“Kedves Léna! Milyen tisztítószert javasolsz gránit mosogatóra? Már a csap körül is vízköves, foltos. Lehet nem a legjobb ötlet volt a fekete színű?”

“Szia! Nemsokára kezdik az új konyhát csinálni, meg is beszéltük férjjel, hogy akkor gránit mosogató lesz! Már csak a színén vacilálok, a konyha pult fehér lesz és a konyha is világos! Te milyen színű mosogatót tennél bele? Én láttam, hogy létezik fehér gránit mosogató amibe teljesen beleszerettem, csak félek hogy nem lesz-e nagyon kényes!”

Ehhez hasonló kérdéseket nap, mint nap kapok a gránit mosogatóval kapcsolatban, így arra gondoltam, hogy ebben a cikkben pár szóban összefoglalom ennek a fajtának az előnyeit és hátrányait. 

Ha valaki egy gránitból készült termék megvásárlása mellett dönt, az ezzel élete legjobb döntését hozta meg. Nem csak egy prémium termékeket választott, hanem a takarításra szánt időt is lényegesen le tudja csökkentetni, mert egy gránittermék tisztítása csak pár percet igényel. Ezért kijelenthetem, hogy a rozsdamentes, acélmosogatókkal ellentétben, a gránitmosogató sok-sok évre szóló befektetés.

Gránitmosogató jellemzői 

A gránitmosogató fakő, akril és a kiválasztott szín keverékéből készül. A gránitmosogatónak nem csak az elegáns kivitelezés a nagy előnye, hanem az ellenálló képessége a családtagok okozta sérüléseknek és a meleggel való jó viszonya is! Ennek köszönhetően, akkor is megőrzi eredeti állapotát, ha a konyhát a nap minden percében használjátok.  

Tehát, a gránitmosogató ideális választás akkor is, ha otthon mindenki konyhatündér, vagy ha csak te garázdálkodsz a konyhában.

Méretben és formában is elég nagy a választék. Ahogy Gombóc Artúr mondaná – kicsi, nagy, kerek, szögletes, mogyorós, epres, keserű, fehér….. –  bármilyen, amilyet szeretnénk.

Az, hogy milyen színből készül egy-egy mosogató, fontos tényező. A hófehér például gyönyörű, de mosogatóhoz képest meglehetősen kényes. Fehér színnél figyelni kell arra, hogy rozsdásodra hajlamos fémet ne hagyjunk benne éjszakára, mert összefogja, és rendkívül nehéz eltávolítani a nyomait. De azt a megmaradt pár korty bort se önsük bele a poharunkból lefekvés előtt leöblítés nélkül, mert a bor foltja egy életen át ott fog vigyorogni ránk. 

A másik véglet a fekete. Ennél a színnél a vízkő abban a pillanatban meglátszik, amint kinyitjuk a csapot. De ha kellő figyelmet fordítunk a tisztításra, akkor ez a pöttyöződés simán elkerülhető.

A legjobb választás a márványos, spriccelt szín. Azon kevésbé látszik meg minden, mind a fehéren vagy a feketén. 

A rendszeresség ezeknél a felületeknél is fontos

Akármelyik színt is választod, a takarítási és ápolási időt minden esetben rá kell szánod. Ha nem, akkor hamar rádöbbensz arra, hogy az új mosogatód nem is olyan szép látvány, és nem fogsz neki annyira örülni.

Rendszeres takarítás nélkül ezek a gránitmosogatók sem elpusztíthatatlanok.

Németországban azokban a házakban, ahol rendszeresen takarítottunk, sokszor szembesültem olyan gránitból készített mosogatóval, ami úgy nézett ki, mintha már 100 éves lenne, pedig csak pár éve vásárolták. Ez azért fordulhatott elő, mert nem öblítették le azokat a dolgokat, amiket beleöntöttek, hanem hagyták az aljában állni. (pl. pohár alján megmaradt bor vagy kávé maradványok) Gondolván azt, hogy ez gránitmosogató, biztos öntisztító. A leöblítés folyamata itt sem iktatható ki, még akkor sem, ha a mosdó gránitból van.

A másik oka az volt az elhanyagolt állapot látványának, hogy használat után nem törölték ki szárazra a mosogatót. Azt gondolták, hogy mivel a gránit könnyen tisztítható felületnek számít, ezért elé a heti takarításkor rendbe tenni. De ez egy hatalmas tévhit!

A gránitmosogatók takarítása egyszerű, de minden használat után meg kell csinálni!

Abban az esetben elég egy takarítókendő, ha minden használat után szárazra törlőd. Ilyenkor nem kell semmilyen tisztítószert sem  használnod a tisztításához. Azonban ha ezt az apró műveletet elfelejted, vagy épp nincs időd rá, akkor a vízkő ellen be kell vetni valamilyen tisztítószert. De ebben az esetben se gondolj agresszív szerre!

Gránitmosogatók takarításához Léna Products vízkőoldót használok és ajánlok a Háziasszonyoknak.

A gránitmosogatók ezüst ionokkal vannak gazdagítva, amitől antibakteriális tulajdonságai lesznek, ezért nem kell mindenféle erős fertőtlenítőkkel, vagy agresszív tisztítószerekkel nekiesned.

A már megkövesedett, komolyabb vízkőtől úgy szabadulhatsz meg a legkönnyebben, ha a Putzstein segítségével a felületeit végigsúrolod. A Putzstein dobozában van egy olyan szivacs, aminek az összetétele nem sérti meg a felületeket, viszont minden makacs foltot könnyedén eltávolít. A Putzstein a csapok takarítására is alkalmas, így nem kell más tisztítószerhez nyúlnod ahhoz, hogy a mosogatód minden része tisztává váljon. Ha kész vagy a súrolással, akkor mosogatószeres vízzel öblítsd, és közben egy finomabb szivaccsal töröld át a felületet. Végül pedig egy takarítókendő segítségével töröld szárazra teljesen.

Az ecetet felejts el!

Az ugye köztudott, hogy a hagyományos konyhai ecet egy hígított ecetsav. Még ha gyenge is, attól még az sav, ezért nem használható minden felületen. A sav alapból egészségre is káros maró hatással rendelkezik, ezért az ecetnek is megvannak eme tulajdonságai. 

Bizonyos felületeken és gépeken használva az ecet visszafordíthatatlan károsodást képes okozni még akkor is, ha az ecet természetes szernek van titulálva. Így van ez a gránitfelületek esetében is. Az ecetet sose öntsd rá gránitfelületre, mert töményen és higítva is felmarhatja.

Tipp tudatos Háziasszonyoknak: gránitmosogatók esetében minden használat után kb. 10 másodpercet szánj arra, hogy szárazra törlöd a mosogatódat. Csak ennyi. És garantáltan tökéletes marad akár 20 évig.

Kapcsolódó termékek

Ezek a cikkek is érdekes lehetnek számodra

Rendre Fel!

Modern háztartásvezetést tanítok úgy, hogy előveszem nagyanyáink régi, jól bevált praktikáit, ezeket megfűszerezem a modern világ adta lehetőségekkel, majd jól összerázom őket, végül pedig átadom neked közérhető nyelven és életszagú példákon keresztül. Bővebben rólam itt tudsz olvasni.

A KÖNYV 

2021 őszén a Léna módszer megjelenik könyv formájában KALANDOK EGY HÁZTARTÁSBAN címen.

Ha szeretnél a könyv megszületésének folyamatról rendszeresen híreket kapni, és az első között értesülni a könyvvel kapcsolatos fejleményekről, megjelenés pontos időpontjáról, akkor csatlakozz a támogatóim táborához bátran. A támogatásod nagyon sokat jelent nekem!

Oberling Léna

Magyarország első háztartásveztési specialistája

.