Nem vagyok a túlzott fertőtlenítés mintaképe, és a lakásom semmiképp nem mondható sterilnek. Alapjáraton is nagyon jól megvagyok a gyengéd és ártalmatlan tisztítószerekkel, vírusosabb és betegesebb időszakban pedig a gyakoribb kézmosással. Viszont a különböző járványok szezonjában, egy sima takarítás nem jelenti azt, hogy fertőtlenítettünk is, és ekkor alaposabban odafigyelek arra, hogy sorra kerüljön minél több olyan dolog is, amire egy alaptakarításkor nem fordítok mindig figyelmet. Ezeket az extra dolgokat, extra figyelmeket osztom meg most veled.

KÉZMOSÁS

Nem erős fertőtlenítővel mosok kezet, csak “sima” szappannal, amibe teszek pár csepp ecetet, vagy abból a hűtőtisztítóból, amit alapjában is használok. A kézmosás nálam naponta sokszor megtörténik, először is minden hazaérkezés után azonnal, és addig nem nyúlok semmihez. Menet közben minden alkalommal, amikor megérkezem az úti célomhoz, szintén rögtön kézmosással köszönök be. Enni, archoz nyúlni útközben nem szoktam, és mindig van nálam kézfertőtlenítő zselé, amint alkalmas, előveszem és használom.

A kézmosás szintén alap még főzés előtt, vécézés előtt és után, takarítás után. Ha itthon pakolom a pénztárcámat, kiveszek-beteszek belőle papírpénzt vagy aprópénzt, akkor utána is mindig kezet mosok, mielőtt valami máshoz nyúlnék. A pénzen szinte érzem azt a bizonyos koszt, és vírusos időszakban ezeket is hazaérkezés után leszórom az általam használt fertőtlenítővel, és utána ismét jöhet a kézmosás. Tudom, hogy most hülyének nézel, de hidd el, hogy a pénzen tapad meg a világ összes mocska. A szó legszorosabb értelmében…

Extrém TISZTÍTÁS, fertőtlenítés A LAKÁSBAN

Ezeket az extrém helyeket, (már ha annak lehet ezeket hívni) ha betegesebb időszakot élünk, akkor a heti takarítással együtt veszem kezelésbe. A WC külön kategória, mert annak naponta többször is nekimegyek. Részletesebb WC-takarításról itt írtam. Általában fertőtlenítővel bespriccelt, mosható takarítókendőt használok. Nekem ez a leggyorsabb, legolcsóbb, és a legpraktikusabb megoldás ebben a helyiségben, mert használat után megy a szennyesbe, és utána irány a mosógép. De ugyanezt a megoldást használom a lakás többi részén is. Mármint a fertőtlenítővel befújt takarítókendőt..

A lakás ezen részeit veszem górcső alá egy-egy heti takarítás alkalmával. Ha pedig vírusosabb időszak köszönt ránk, akkor bizony naponta egyszer mindig kezelésbe veszem őket.

  • az összes kilincs, de a bejáratiajtó kilincsét naponta többször is áttörlöm
  • villanykapcsolók és a kaputelefon
  • hűtő ajtaja kívülről
  • konyhapult és vágódeszkák
  • szemeteskukák és környékük
  • előszobában lévő szőnyeg, kapaszkodó és ülőalkalmatosság
  • gyakori mosást igényel a kádkilépő, WC-kilépő, konyharuhák, mosogató szivacs (nem együtt a WC-s cuccokkal) Tüsszögős, téli időszakban a sálakat, kesztyűket is gyakran mosom, mert összeprüszköljük őket menet közben.

Tudtad, hogy egy fix felületen, mint például egy asztallap, 2 napig is elél egy vírus? Viszont a kezünkről hamarabb számon tudjuk űzni a gyakori kézmosással….

Ezért figyelj oda a kis kütyükre is, amit a kezedben tartasz állandóan.

Mint például a…

  • mobiltelefon, amit folyamatosan nyomkodunk, szóval van rajta cucc bőven…
  • számítógépes egér és billentyűzet
  • íróasztal felülete

Biztos kihagytam egy csomó mindent, amit csinálok, de most nem jut eszembe, vagy azért nem csinálok, mert nincs. Például most nincs kertem, háziállatom, de egyébként ezek is fontosak lennének, úgyhogy nyugodtan bővítsd a listát a hozzászólások között!

Nagyon figyelj arra, hogy milyen tisztítószert teszel bele a kosaradba, amikor épp beszerzési körúton vagy! A hipo, sósav és társait felejtsd el kérlek, mert azzal magadnak, a családtagjaidnak, és a környezetednek is egyaránt kárt teszel. Nem csak kárt, hanem egyenesen veszélynek teszed ki őket. Legyél tudatos háziasszony a tisztítószerek használatánál is. 

Rendre fel!