A modern fürdőszobákban használt kádak anyaga az akril. Számos kád, zuhanytálca készül akrilból.

Na de miért népszerű ez a fajta anyag, és mire vigyázzunk, ha akril kádat választunk?

Az akril egyfajta speciális hőre lágyuló műanyag, amely ezáltal könnyen formázható, jól alakítható, könnyen megmunkálható, ezért sok kádforma csak ebből az anyagból alakítható ki. Súlya csekély, könnyen szállítható, mozgatható. Az akrilból készült kádak jó tulajdonságai közzé tartozik a könnyű tisztíthatóság, jó hőérzet (nem hideg), a benne lévő meleg víz lassabb kihűlése és a praktikus formák miatti kényelem. Tehát nyugodtan tervezhetünk egy kádban lazulós gyertyafényes, romantikus estét a párunkkal, ha akril kád van a fürdőszobában, mert nem kell attól félni, hogy a víz 5 perc múlva már hideg lesz.

Miért nem bíztak régebben az emberek az akril kádakban? 

Az akril kádakkal kapcsolatban korábban sok negatív véleményt hallhattunk, olvashattunk. Ez abból adódott, hogy a gyártók kezdetben – és most is így van még az olcsóbb kádak esetében! – nem teljes akrilból készítették a kádakat, hanem egy műanyag hordózóra vittek fel néhány tized mm akril réteget, ezt nevezték el „ABS akril”-nak. Ezen típusok nem elég merevek, arról már ne is beszéljünk, hogy a vékony akril réteg előbb utóbb megrepedezik. Ahogy írtam, ma is némelyik akril kád így készül. Ha egy olcsóbb kategóriájú kádat választunk, akkor azzal legyünk tisztában, hogy nem teljesen akril kádat kaptunk az eladótól. Tehát érdemes egy kicsivel több pénzt szánni rá, mert hosszabb távon a teljesen akril kádak visszahozzák az árukat.

Milyen az igazi akril kád?

Az igazi akril kád 100%-ban akril. Az ún. „szaniter-akril”, vagy m-acryl már magas minőséget képvisel, és tartósság, kopás állóság tekintetében is nagyon jó: kopófelülete eléri akár a 3-6 mm-t is. Ezeket a kádakat egy akril lemezből formázzák, és még üvegszállal is megerősítik, hogy még stabilabb legyen. A piacon, nagyon széles a választék a valóban nagyon jól formázható akril kádakból, sok nagyon csábító árral rendelkezik, de nem szabad bedőlnünk a gyanúsan olcsó termékeknek. A két akril anyagot megkülönböztetni nem könnyű feladat, laikus szemmel teljesen egyforma ugyanis. A megvásárolni kívánt kádat nézzük, vizsgáljuk meg jó alaposan a kád peremének alsó szélénél: hiszen itt látható a vastagsága, illetve hogy hány rétegből áll. Ha pedig nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor mindenképpen vigyünk magunkkal a végleges vásárlásra egy megbízható szakembert. Olyat, aki valóban ért ehhez a témához, és aki a kérdéseinkre olyan választ tud adni, hogy mi laikusak is simán megértsük.

Hogyan takarítsuk az akril kádat? 

Az akril anyag nem kényesebb, mint egy másik bevonat, amennyiben odafigyelünk a helyes tisztítószerek használatára: folyékony, gél vagy paszta állapotú tisztítószereket válasszunk! Lényeg, hogy ne legyen szemcsés a takarító szerünk, és az ún. „dörzsis” szivacsok használatát itt felejtsük el, hiszen ezzel karcossá tehető az akril kád felülete.

Nem kell csodaszerekben gondolkozni!

Az akril felületek takarítását ecet segítségével könnyen elvégezhetjük, hiszen az ecet közismert a kitűnő vízkőoldó hatásáról. Olcsó és hatékony, ráadásul használata is egyszerű. Egy fél literes szórófejes flakonba önts ecetet és vizet fele-fele arányba. Rázd össze a keveréket, és fújd be az egész kádat alaposan – különös tekintettel azokra a részekre, melyeken a korábban eltávolíthatatlannak tűnt szennyeződések találhatók -, majd hagyd 10-15 percig hatni. Ezután könnyed mozdulatokkal töröld át a felületet. De vigyázz, hogy a szivacs nagyon finom anyagból legyen, így tudod elkerülni, hogy a felület megkarcolódjon. Az ecettel való takarítás hátránya az erőteljes szag, hiszen az ecetnek igen erős szaga van. Egy ablaktalan fürdőszobában nem igazán nagy élmény az ecetes takarítás. Sőt! Ez maga a pokol is lehet, ha nem bírjuk a szagokat.

Ha kíméletlenebb, és szagtalan fegyverre van szükséged, akkor a Putzstein pasztát választod. Ez a paszta szagtalan, szemcse nélküli, bőrbarát, és még a dobozban lévő szivacs is finom anyagból készült. Tehát minden szempontból a megfelelő választás egy akril felület tisztításához a Dr Beckmann tisztítószercsalád Putzstein pasztája. A végeredmény tisztaság és ragyogás, és takarítás közben nem kell ájuldoznunk a szagoktól, sőt akár még az ajtót is magunkra csukhatjuk, így teljes nyugalomban tudunk takarítási hajlamunknak hódolni.

Az akril felületek előnyei:

Meleg, nem színeződik, kisebb sérülések polírozó pasztával és 1200-es finomságú vizes papírral körkörös mozdulattal javíthatók, és könnyen takarítható.

Az akril felületek hátrányai:

A felülete puhább, mint a lemezé, ezért könnyebben karcolódhat.

A videót, mely egy fürdőszoba vízkőmentesítéséről készült, itt tudod megnézni.