől a munkától. A sérülésekről pedig nem is beszélve.

Mielőtt elkezdenéd, TERVEZZ!

Nem elég, csak úgy nekiállni, aztán csinálni. Ha tudatosan vezeted a háztartásodat, akkor bizony a takarításokat, és ezen belül az ablakpucolás is be van tervezve az éves háztartási naptáradba. Ha viszont spontán háztartást vezetsz, akkor előfordulhat, hogy egy-egy ünnep előtt pánikszerűen állsz neki a takarításnak, és ezzel a pánikszerű takarítással olyan eredményt érsz el, amivel nem igazán leszel elégedett. De ha még is előfordul, hogy nem tervezted be az ablakpucolást, viszont kint szép idő van, és a napsugár is szeretne már egy tiszta ablakon keresztül simogatni, akkor itt az ideje annak, hogy megpucold azokat a bizonyos ablakokat. És bizony ez ha akarod, ha nem, egy kis tervezést igényel.

A tervezésnél nem kell ebben az esetben nagy dolgokra gondolni, de egy-két fontos dolgot érdemes átgondolni. Például azt, hogy van-e elég tisztítószer otthon. Van-e tiszta takarítókendőd? A család itthon lesz-e addig, és feltart a munkában, amíg minden ablak tiszta lesz, vagy tiéd a terep, mert mindenki elrohant otthonról, hogy még véletlenül se kelljen segíteniük Neked. És akkor még az eszközökről nem is beszéltünk. Mert az is fontos, hogy az a bizonyos masszív hokedli is a kezed ügyében legyen.

Azt is figyelembe kell venned, hogy milyen ablakaid vannak. Előfordulnak még olyan háztartások, ahol dupla ablakok vannak. Azokra az ablakokra gondolok, amiket egy-egy csavar rögzít egymáshoz. Ebben az esetben valószínűleg belül is koszolódott az üveg, így szét kell szedni őket. Ha egyedül is szét tudod nyitni őket, akkor nincs gond, de ha segítség kell hozzá, akkor jobb, ha nem pucolás közben derül ez ki. Nekem volt olyan ablakpucolásom, amikor még a hetedik felmenőimet is megemlítettem, mert sehogy sem tudtam azokat a fránya ablakokat szétszedni. Meg kellett várnom, hogy a férjem hazaérjen, de akkor meg már beesteledett. Így a pár órás ablakpucolásom két napig tartott. De bezzeg ha mindent előre megterveztem volna….. Na, ma már ilyen nem fordulhat elő velem.

Ha ablakot pucolsz, akkor már a függönyt is mosd ki!

Sokan azt gondolják, hogy elég, ha elhúzzuk a függönyt az ablak elől, aztán megpucoljuk az ablakot, és azzal kész is. Sok háziasszonytól gyakran hallom, hogy a függönyöket egy évben egyszer szabad csak kimosni, mert ha többször mossuk, akkor besárgulnak, beszürkülnek, megfakulnak. Van egy rossz hírem! A függönymosás az ablaktisztítási projekt elengedhetetlen része, mert hiába ragyognak az üvegek, ha előttük egy koszos, büdös függöny díszeleg.

A függönyök mosása nem ördöngőség, és nem is kell rá sok időt fecsérelned. Mielőtt elkezded az ablakpucolást, az összes függönyt szedd le a karnisokról. Nézd meg, hogy melyiket lehet együtt betenni a mosógépbe a másikkal. Tehát válogasd össze őket úgy, hogy ne kelljen mindegyiket külön-külön mosnod. Ha az összes függönyöd fehér, akkor nagyon egyszerű dolgod van. De ha van színes függönyöd, vagy színes kísérőfüggönyöd, akkor bizony érdemes a válogatásra több időt szakítanod. Amíg az ablakokat pucolod, a mosógép kimossa a függönyöket. Kezdd mindig azokkal a függönyökkel, amik azon az ablakokon voltak, amiket először fogsz megpucolni. Mire kész leszel az ablak takarításával, a függöny is tiszta lesz, és már akaszthatod is vissza. Ha a függönyöd vasalós, akkor meg kell várni, míg megszárad, és vasalás után tudod csak visszatenni. Ha valaki vasalós függönyt vásárol, akkor azzal, hogy a tisztán tartása több időt igényel, tisztában van.

A fehér függöny titka

Ahhoz, hogy a függönyeid sok éven keresztül megőrizzék a fehérségüket, ma már rengeteg módszer létezik. Én egy nagyon egyszerű módszer használok már évek óta, és még minden függönyöm hófehér. Amikor a függönyeimet mosom, akkor minden mosáshoz használom a Dr. Beckmann Függönyfehérítőjét. Ezt simán a mosógépbe szórom, és így a függönyeim sokáig tiszta illatot árasztanak. Arról nem is beszélve, hogy a fehérségüket, még ennyi év után is ennek a fehérítőpornak köszönhetem.

Jó munkához jó szerszám kell

Ha már lent vannak a függönyök, készítsd össze az összes olyan dolgot, amire szükséged lesz az ablakpucolás ideje alatt. Az ablakpucolás az egyetlen olyan házimunka, amihez nem kell nagyon sok minden. Amire szükséged lehet, azok a következők: ablaktisztító, vagy ecet – mosogatószerputzstein –  takarítókendő – szivacs – ablaklehúzó – vödör – víz – létra vagy hokedli.

Kívülről befelé….

Ablakpucoláshoz akkor megfelelő az időjárás, ha nincs nagyon meleg, nem esik az eső, és a nap nem az ablakra süt. Ha odatűz az ablakra a nap, akkor akárhonnan is kezded, akármerre húzod, úgy is csíkos marad. Ha esik az eső, akkor pedig általában az üvegre is jut belőle. Ha pedig fúj a szél, akkor előfordulhat, hogy a nyitott ablakban leviszi a fejedet a szél. Márpedig csukott ablak mellett nehezen lesz tiszta az üveg. Szóval válassz egy olyan napot, amikor az időjárás ideális az ablakok takarítására, és akkor állj neki ennek a projektnek.

Az első lépés mindig a roló/redőny pucolása. Persze csak akkor, ha van rolód. Ha nincs, akkor ezt most Te megúsztad. A következő feladat az ablak teljes felületének lemosása a kerettel együtt. Igen, először egy mosószeres vízzel le kell mosni az ablakot ahhoz, hogy a végeredmény egy maszatmentes, csíkmentes felület legyen. Akkor tudod ezt a lépést megspórolni magadnak, ha havonta egyszer mindig megpucolod az ablakot. Ebben az esetben elég, ha a tisztítószert ráfújod az ablak és a keret teljes felületére, és áttörlöd egy takarítókendővel. Ha viszont az ablakokra csak félévente egyszer kerül sor, akkor bizony a lemosása mindenképp ajánlott.

A keretek lemosása közben előfordulhat, hogy régebbi szennyeződésekkel találjuk szemben magunkat. Az üvegfelület takarítás során pedig a legyek piszkaival szoktunk harcba szállni. Erre az esetre készítjük magunk mellé mindig a Putzsteint, mert ezzel a pasztával bármilyen felületen, bármilyen szennyeződéssel szemben megnyerjük a csatát.

Lemosás és a tisztítás kéz a kézben járnak

A lemosás után jöhet maga a tisztítás. Ehhez vagy ablaktisztítót vagy ecetet használunk. Aki bírja az ecet szagát, az nyugodtan használja azt, mert ennél olcsóbb és természetesebb tisztítószer nem létezik. A keretet is töröld át azzal a szerrel, amit az üveghez használsz. Ha kész a keret, akkor jöhet az üveg. Az üvegnél jobb, ha a takarítókendő helyett ablaklehúzót használsz. Az ablaklehúzóval nem lesz csíkos és maszatos, míg ha a takarítókendőd egy kicsit is szöszmölödik, akkor sajnos az üveg is csíkos marad. De ezt neked kell kitapasztalnod, hogy neked melyik módszer jön be jobban. Ha ablaklehúzóval dolgozol, akkor először a keret mellett, a kerettel párhuzamosan húzd le a vizet egy-egy határozott mozdulattal, majd fentről lefelé haladva vízszintes sávokban folytasd. Fontos, hogy a sávok kis részben fedjék egymást! Végül egy tiszta, és száraz takarítókendővel töröld meg a keretek mellett is az ablakot. Utolsó lépésként pedig töröld át az ablakpárkányt is.

Megfontolandó dolgok ablakpucoláshoz

Mindenképp olyan ablaktisztítót válasszunk, ami nem tartalmaz butyl cellosolve-ot (butil-celloszolv). Ennek az anyagnak ugyanis idegkárosító hatása is van. Emellett érdemes kerülni az ablaktisztítás során az olyan tisztítót is, amiben ammónia van. Az ammónia erősen irritálhatja a légutakat. Sőt, ha véletlenül klóros tisztítószerrel keveredik, akkor mérgező, rákkeltő klóramin gáz szabadulhat fel a keverékből.

Ha egy tanácsot elfogadtok, akkor bármilyen takarítást is végeztek, csak Dr. Beckmann és Cleanne termékeket használtok.