„Ez a porszívó megváltoztatta az életem!” Furcsán hangzik, ugye? Hiszen nem tulajdonítunk olyan nagy jelentőséget egy takarítóeszköznek. Pedig egy jó porszívó igenis életeket, menthet, vagy legalábbis idegsejteket, hiszen sokkal kevesebbet kell a modern háziasszonyoknak a takarítással bajlódni. Ebben a cikkben egy olyan porszívót mutatok be, ami valóban megváltoztathatja az életedet…

Ma már rengeteg porszívót lehet kapni: hagyományosat, állót, vezetékeset, vezetéknélkülit, robotot és morzsát, ember legyen a talpán, aki dönteni tud köztük. Természetesen, mint sok másban az életben, itt sincs tökéletes, mindenki számára egyformán jó megoldás: az, hogy milyet érdemes választanod, a céljaidtól, a lakásodtól és a takarítási szokásaidtól függ.

Az viszont biztos, hogy nálam a vezeték nélkül állóporszívó viszi a prímet, ami alapjaiban változtatta meg a takarítási szokásaimat – és ezzel egy kicsit az életemet is.

Miben más a vezeték nélküli állóporszívó?

Első ránézésre ez is csak egy gép, ami megkönnyíti a házimunkát. Nem tűnik nagy változásnak a hagyományos, vagy a vezetékes állóporszívókhoz képest, hiszen ezzel is ugyanúgy dolgozni kell. Amíg nem próbáltad, addig el sem tudod képzelni, hogy egy teljesen új világot nyit. 

Pedig….

Nincs vezeték = nem kell állandóan kihúzni, bedugni

Ez az apróság rengeteg időt és macerát spórol meg neked, többet, mint amire először gondolnál. Nincs összegubancolódott zsínor, nincs távolság egyik sarokból a másikig, és nincs nagy vagy kis helyiség, netán emelet és földszint.  

Nem kell összeszerelni = gyakrabban fogod elővenni

A hagyományos porszívók sokkal kisebb helyet foglalnak, ha a gégecsövet eltávolítjuk, és beállítjuk mellé a szekrénybe. Ezért amikor porszívózni akarsz, több lépéses folyamat veszi kezdetét: előveszed, összeszereled, bedugod, beindítod… és ez sokszor már önmagában is elveszi a kedved attól, hogy nekiállj a takarításnak. A vezeték nélküli porszívót csak elő kell venni, egyetlen mozdulat, és már dolgozhatsz is vele, ezért sokkal szívesebben, és sokkal gyakrabban fogod használni.

Kicsi tartály = gyakoribb ürítés = kevesebb poratka

A hagyományos porszívóknál hajlamosak vagyunk megvárni, amíg megtelik a tartály, és csak akkor ürítjük ki. Abba viszont nem gondolunk bele, hogy addig vígan élnek, sőt, szaporodnak benne a gonosz kis poratkák! A vezeték nélküli porszívó kisebb tartálya rákényszerít, hogy rendszeresen ürítsük, így hosszabb távon tisztább az otthonunk.

Kisebb helyet foglal = több hely marad másra

A hagyományos porszívó lecserélésével rengeteg szekrényhelyed szabadul fel, így végre elpakolhatsz olyan dolgokat, amiknek már hetek, hónapok, vagy akár évek óta keresgéled a helyet.

Gyorsabb takarítás = tisztább lakás!

A fentieknek köszönhetően a takarítás sokkal kevesebb időt vesz igénybe, és hidd el nekem, sokkal gyakrabban fogod csinálni. Egy átlagos lakást nagyjából körbeporszívózni (és most természetesen nem a nagytakarításra gondolok, csak a tisztaság fenntartására), körülbelül 10-15 perc. Tapasztalatból mondom, hogy egyre gyakrabban fogod azon kapni magad, hogy ezzel töltsd ki az üres idődet!

Például amíg a gyereked csigalassúsággal összekészül reggel, te gyorsan kiporszívózol, és este már tiszta lakásba jöhettek haza. Vagy amíg arra vársz, hogy az ügyfélszolgálat felvegye a telefont a vonal túlvégén, fél kézzel gyorsan körbetolod a konyhában, és volt-nincs morzsahegy a padlón! Apránként, lépésenként a porszívózás beépül a mindennapi rutinodba, ami tisztábbá fogja tenni a lakásodat, megváltoztatja a hozzáállásodat a takarításhoz, és idővel az életedet is…

Melyik vezeték nélküli állóporszívót válaszd?

Ezeknél a takarítóeszközöknél nagyon sok paraméter van, amit figyelembe kell venned: a súlya, a teljesítménye, az akkumulátoridő, a tartósság, a garancia, a padlód típusa, a szőnyegeid, a háziállataid, a családtagjaid száma… Már a szupermarketekben is kaphatsz állóporszívókat, de nem ajánlom, hogy boldogan megvedd az elsőt, mert egyáltalán nem biztos, hogy valóban meg fog felelni az igényeidnek. Ha rosszul választasz, akkor pedig nem a jó, hanem a rossz irányba változtatja meg az életedet: meg fogod utálni egy életre.

Én azt javaslom, hogy ha igazán jó döntést akarsz hozni, akkor keresd meg Malek Ádámot, a Vorwerk gépek hatalmas tudású specialistáját, aki segít neked kiválasztani azt a porszívót, ami – mindenféle túlzás nélkül – megváltoztatja az életedet!

Ádámról már írtam korábban ebben a cikkben, egy másikban pedig a vezeték nélküli állóporszívók további előnyeiről olvashatsz. Ha pedig jobban szeretsz videókból informálódni, akkor ide kattintva találod a vezeték nélküli porszívóról készített videókat. 

Takarítási rutin lépésről lépésre

6 részes e-mail sorozat, amivel el tudod kezdeni

a saját takarítási rutinod kialakítását.

*** szülinapod megadása nem kötelező, viszont ha kitöltöd megleplek a jeles napodon