Néha bizony a napi és a heti takarítások mellett egy nagyobb lélegzetvételű takarítást is be kell ütemeznünk, amit nagytakarításnak hívunk. Ha nagytakarítás, akkor ablakpucolás. És ha ablakpucolás, akkor erről beszélni kell. Ebben a bejegyzésben azt fogom megmutatni drága Olvasóm, hogy lehet az ablaktisztítás csíkmentesen eredményes és örömteli is.

Az ablakpucolást lehet szeretni, vagy nem szeretni. Ettől függetlenül néha el kell végezni, mert ez is hozzátartozik az otthonunkhoz. Ezt a feladatot lehet jól és rosszul, lassan és gyorsan csinálni. De ha egy-két dolgot szem előtt tartasz, akkor gyorsabban és hatékonyabban végzel azzal a munkával, aminek az eredményeképp az ablakaid ismét eredeti pompájukban ragyognak.

Csak óvatosan!

Mint minden munkánál, így az ablakpucolásnál is nagyon oda kell figyelni. Általában azok, akik már rutinosak az ablakpucolás terén, gyakran elfeledkeznek arról, hogy egy kisszékre ráállva nem túl biztonságos. Azok az ablakok, amiket álló helyzetből teljesen felérsz, nem jelentenek gondot.

De ahol már valamire rá kell állni, vagy több emelet magasságából ki kell hajolni a párkányról, ott nem elég a rutin, ott már nagyon komolyon oda kell figyelni a biztonságra. Ugyanis még egy kis sámliról is le lehet esni úgy, hogy egy életre elmenjen a kedved ettől a munkától. A sérülésekről nem is beszélve!

Ha ablakot pucolsz, akkor a függönyt is mosd ki!

Sokan azt gondolják, hogy elég, ha elhúzzuk a függönyt az ablak elől, megpucoljuk az ablakot, és már kész is vagyunk. Gyakran hallom, hogy a függönyöket egy évben egyszer szabad csak kimosni, mert ha többször mossuk, akkor besárgulnak, beszürkülnek, megfakulnak.

Van egy rossz hírem! A függönymosás az ablaktisztítás elengedhetetlen része, mert hiába ragyognak az üvegek, ha előttük egy koszos, kellemetlen szagú függöny díszeleg.

A függönyök mosása nem ördöngösség. Mielőtt elkezded az ablakpucolást, az összes függönyt szedd le a karnisokról. Nézd meg, hogy melyiket lehet együtt betenni a mosógépbe a másikkal. Tehát válogasd össze őket úgy, hogy ne kelljen mindegyiket külön-külön mosnod. Ha az összes függönyöd fehér, akkor nagyon egyszerű dolgod van. De ha van színes függönyöd is, akkor azt másik adagban mosd ki.

A fehér függöny titka

Ahhoz, hogy a függönyeid sok éven keresztül megőrizzék a fehérségüket, ma már rengeteg módszer létezik. Én egy nagyon egyszerű módszer használok már évek óta, és még minden függönyöm hófehér.

Amikor a fehér függönyeimet mosom, akkor minden mosáshoz használok citromlevet és szódabikarbónát. Ezt simán a mosógépbe szórom, és így a függönyeim a fehérségüket még ennyi év után is megőrizték. A függönyök mosásához illóolajat használok még, mert így az illata több hónapon keresztül is megmarad.

A függöny mosásáról bővebben ide kattintva tudsz olvasni.

Haladj kívülről befelé!

Az ablaktisztítás csíkmentesen akkor garantált, ha nincs nagyon meleg, nem esik az eső, és a nap nem az ablakra süt. Ha odatűz az ablakra a nap, akkor akárhonnan is kezded, akármerre húzod, úgy is csíkos marad. Ha esik az eső, akkor pedig általában az üvegre is jut belőle. Ha pedig fúj a szél, akkor előfordulhat, hogy a nyitott ablakban leviszi a fejedet a huzat. Márpedig csukott ablak mellett nehezen lesz tiszta az üveg.

Az első lépés mindig a roló/redőny pucolása. Persze csak akkor, ha van rolód. Ha nincs, akkor ezt most Te megúsztad. Illetve a rolókat csak tavasztól késő őszig érdemes megpucolni, mert télen odafagy az ember lánya az rolóra. Rolót csak akkor tisztítunk kívülről, ha elérhető magasságban van. Ha már létra kell hozzá, akkor meggondolandó…

A következő feladat az ablak teljes felületének lemosása a kerettel együtt. Igen, először egy mosószeres vízzel le kell mosni az ablakot ahhoz, hogy a végeredmény egy maszatmentes, csíkmentes felület legyen. Akkor tudod ezt a lépést megspórolni magadnak, ha havonta egyszer mindig megpucolod az ablakot. Ebben az esetben elég, ha a tisztítószert ráfújod az ablak és a keret teljes felületére, és áttörlöd egy takarítókendővel, vagy egy lehúzó segítségével távolítod el a nedvességet. Ha viszont az ablakokra csak félévente egyszer kerül sor, akkor bizony a lemosása mindenképp ajánlot

A keretek lemosása közben előfordulhat, hogy régebbi szennyeződésekkel találjuk szemben magunkat. Az üvegfelület takarítás során pedig a legyek piszkaival szoktunk harcba szállni. Erre az esetre készítjük magunk mellé mindig a Putzsteint, mert ezzel a pasztával bármilyen felületen, bármilyen szennyeződéssel szemben megnyerjük a csatát.

Lemosás és a tisztítás kéz a kézben járnak, így az ablaktisztítás csíkmentesen garantált!

A lemosás után jöhet maga a tisztítás. Ehhez ablaktisztítót használokA keretet is töröld át azzal a szerrel, amit az üveghez használsz. Ha kész a keret, akkor jöhet az üveg. Az üvegnél jobb, ha a takarítókendő helyett ablaklehúzót használsz. Az ablaklehúzóval nem lesz csíkos és maszatos, míg ha a takarítókendőd egy kicsit is szöszöl, akkor sajnos az üveg is csíkos marad.

Azt neked kell kitapasztalnod, hogy számodra melyik módszer jön be jobban. Ha ablaklehúzóval dolgozol, akkor először a keret mellett, a kerettel párhuzamosan húzd le a vizet egy-egy határozott mozdulattal, majd fentről lefelé haladva vízszintes sávokban folytasd. Fontos, hogy a sávok kis részben fedjék egymást!

Végül egy tiszta, és száraz takarítókendővel töröld meg a keretek mellett is az ablakot. Utolsó lépésként pedig töröld át az ablakpárkányt is.

Megfontolandó dolgok ablakpucoláshoz

Mindenképp olyan ablaktisztítót válasszunk, ami nem tartalmaz butyl cellosolve-ot (butil-celloszolv). Ennek az anyagnak ugyanis idegkárosító hatása is van. Emellett érdemes kerülni az ablaktisztítás során az olyan tisztítót is, amiben ammónia van. Az ammónia erősen irritálhatja a légutakat. Sőt, ha véletlenül klóros tisztítószerrel keveredik, akkor mérgező, rákkeltő klóramin gáz szabadulhat fel a keverékből.

Most, hogy kitárgyaltuk az ablaktisztítás csíkmentesen titkait, nincs más dolgunk, mint hogy nekiálljunk ennek a szép, és gyönyörű eredményt produkáló feladatnak. Én imádok ablakot pucolni. És Te?

Kiút a KáOSZból

Előfordulhat, hogy úgy érzed, neked ez nem fog menni, mert hatalmas káosz van körülötted. Ne aggódj! Nem veled van a probléma és nem vagy ezzel az érzéssel egyedül.

Nagyon sokan úgy gondolják, hogy a káosz a rutinok kialakításával felülírható, aztán pár nap után rádöbbennek arra, hogy még sem. Így ha most te azt érzed, hogy neked ez nem fog menni, akkor azt javaslom, hogy kezdj az otthonod káoszmentesítésével. Ez olyan eredményt fog produkálni, amitől hatalmas motivációt kapsz, és utána pikk-pakk ki tudod alakítani azt a takarítási rutint, amit rendszeresen és eredményesen tudsz működtetni az otthonodban. Ebben a káoszmentesítésben is tudok segíteni, ha szeretnéd. Kattints a gombra és már kezdhetjük is!