Hányszor esik meg veled az, hogy ha asztalhoz hívod a családod tagjait egy ebéd vagy vacsora elfogyasztására, és miközben az elkészített ételt tálalod, fél kézzel a konyhapultot takarítod, a másik kézzel pedig a mosogatógépbe rámolod a mosatlant, de már készítenéd is oda a kávét a kávéfőzőbe. Emberből vagyunk, tehát kapkodunk, rohanunk….még néha én is.

Manapság a nagy rohanásba elfeledkezünk arról, hogy nem azért találták ki a nagy ebédlőasztalokat, hogy telerakjuk mindenféle csetresszel, hanem azért, hogy megadjuk a módját a családi étkezéseknek.

Egyes kutatások azt bizonyították, hogy a közös családi étkezések során jobban kinyílnak egymásfelé a családtagok, és jobban megosztják egymással az örömeiket, nehézségeiket, mintha ötvenszer megkérdeznénk egymástól, hogy milyen volt a napod ma. Azok a családok, akik rendszeresen étkeznek együtt, szintén hajlamosabbak több, kötetlen, szabad tevékenységben részt venni, ezáltal növelve a közös étkezések pszichés előnyeit is.

Tudom persze, hogy a mai rohanó világban szinte lehetetlen összecsődíteni a család apraja-nagyját gy terülj-terülj asztalkámra, főleg ha kamasz gyermek, váltakozó időbeosztásban dolgozó szülők, vagy egy újszülött is befigyel a képbe. Ugyanakkor ki merem állítani, hogy nem lehetetlen!

Ezt is, mint minden mást, kis lépésekkel kell kezdeni. Először a vasárnapi reggelivel, majd egy-egy hétköznapi vacsorával, és utána pedig minden adandó alkalommal. És többfogásos menüsornak sem kell rögtön nekiállni, elég egy puccosabb szendvics is. Viszont az étkezés módjára már az első alkalommal érdemes odafigyelned. Egy-egy szebb tányér és pohár, vagy netán a gyerekek részére saját készlet.

Egy jól megválasztott étkészlet mellett elterelődik a hangsúly magáról az étkezésről, és szinte észrevétlenül a család minden tagja egymásra figyel, és közben pedig a családon belüli kapcsolatok javulnak és jobbá válnak. Vagyis egy egyedi stílusban megterített asztalnál még egy szendvicsnek is pozitív mellékhatása van.

Ha szeretnél minél több közös családi étkezést, szeretnéd minél izgalmasabbá és érdekesebbé tenni a gyerekeid számára az étkezéseket, akkor nézz körül Canesi Ildikónál, a Szizi Művek tulajdonosánál, ahol olyan kis szériás, egyedi porcelán étkészleteket találsz, amit Ildikó saját maga tervez meg és készít el.

Ildikó hisz abban, hogy a közös étkezések nagyon erős összetartó erővel bírnak. Tudja, hogy a szépen megterített asztal tradíciója, a mindennapi ételek tisztelete megnyilvánul abban, hogy ha szép tányérokban tálaljuk és fogyasztjuk el őket. Ennek a “slow food” életérzésnek a továbbadásához járul hozzá a színes, strapabíró étkészleteivel. Ezekkel az egyedi szépségekkel a kisgyerekek is könnyebben hozzászoknak ahhoz, hogy az asztalnál töltött idő vidám közösségi esemény, nem nyűg. Ildikó porcelánjai nem a nyomasztó tökéletességet, hanem azt a felszabadult spontaneitást árasztják, amit ő érez, miközben megalkotja őket.

Ildikó weboldalát és Facebook oldalát Szizi Művek néven találod, és úgy nézz szét a webshopjában, hogy minden étkészleteben benne van Ildikó szíve, lelke.  

Canesi Ildikó

www.szizimuvek.hu 

Facebook oldal Szizi Művek