Aki ismer, az tudja, hogy nem csak a takarítás körül forog minden nálam, hanem közel harminc éve, a férjem jóvoltából az építőipar is a világom része lett.  A férjem – Józsi A festő – , harminc év alatt olyan tudást adott át nekem az ő világából, amivel simán elmehetnék egy építkezésre ellenőrnek. Minden hibát észreveszek egy pillantás alatt. Igényem van a tisztességes, minőségi munkára, és végtelenül elítélem azokat a szakikat, akik csak a pénzt látják a munkában, de a profi munkavégzést még hírből sem ismerik.

Sokszor hallom az ismeretségi körömben negatív értelemben megítélni a felújítást, és persze ezt az ügyfeleim is gyakran emlegetik mumusként. Sok nő szájából elhangzanak ezek a mondatok, ha a felújítás ideje közeledik: – Jaj istenem, milyen sok munkám lesz a felújítás után. Bele sem merek gondolni, hogy mennyit kell majd takarítanom. Egy hónapig vakargathatom majd a földről a festéket. – És még sok hasonló mondat jut eszünkbe, ha felújításra adtuk a fejünket.

Nagyon nehéz manapság jó szakembert találni. Hát még olyat, aki minőségi munkát végez, vagy maga után össze is takarít.

Abban a házban, ahol mi most lakunk, igencsak ráférne a felújítás a külső felületeken. De mivel mi csak albérlők vagyunk, ezért ezt meg sem említettük az ott lakóknak. Azt gondoltuk, hogy ezt valószínűleg ők is látják, de biztosan nincs rá a lépcsőháznak pénze. Amikor megkötöttük az albérleti szerződést, akkor viszont szembesültünk azzal, hogy a közös költség igen tetemes. Meg is kérdeztük a tulajdonost, hogy miért kell ilyen magas összeget fizetni. A válasz az volt, hogy tavasszal tervezik a külső részek felújítását, ezért úgy beszélték meg a tulajdonosok, hogy inkább egy magasabb összegű közös költséget fizetnek havonta, mint egyszerre egy ennél sokkal nagyobb összeget egyben. Mi is úgy gondoltuk, hogy ez így nagyon észszerű, logikus, és teljesen egyetértettünk vele.

Karácsony előtt meg is jelent egy írás a lépcsőházi üzenőfalon, miszerint idén tavasszal megtörténik a felújítás, aminek az összege X Forint lesz. Azt gondoltuk, hogy csinos kerítést kap majd a ház, mert az idei felújításban a kerítés szerepelt. Azért is voltunk biztosak a minőségi munkavégzésbe, mert kiderült, hogy a kivitelező az az építkezési vállalkozó lesz, aki szintén egy lakás tulajdonosa itt a társasházban, és aki ráadásul még itt is lakik.

Ám amikor a héten megjelentek a vállalkozó emberei, hogy akkor most a héten megtörténik a felújítás, már nem gondoltam azt, hogy itt profi munka lesz a felújítás eredménye.

Már az első lépések nem úgy történtek, ahogy az a nagy könyvben meg van írva.

Ott kezdődött a dolog, hogy semmit nem takartak le, nem vitték arrébb a kukákat, és a kerítést vas részét sem ragasztották le. Először arra gondoltam a kerítés vonatkozásában, hogy biztosan lefestik majd a végén, ezért nem ragasztották le. Én naiv…..

Nem fogom most a munkavégzésüket ecsetelni, hanem csak a végeredményt szeretném veletek megosztani. És azt, hogy miért szabad fizetni, és miért nem. Mit lehet elvárni egy felújítás alatt, és mire figyeljünk, ha nem akarunk utána még hetekig festéket kaparni a vízszintes, és függőleges felületekről.

Ha egy szakember nem takar le semmit, vagyis nem fóliázza le a munkaterületét, akkor ott ne is várd a minőségi munkavégzést. De ha csak egy fél fóliája van, az sem jó semmire, tehát olyan, mintha nem is lenne neki. Ne fogadd el azt kifogásként, hogy a fólia nem volt bekalkulálva. Az legyen az ő problémája, hiszen ma már alap a fólia használata egy szakembernél.

Ha a felújítás közvetlen közelében tárgyak vannak, azt szintén le kell fóliázni, vagy távolabb kell helyezni, hogy ne lepje el nyakig a por, vagy ne csöpögjön rá a festék. Ha ezeket a tárgyakat nem raktuk arrébb mi magunk, akkor a szakember legyen már olyan kedves és tegye ezt meg. Ez egy pár másodperces művelet, és ettől nem fog leesni az ujjáról a gyűrű. Itt például a kukákat nem tudtuk máshová tenni, mert nincs máshol hely, és másnap amúgy is kuka nap volt, tehát este kikerültek az utcára. De mire észhez tértünk, hogy kivinnénk őket a kapunk kívülre, már szegények ízelítőt kaptak a kóklerségből. Így most a kukákat moshatjuk le. De mivel itt a normál takarítás már nem segít egyik kukán sem, így a kefe és egyéb súrolószerek bevetését is fontolóra kell vennünk.

A kapcsolók és a konnektorok mindig piszkálják a csőrömet, mert ritkán lehet azt látni, hogy leszedik.

Vagy ha nem is szedik le, legalább ragasszák körbe. Ezzel a háziasszonyt segítenék, mert egy frissen festett falon lévő kapcsoló takarítása nem egyszerű dolog. De h a le van szedve, akkor egy lavórba, gyerekjáték ismét tisztává varázsolni ezeket a dolgokat. Arról nem is beszélve, hogy ha fent marad a falon a kapcsoló, és le is ragasztva, akkor az arra rátévedt festéket, igencsak kaparni kell, ami nem kellemes tevékenység. A szakembernek pedig csak pár másodpercébe kerülne, és ez egy minőségi munkánál már alap lenne ugyanúgy, mint a fólia használata.

Ha pedig a munka elvégeztével ilyen szépségekre bukkanunk, mint amiket a képeken láttok, akkor gondolkodjunk már el azon, hogy a szakember tényleg jogosult-e a munkadíj kifizetésére.

            

Ez a felújítás késznek van titulálva. Az, hogy a munka hozadékát az itt lakóknak még évekig nézniük kell, azzal az állítólagos szakember nem foglalkozik. A munka ki is lett fizetve, mondván, hogy hát mit csinálhatnánk…. Mit csinálhatnának? Természetesen azt, hogy ezt a munkát nem fizetik ki. De valószínűleg a kivitelező megkapja a munka értékét, hiszen nem mernek az emberek kiállni az igazuk mellett.

Emberek!! Miért nem álltok ki magatokért? Miért nem nézitek meg, hogy a pénzetekért mit kaptok?

Te pénzed, tehát te dirigálsz. Ha nem vagy elégedett a munkával, akkor jogodban áll addig nem fizetni, amíg olyan eredményt nem kapsz, amit a kivitelező megígért. Persze az már más kérdés, hogy a megállapodásról van-e papír. Mert azt is nagyon szeretik elfelejteni. Mindig legyen minden írásba rögzítve, és akkor nem érhetnek meglepetések.

Nem a felújítás utáni takarításról kell félni, hanem a kóklerektől. De ha a felújítás első lépésétől a sarkadra állsz, és ragaszkodsz a fóliához, a ragasztáshoz, és az összes többi dologhoz, ami a profi munkához kell, akkor nem kell heteken át a cementfátyolt, a fugafátyolt a padlóról négykézlábra ereszkedve súrolnod. Ha kiállsz magadért, akkor nem kell a frissen festett falat a nedves takarítókendővel összekenned, miközben a kapcsolót takarítod le. Ha ragaszkodsz a minőségi munkához, akkor nem kell az ablakról a festéket lekaparnod. És ha nem engeded, hogy a felújítást végző szakemberek átvágjanak, akkor a pénzedért olyan minőségű munkát kapsz, amiről eredetileg is szó volt.

Szóval ne a felújítástól félj, hanem a kóklerektől.

És ha véletlenül még is egy kóklerbe botlanál bele, akkor az első gyanús mozdulatnál kérd számon. Ha nem ad számodra megnyugtató választ, vagy a második, harmadik lépésnél is azt látod, hogy nem lesz ezeknek a mozdulatoknak jó vége, akkor nyugodt szívvel mutasd meg neki az ajtót. Hidd el, hogy még akkor is jobban jársz, ha netán neked kell megcsinálnod a festést. És mivel a takarítás úgy is a te feladatod lesz, ezért a te feladatod az, hogy a szakembert szemmel tartsd.

És mielőtt még valaki feltenné azt a kérdést, hogy akkor miért is lesz ez a kókler munka nálunk kifizetve, előre válaszolnék rá. Mivel mi itt albérletbe lakunk, így ebbe a részébe nincs bélszólásunk. A kifizetésre a tulajdonosnak kellene reagálnia. És mivel mi áprilisban elköltözünk innen, nagyon nem is foglalkozhatunk azzal, hogy a többi lakó miért engedte ezt meg. Azt tuti, hogy a saját házam küszöbét egyetlen egy kókler sem fogja átlépni. Erről a férjem és én kezeskedünk.

Viszont szerettem volna felhívni a figyelmeteket arra, hogy ilyen munkavégzést jogotokban áll nem kifizetni. Ha pedig a szakember ezt szóvá tenné, akkor a kamaránál nyugodtan jelenteni lehet az ügyet. Persze fényképekre, és írásos megállapodásra biztosan szükséged lesz. Így sose felejtsétek el, hogy mindent írásban kell rögzíteni.