Elég gyakran halljuk azt, hogy a kamasz gyerek lusta, nem tanul és nem segít a háztartásban. Ez egy általánosan berögzült kép a tizenévesekről. Sok szülő arról panaszkodik, hogy kamasz gyereke a barátaival lóg állandóan, vagy ha épp otthon is van, akkor bezárkózik a szobájába és zenét hallgat. Vagyis ha anya szól neki, akkor süket fülekre talál. Ezzel ellentétben valójában minden anya arról álmodozik, hogy gyermeke szorgalmas, teljesítményorientált tinivé válik, és ez mellett szívesen részt vesz a házimunkák elvégzésében.

Bizonyos elvárásokat a tizenévessel szemben szükséges támasztani, de az merő képzelgés, hogy egy kamasz gyerek majd önként fog nekünk segíteni a takarításban vagy épp a rendrakásban.

Az ő fejükben más, ezernél fontosabb dolgok kavarognak, minthogy pár porcicát levadásszanak, vagy élére állítsanak mindent a szobájukban. Arról nem is beszélve, hogy egy tini teljesen jól érzi magát a kupiban, és nem is érti, hogy ez téged miért zavar. Viszont a jó hír az, hogy idővel és türelemmel egy tiniből is hamar rendszerető és célorientált partner válhat, ha a szülők a következő szempontokat szem előtt tartják.

Ne akarj mindent te irányítani!

Az teljesen rendben van, hogy a 3-4 éves gyerekedet megkéred, hogy amíg te porszívózol, addig ő a maga módján portalanítsa a polcokat. Ebben a korban ezt a gyerek játéknak titulálja, és te is megnyugodhatsz, mert egy időre le tudod foglalni őt. De egy tizenéves már nem játéknak fogja fel ezt a kérést, hanem megszólal benne a csengő, hogy anya már megint parancsnokot játszik. Pláne akkor, ha elhangzik az a szó, hogy most. Egy tinitől ne várd el azt, hogy ugrani fog. Egyébként hallkan megsúgom, hogy a 3 évesed sem azért törli le a port, mert anya ezt kérte, vagy mondta, hanem azért, mert ez egy izgalmas kalandnak ígérkezik számára. A tininek ez már abszolút nem fér bele a kaland fogalmába…

A kamasz jogosan tart igényt arra, hogy beoszthassa az idejét, és eldönthesse, hogy melyik feladatot szeretné elvégezni.

Te sem viselnéd el, ha este a munka után, amikor beesel az ajtón, azzal fogadna a párod, hogy most kell kiteregetned, és öt percre sem ülhetsz el egy pohár borral a kezedben. Ezért valószínűleg a kamaszod sem arról ábrándozik úton hazafelé az iskolából, hogy mosogatni fog amikor hazaér, hanem arról, hogy melyik barátjával miről fog csetelni délután. Ezért amikor hazatérte után rögtön azt hallja, hogy te milyen elvégzendő feladatokat sorolsz neki fel, persze hogy homokba dugja a fejét, és már csak azért sem fogja elvégezni.

Ezt a „homokba dugom a fejem” élethelyzetet simán el tudjuk kerülni akkor, ha egy családi kupaktanács keretein belül megbeszélitek, hogy miben számítotok rá, milyen feladatokat szeretnétek rábízni. Így érezni fogja azt, hogy van választási lehetősége, és hogy egyenrangú félként kezelitek őt. Egy egyszerű példa erre a konyhai szemetes kinti kukába való kivitele. Ha ezt a feladatot ő beválja, akkor abban egyezzetek meg, hogy meddig kell annak a szemétnek kint landolnia a kukában. Ha este 8 órai időpontot beszéltetek meg, akkor ne kezdj el vele délután veszekedni, hogy miért nem vitte már ki.

Te sem úgy születtél, hogy rögtön járni is tudtál

Sok szülőnél látom, hogy amikor gyermeke eléri a tizenéves kort, akkor egyszer csak egyik napról a másikra elvárja csemetéjétől, hogy kivegye a részét a háztartási feladatok elvégzésében. Anyuka rájön, hogy már nagyobbacska lett a fia, lánya, ezért ő is elvégezhetne egy csomó dolgot. Igen ám, de ha addig nem volt semmi feladata, nehéz lesz elfogadtatni vele a hirtelen jött elvárásokat. Ugye te sem úgy születtél erre a világra, hogy rögtön tudtad, hogy mit hogyan kell csinálnod? Az is egy születés, hogy a kisgyermekből kamasz válik. Vagyis ez egy folyamat, amiben ő is lépésről lépésre tanulja meg a szárnyait bontogatni.

Ezért mindkettőtök élete sokkal könnyebb lenne, lesz, ha eleinte, mikor kicsi, sok mindent együtt csinálsz vele. Például együtt pakoljátok össze esténként a játékokat. Tudom, hogy ez így lassabb, mintha te tennél rendet, de sokkal célravezetőbb, mintha átmennél házisárkányba mikor gyermeked tinivé válik.

A gyerekmekednek kiskorától kezdve fokozatosan adj feladatokat, és egyre több saját területet biztosíts neki. És nemcsak a saját dolgai kapcsán fontos ez a fokozatosság, hanem a közös, családi feladatokban is. Persze, ez akkor működik, ha anya nem rabszolga otthon, és nem áll bele a mártír szerepébe. Fontos, hogy a gyerekek lássák, hogy a szülők is egyenrangú félként kezelik egymást, ezért állandóan egyeztetnek egymással, ki mit végez, ki mit vállal. Így a gyerekek természetes módon nőnek bele abba, hogy a család minden tagjának megvan a maga dolga.

Ne gondold azt, hogy mindenért te vagy a felelős

Iskolai időszakban hányszor hangzanak el a szádból ezek a mondatok: „ugye tanulsz?” „kész van már a leckéd?” Mit szólnál ahhoz, ha a munkahelyeden a főnököd 10 percenként rád nézne, és minden alkalommal megkérdezni, hogy dolgozol-e, vagy kész vagy-e a munkáddal? Te is biztosan néznél rá kikerekedett szemmel, és azt gondolnád, hogy meghülyült szegény jóember. Vagyis teljesen elmenne a kedved az egésztől, elkezdnél halogatni, és úgy tenni, mintha meg sem hallanád őt. Ez pedig a külső nyomás számlájára írható.

Ugyanezt érzi gyermeked is az állandó cseszegetés miatt.

Vagyis ő is egy idő után már immunissá válik rád, a sok számonkérés és utasítgatás miatt. Persze a kamaszkor nehézségeivel én is tisztában vagyok, és tudom, hogy sok ellenállásba ütközik ilyenkor a szülő. De ez a korszak sokkal jobban átvészelhető, ha nem te akarsz mindenért felelősséget vállalni, hanem hagyod, hogy a gyermeked is szembenézzen a nehézségekkel, és ezáltál felelősséget tudjon vállalni saját magáért és cselekedetiért.

Megértéssel és biztatással kell őt átsegítened ezen a korszakon, és nem állandó számonkéréssel. Viszont ebben a korban minden családban felüti a fejét az a félreértés, hogy a gyerek csak akkor tanul, akkor végez el valamilyen házimunkát, ha arra ráveszik, és állandóan számon kérik, ellenőrzik. Ezzel szemben inkább teret, lehetőséget kell adni neki, és utat mutatni a felnőtté válás labirintusában.

A nehézségekben barátként álljunk mellé, és ne az „akaratukat úgy is átvivő szülők” szerepében.

A kamasz lustasága mögött gyakran a szülő kontrolligénye és bizalmatlansága áll. Erre az a szülői válasz, hogy „azért nem bízom benne, mert a kamaszokban nem lehet megbízni” Ezt a berögzült gondolatmenetet minden szülő felül tudja írni magában úgy, hogy tudatosan el kezd bízni a gyermekében, és utána fokozatosan felelősséget ad, biztosít számukra. Ezt a gyerek is meg fogja érezni, és utána magától fog majd dolgokat elvégezni, mert nem érzi már a szülők részéről azt az uralkodói és irányítói hajlamot. Így fokozatosan belenő, felnő a feladathoz.

A kamasz érzékeli a hozzáállásunkat, a problémával kapcsolatos változásainkat. Vagyis azt, hogy, most már egyenrangú partnerként tekintünk rá, és az ő feladatait valóban az ő feladatának tekintjük, és nem fogunk már rajta ezerrel pörögni, hogy elvégezte-e vagy sem.

Érezni fogja, hogy megbízunk benne, és ha valamiben megállapodtunk, akkor ezzel ő felelősséget vállalt, és számon kérhetjük a teljesítését, vagy a feladat elvégzésének hiányát.  De azt is érezni és tudni fogja, hogy már nem mi rágjuk magunkat azon, hogy teljesíti-e ezeket, hanem valóban az ő dolgaként kezeljük az iskolai és az otthoni teendőit.

És hogy minél jobban menjen a szülő és a kamasz gyerek közös önállósági fejlődése, készítettem a kamasz gyerekeiteknek egy kis káoszmentesítő segítséget. A káoszkommandó kisokos gyermeked 7 éves kortól kb. 15 éves koráig használható. Ha már tud olvasni, akkor nyugodt szívvel add a kezébe, és a többit pedig bízd rá. Azzal azért legyél tisztában, hogy az ő értékrendje szerint fogja megcsinálni a feladatokat, és nem a te maximalizmusodat fogja követni.

Tehát mindenképp legyél a végeredménnyel elégedett, és ne kotnyeleskedj bele az ő munkavégzésébe.

🎁 8-10 éves gyerek káoszmentesítő kisokosa  

🎁 10-15 éves kamaszok káoszmentesítő kisokosa

Neked csak annyi a feladatod, hogy nyomtasd ki ezt a káoszkommandó kisokost, add oda a gyermekednek, és utána csodálkozz rá az eredményre. Ja és persze dicsérd ezerrel, mert meg fogja érdemelni, azt garantálom. A káoszkommandó kisokost ide kattintva tudod letölteni. Ne felejtsd el beleírni a gyermeked nevét. Hisz ez még is csak egy névre szóló levél tőlem…

Ha pedig te is szeretnél egy kicsit rendet teremteni magad körül, akkor nézz bele a nőknek készített tervezőnaplómba, és kezd el megtervezni a rendteremtés folyamatát.

Nagyon megköszönném, ha megírnád a tapasztalataidat itt poszt alatt a káoszmentesítő kisokossal kapcsolatban. De ha nem szeretnéd itt mindenki előtt megosztani, akkor az oldalon keresztül üzenetben is el tudod nekem küldeni a véleményedet. Ha pedig egy olyan közösséghez szeretnél csatlakozni, ahol anyukák támogatják egymást a saját tapasztalatikkal, akkor gyere és csatlakozz a Laza háztartás gyerekkel facebook csoporthoz.

Rendre Fel!