Előfordult már veled, hogy karácsony környékén szaladt a lakás és tudtad, hogy vendégek hada fogja meglepni a lakásodat?

Az év utolsó hónapjában a meghitt ünnepet legtöbbször őrült rohanás előzi meg. Versenyfutás az idővel, az egész ünnepi előkészület, aminek nélkülözhetetlen elemei a rendrakás és a takarítás. De bizony gyakran előfordul, hogy a nagy készülődés folyamán elmarad ez a két bizonyos dolog, a vendégek pedig már az ajtóban toporognak.

Te pedig a fejedet fogva arra gondolsz, hogy:  – B@sszus, most mit csináljak? Hol kezdjem, és mivel folytassam? Aztán elkezd kattogni az agyad…..mindjárt itt vannak…..ruhák szanaszét……piszkos a fürdőszoba……a konyha is romhalmaz……és még valamit az asztalra is kell tennem…..

Erre a szituációra készítettem ezt az SOS takarítási útmutatót.

Kezdj a bejáratnál!

Cipőket tüntesd el! Ha koszos, akkor is rakd el a szekrénybe, vagy ki a garázsba. Minden kabát, sapka, kesztyű, sál, edzőruha, táska kerüljön be az előszobai szekrénybe. Ha nincs szekrény az előszobába, csak fogas, akkor se a fogasra aggasd fel őket, hanem olyan helyre rakd el, ahol nincs szem előtt.

Erre alkalmas minden szekrény, ágyneműtartó és a tárolódobozok. Figyelj arra, hogy a vendégeknek legyen helyük a kabátjukat felakasztani és a cipőiket szépen lerakni.

Irány a nappali!

Itt is a szabály az, hogy minden elől lévő és nem oda való dolgot dugj el. Ilyenkor a tiszta ruha is landolhat egy üres szennyestartóba, de ha te erre kényes vagy, akkor a szekrény aljában is simán elférnek. Kevesebb időbe telik oda rakni, mint beakasztani a szekrénybe. Majd ünnepek után szétválogatod őket. A kanapé párnáit rázd fel és igazítsad meg úgy, hogy szépen sorakozzanak. A plédeket tűrd össze.

Ha van asztal a nappaliban, akkor annak a tetejét is pakold le. Mindent el tud nyelni a mosogatógép, a fiókok, vagy épp egy-egy doboz. Az asztal tetejét mindenképp töröld le. Újságok, papírfecnik, könyvek mehetnek valamelyik fiókba. Nézz végig a szekrények polcain, és ami nem oda való, azt gyűjtsd össze egy kosárba, és a kosarat rakd olyan helyre, ahol nem látja senki.

A földről és a szőnyegről szedd össze a szembetűnő szemetet vagy bármi mást, ami akadályozza a rend és a tisztaság elképzelését. A függönyöket húzd be és gyújts meg pár gyertyát vagy kapcsolj hangulatvilágítást. Karácsony környékén ez egy egyszerű feladat, de az év többi időszakában is könnyedén kivitelezhető. Ezzel a portalanítást és a porszívózást meg is oldottuk.

Jöhet az étkező vagy/és konyha!

Mindent pakolj le az asztalról és a konyhapultról. A mosogatógép itt is nagy szerepet kap. Ha már nem fér bele semmi, akkor a mosogató alatti szekrénybe is pakolhatsz, de ne feledd, hogy utána ki kell venni és el kell mosogatni. Ha nagyon morzsás a padló, akkor gyorsan söpörj össze. Ne vedd elő a porszívót, mert sokkal több időd megy el arra, hogy előveszed és utána elrakod, mint a söprésre. Erre az esetekre egy morzsaporszívó vagy egy robotporszívó nagyszerű megoldás lenne.

Most vagyunk a feladatok felénél, és jól állunk, de nincs megállás, ezért a facebookot most felejtsd el! Eszedbe se jusson! Nem! Rápillantani sem lehet. Ha egyszer ránézel, tuti, hogy arra eszmélsz, hogy megszólal a csengő…

Nézzünk be a fürdőszobába és a vécébe is!

Fújd be a mosdót, csapot és vécét tiszítószerrel. Ez lehet akár egy átalános felülettisztító is, de ha már hetek óta nem takarítottál itt, akkor inkább a vízkőoldót vedd elő. Amikor az utolsó helyet is befújtad, már mehetsz is vissza az első befújt részhez. Öblít és szárazra töröl. Ennyi a művelet. A tükröket is mindenképp töröld át. Szedd össze azokat a dolgokat, amik akadályozzák a szemnek a tisztaság és rendezettség képét, és tedd ezeket olyan helyre, ahol nincsenek szem előtt. Végül tegyél a vécé csészébe valami illatos dolgot, aminek az illatától olyan érzése lesz a mellékhelyiségbe lépő embernek, mintha most csináltál volna épp nagytakarítást. Kész is az itteni takarítás.

Utolsó művelet!

Menj végig a lakáson kezedben egy nedves szivaccsal. Folyamatosan nézd a padlót és ahol valami foltra lelsz, ott gyorsan töröld fel. És már kész is vagyunk.

A többi helyiség ajtaját csukd be, hiszen a vendégek oda mennek, ahová te  meginvitálod őket. Persze a mellékhelyiség, a fürdő, a konyha és a nappali mindig fontos szerepet kap, ezért kaptuk most ezeket a helyeket össze. A többi helyiség pedig tabu, így legyen az ajtajuk csukva.

És még mindig van pár perced a csengő megszólalásáig, így ezt az időt nyugodtan fordítsd magadra.

Látod mi mindenre vagy képes, ha szorít az idő? Kellemes ünneplést kívánok Nektek!

Rendre Fel!

Kapcsolódó termékek

Ezek a cikkek is érdekes lehetnek számodra

Modern háztartásvezetést tanítok úgy, hogy előveszem nagyanyáink régi, jól bevált praktikáit, ezeket megfűszerezem a modern világ adta lehetőségekkel, majd jól összerázom őket, végül pedig átadom neked közérhető nyelven és életszagú példákon keresztül. 

A leveleimet azoknak a nőknek, édesanyáknak, háziasszonyoknak ajánlom, akik folyamatosan harcot vívnak a háztartásuk adta feladatok sokaságával, és akik a háztartásukat szeretnék a mai modern világ adta lehetőségek mellett a lehető legnagyobb mértékben automatizálni,  stresszmentesíteni.

A feliratkozás után pár percen belül e-mailben érkezik az első levél, melyben egy 2.000 Forint engedményre szóló utalványt is megtalász, melyet az oldalon található webáruházban tudsz beváltani.   

Oberling Léna

Magyarország első háztartásvezetési specialistája

.