A fürdőszoba takarítás veszi el a legtöbb időt általában a házimunkára szánt időnkből: sokan küzdenek a makacs vízkővel vagy a fúgák tisztán tartásával. De most adok néhány jótanácsot, amivel megkönnyítheted a munkádat, és akár feleannyi idő alatt végezhetsz a fürdő takarításával. Lássuk, milyen alap dolgokat kell betartanod!

Fürdőszoba takarítás heti rendszerességgel

A jól működő háztartási rendszerhez és a fenntartható rendhez RENDSZERESSÉG szükséges. A fürdőszoba esetében is fontos, hogy legalább heti egy alkalommal fordítsunk időt a vízkő eltávolítására és a tükrök megtisztítására. Sokkal könnyebben és gyorsabban végzel, ha nem csak havonta egyszer esel neki a vízkőnek.

Emlékezz vissza, milyen érzés volt órákig súrolni a vízkövet, amikor legutóbb elhanyagoltad a rendszeres takarítást? Feltételezem, hogy elég vastag vízkőréteggel találtad magad szemben, és magadban morgolódtál azon, hogy miért nem csináltad már meg előbb ezt a feladatot. Hogyan előzd meg ezt a kellemetlen élményt?

A fürdőkádat hetente súrold át a megfelelő tisztítószerrel! Ezzel megelőzheted a komolyabb vízkő kialakulását, amitől már csak erős súrolással tudsz megszabadulni. Tudom, hogy ez elég macerás, és a derekad is lázadni szokott ellene, de hidd el, hogy megéri a fáradozást. Mégis csak olcsóbb a rendszeres karbantartás, mint a megsárgult kád helyett újat vásárolni. A megsárgult fürdőkád nem túl esztétikus látvány, valljuk be!

Tüntesd el a vizet a felületekről!

A lecsapódó pára és a vízcseppek letörlésével egyrészt megelőzheted a vízkő lerakódását, másrészt pedig szép, csillogó marad a felület. Igaz ez a zuhanykabin falára, a tükrökre és a csapokra is.

Zuhanykabin takarítása

A zuhanykabin belső felületéhez, és az ott lévő csempéknél, minden használat után használj vízlehúzó eszközt. Ha nagyon kemény nálad a víz, akkor érdemes előtte vízkőoldóval befújni a felületet, pár perc után ezt leöblíteni, majd ezután eltávolítani a maradék vizet. Ma már léteznek szagtalan és környezetbarát vízkőoldók, így ha egy mód van rá, akkor ezeket használd!

Zuhanyróza tisztítása

A zuhanyrózsára is érdemes odafigyelni, mert egy idő után azt veszed észre, hogy nem folyik belőle rendesen a víz. Ez nem azt jelenti, hogy ki kell cserélni, hiszen a rendszeres takarítása megoldja ezt a problémát. Ha olyan zuhanyrózsád van, amely rögzített, akkor tegyél egy zacskóba ecetet, és kösd a zuhanyrózsára úgy, hogy teljesen ellepje. 2 óra elteltével öblítsd le meleg vízzel. Ha nem bírod az ecet szagát, akkor ezt a folyamatot azzal a vízkőoldóval is meg tudod csinálni, amit a zuhanykabin felületeire használsz. Természetesen ebben az esetben elég pár perc is a hatékony eredményhez.

Fontos! Nem erős, savas tisztítószerekről beszélek, én nem ajánlom ezeket. Ezek a szerek már elavultak, és nagyon károsak.

Fürdőszobai tükrök tisztítása

A fürdőszobában általában tükröket is elhelyezünk, ám ezek takarítása sem egyszerű minden esetben. A sok vízgőz és pára miatt a tükrös felületeken apró cseppek keletkeznek, amitől koszosnak látszanak. Pedig valójában tiszták, és csak egy áttörlést igénylenek. De ha nem törlőd át minden fürdőszobai használatkor, akkor sem történik tragédia, mert egy sima tükörtisztítóval újból tisztává tudod varázsolni bármikor.

Fürdőszobai csapok tisztítása

Ragyogó fémfelületek is megtalálhatóak a fürdőszobában, de ahhoz, hogy ezek valóban ragyogjanak, állandóan törölgetni kell őket. A csapok csak akkor maradnak foltmentesek, ha minden használat után áttöröljük őket egy száraz takarítókendővel. Ha ezt nem tesszük meg, akkor a foltok koszos hatást keltenek, csakúgy, mint a tükrök esetében.

Milyen tisztítószert használj fürdőszoba takarításához?

Bármilyen szert is választasz, mindenekelőtt kerüld az erős, savas tisztítószereket! Amikor tisztítószert választasz, legyen elsődleges szempont, hogy az egészségre ne legyen ártalmas, ne okozzon allergiát. A saját és családod egészsége mellett gondolj a környezetre is! Ma már számtalan környezetbarát termékből választhatsz. Nekem személy szerint az is fontos, hogy szagtalan legyen egy tisztítószer. És persze a legfontosabb, hogy hatékony legyen, mert csak akkor tudsz vele időt és energiát spórolni.

Az én javaslatom a Putzstein, mert ezt egyszerű használni, szagmentes, nem karcol és bivalyerős (vízkőre kiváló). Továbbá nagy előnye, hogy számtalan felületen használható a fémtől a márványon át a kerámiáig. A másik hatásos szer a Dr Beckmann vízkőoldó tisztítószere, amit azért is nagyon szeretek, mert zselés állagú, így jól megtapad a felületeken, és nem csak vízkő ellen, hanem rozsdafoltok és szappanlerakódások ellen is hatásos.

Tehát a titok a vízkő heti rendszerességgel történő eltávolításában, és a lecsapódó pára folyamatos letörlésében rejlik. Ha ezt a két dolgot betartod, akkor sokkal könnyebben és gyorsabban végzel a fürdőszoba takarítással, ígérem! 🙂