A folttitsztítás sikeressége elsősorban a gyorsaságon múlik. Nagyon sokféle házi praktika és természetes megoldás létezik a leggyakoribb foltok eltávolítására, de ezek csak akkor lesznek hatékonyak, ha nem napok múltán kerülnek mosásba a foltos ruhák. Ezt már az elején fontosnak tartom, hogy tisztázzuk, mert az egyik leggyakoribb mosási baki, amit a háziasszonyok elkövethetnek: hagyni a foltokat beszáradni. (A mosáshoz itt adtam tippeket korábban.). Összegyűjtöttem a legáltalánosabb foltok ellenszerét, ami nyáron különösen jól jön, főleg, ha gyermek is van a családban, mert ilyenkor gyakrabban dolgozik a mosógép. Kezdjük!

vegyszermentes folttisztitas

Olaj – Bármilyen szaftos, olajos folthoz jó megoldás, ha krétaporral bedörzsöljük mielőtt mosásba tesszük. Ez az olajos folt származhat testápolótól vagy valamilyen zsírosabb ételből. Viszont nem biztos, hogy van otthon krétád (bár kisgyerekesnek szokott lenni aszfaltkrétájuk), és az sem biztos, hogy rögtön neki tudsz esni a zsíros pacának. Ezért biztosabb, ha mindig van a mosókonyhádban zsírfolt elleni folttisztító.

Kávé – A kávés foltok rendkívül bosszantóak, mert mindig akkor érkeznek, amikor nagyon sietünk valahová. Egyszerű megoldás, ha szódabikarbónát teszel a foltra és egy nedves ruha segítségével átdörzsölöd. Ha szerencséd van, és még frissen elkaptad, akkor a folt eltűnik. Ha nem volt szerencsés napod, akkor jöhet a ruha mosása, de előtte mindenképp kezeld át a foltot és környékét folttisztítóval.

Rúzsfolt – Egy igazi házi pálinka itt is gyógyír lehet a bajra, akárcsak gyomorrontás esetén. (Legalábbis így szól a fáma.) Dörzsöljük át a ruha foltos részét pálinkával átitatott vattával addig, amíg az el nem tűnik.

Zsír – Legyen szó bármilyen zsíros szennyeződésről a szénsav általában segít feloldani az anyagszálakba bejutott szennyeződéseket. Locsoljunk szénsavas vizet a zsíros foltra, majd dörzsöljük át a ruha foltos részét! Igyekezzünk, hogy minél hamarabb mosógépbe kerüljön a ruha!

Izzadtság foltok – Egyik legkiábrándítóbb a textilbe beivódott sárgás izzadság, ami nem csak látványra tasztító, hanem kellemtelen szagokat is áraszt. Ennél a foltnál a citromlé és víz 1:1 elegye jelenthet megoldást.

Tinta – A golyóstollak sok bosszúságot tudnak okozni, ha belőlük a tinta egy ruhára ráfolyik. Ezeket a tintafoltos ruhákat áztassuk be egy éjszakára tejbe, majd mossuk ki normál programon.

Vörösbor – Ha kiborul a vörösbor az asztalterítőre, vagy akár a nadrágunkra, egyszerűen szórjuk be sóval, és fél óra hatási idő után tegyük a ruhát a mosógépbe, és mossuk ki. Ezt a folttisztítási praktikát szinte mindenki ismeri.

Vér – A vér által okozott foltok hatékony fegyvere, hogy rögtön hideg vízbe beáztatjuk a ruhát. Ha biztosra akarunk menni, akkor a hideg vízbe teszünk még 3%-os hidrogén-peroxidot és fél óra elteltével mossuk ki a ruhát normál módon.

– A reklámokban általában első helyen kiemelik a fűfoltokat. Nos, valódi, makacs fűfoltot eddig még nagyon keveset láttam, a legtöbbször a sima mosással kijött. De ha nagyobb a fűfolt, akkor a foltot ecet segítségével tudjuk eltávolítani. Áztassuk be és dörzsöljük a ruhát pár percig, majd mehet a mosógépbe.

Smink – A smink foltok, mint például az alapozó, szemfesték eltávolításához használjunk borotvakrémet. Meglepő, de addig kell a borotvakrémmel dörzsölni a foltot, amíg ki nem jön teljesen. Legalábbis a nagykönyvben ez van leírva, de én még nem próbáltam, hiszen nem sminkelek. De ha van egy bevált praktikád, írd meg a cikk alatt!

Anyatejes kaki – Az anyatejes kaki eltávolítására a modern (és méregdrága) folttisztítók általában nem képesek, helyette viszont nagyon jó a közönséges (kb. 100 forintos) házi mosószappan. Ha beszáradt a folt, nedvesítsd át, kend be a szappannal, dörzsöld meg, majd úgy ahogy van, a szappanhabbal együtt tedd be a mosógépbe a többi ruhával. Ha véletlenül mégsem jön ki a folt, egyszerűen terítsd ki a ruhát a napra úgy, hogy a napfény a foltos felületet érje és 1-2 óra alatt kijön a folt.

Gyümölcsfoltok – A gyümölcsfoltok többségével megbirkózik a háziszappan is, de a hagyományos folttisztítókat is használhatod. A napfény, és a szabadban szárítás itt is csodákra képes.

Kakaó – A kakaóval talán a legnehezebb megbirkózni hasonlóan, mint a kávé hagyta folttal. Főleg, ha már beszáradt, és különösen akkor, ha nem csak kakaó, hanem csokoládé, kakaós csiga, túró rudi és egyéb összetevők is vannak a ruhán. Ilyenkor először be kell áztatni a foltot, aztán többféle folteltávolítóval próbálkozhatunk. A titok itt is az azonnali mosásban rejlik.

“Darabos” foltok – Ezek a legrosszabbak foltok, és általában csecsemők és kisgyerekek ruháin jelennek meg. Mit jelent a darabos pontosan? Ezek azok a foltok, amik nemcsak elszíneződések, hanem egyéb darabkákat is megtalálunk rajtuk, bennük. pl. epermagok, morzsák, kaki. Ilyenkor nem tudod dörzsölés nélkül megúszni. Ha ezt a műveletet kihagyod, akkor a folt maga eltűnik, de a darabkák bennmaradnak mosás után is a szövetben.

folttisztitas vegyszermentesen

Ezek mind-mind természetes megoldások, ami környezetvédelmi szempontból nagyon fontos. És ha éppen nincs kéznél speciális folttisztító vagy akár egy nyaraláson, nagyon jól jöhetnek. De sokan vannak olyanok, köztük én is, akik nem annyira szeretnek házi szerekkel ügyködni. Azt tanítom a háziasszonyoknak, hogy bátran használják azokat a hatékony lehetőségeket, amiket a mai modern kor nyújt akár tisztítószerek, akár háztartási gépek vagy takarítóeszközök területén.

Szóval az én háztartásomban a 100%-ban bevált folttisztítási recept a következő: abban a pillanatban, amikor a folt keletkezett, bekenem egy folteltávolító előkezelőszerrel a foltot és környékét. Igyekszem aznap vagy legkésőbb  másnap a foltos ruhát kimosni. Mielőtt a mosógépbe tenném a ruhát, azelőtt a megfelelő folttisztítóval bekenem a foltot és a környékét. Majd indulhat a mosás.

Fontos, hogy a folttisztítószerek, amiket használok, környezetbarát alapanyagokból készülnek, így nem kell lemondanom arról, hogy óvjam a környezetet. Mivel számomra az is fontos, hogy bőrbarát legyen az adott tisztítószer, mert allergiás vagyok, ezért csakis ilyen szerek jöhetnek nálam szóba.

Tehát a vegyszermentes folttisztítás megoldható hagyományos házi praktikákkal, és professzionális folttisztítókkal is, ez már csak rajtad múlik! De ne feledd, hogy a siker a gyorsaságban rejlik!