Még mindig előtudod varázsolni valamelyik doboz mélyéről a kamasz korodban hordott farmerodat, mert biztosan tudod, hogy pont az a fajta visszajön a divatba?  Halmokban állnak a lakásod sarkaiban a régi magazinok, mert egyszer majd biztos elolvasod? Tömve vannak a fiókjaid a különböző haszontalan, használatlan lim-lomoktól, amiket nincs szíved kidobni azért, mert egyszer valamire biztosan jó lesz?

Rossz hírem van: valószínűleg ösztönös gyűjtögető vagy! Még akkor is, ha első ránézésre rend van az otthonodban.

Ha be ismerjük, ha nem, mi nők hajlamosak vagyunk minden olyan dolgot eltenni a fiókok, dobozok mélyére, amire rá tudjuk mondani, hogy “ez valamire még biztosan jó lesz”. Minden háztartásban van egy-két fiók, de lehet, hogy még több is, amit elnevezünk mindenes fióknak. Ebbe a fiókba minden elfér. Még az is, ami tulajdonképpen már az első perctől kezdve szemét. Tudjuk mi azt nagyon jól, de a kisördög mindig ott motoszkál a fejünkbe, emlékeztetve arra, hogy az még valamire biztosan jó lesz.

De gondolj csak bele! Tényleg kelleni fog öt év múlva az a bizonyos valami? Az, amelyik már akkor sem tetszett, amikor megvetted? Az, amelyiknek a funkciói már a vásárlás utáni 3. napon sem nyerték el a tetszésedet? Na ugye, hogy nem! Sőt! A párodnak sem fog a jövőben kelleni, mert azt sem tudta, hogy te valaha ilyesmit vásároltál.

Hasonló gondolkodásmód kell a háztartásod minden területén.

Kukkants be a hálószobádba egy pillanatra, kérlek. Látszik még az ágytakaród a hálószobádban? Igen, tudom. Nagyon jól mutatnak ott nagyság szerint sorba rak – ha nem múltál még el 18 éves. Persze nem azt mondom, hogy minden egyes kis szőröstől szabadulj meg most azonnal. De érdemes lenne elgondolkodnod, hogy szükséged van-e ezekre a porfogókra, akik a felidézik a fiatalságod boldog éveit.

De nézzük csak meg a konyhában lévő fiókjaidat.

Igen, arról a fiókról van szó, ahol csak egyre nő a káosz, és a kacat dzsungel. Tudod, hogy van otthon. Vagy legalábbis tudod, hogy valahol van, és valahol egyszer majd biztosan megtalálod. Mégsem amikor a bevásárlásod során pont arra visz az utad, akkor megveszed a tizedik fogpiszkálóval teli dobozkát, a huszadik csomag szalvétát, és a sokadik befőttes gumi szettet. És akkor még arról nem is beszéltünk, amik “csak” úgy maguktól landolnak ebben a bizonyos fiókban. A fiók tartalma pedig csak nő és nő. Ideje kidobni őket, vagy legalább nekiállni a fiók tartalmának szelektálásához.

Most látogassuk meg a gardróbszekrényedet is.

Nem számít, hogy az a bizonyos ing vagy szoknya nem volt már rajtad öt éve, vagy az a cipő, amelyik a szekrény sarkában csendesen meglapul, márt rég kiment a divatból. Képtelen vagy megfogni, és kidobni a szemétbe, hogy örökre megszabadulj tőle. Ez a „jó lesz az majd valamire” a „majd megcsináltatom”  és a „pár év múlva újra divatba jön” vagy az „ebben az évben belefogyok tutira” mondatok klasszikusnak számítanak már. Az első garantáltan nem lesz jó már soha semmire, a második mondatnál épp kézbe fogott dolog többe kerülne megcsináltatni, mint venni egy újat. A harmadik mondat még csak-csak megállná a helyét, ha nem ácsingóznál a kirakat előtt arra vágyva, hogy ezt a bizonyos szoknyát most rögtön megvedd. És hát az utolsó mondat az örök reményt erősíti benned. Hiszen a remény hal meg utoljára, ugye? Jobban jársz, ha az ilyeneket vagy kidobod, vagy ha még nem sérültek, eladod vagy elajándékozod. A lényeg, hogy nem fogod már soha többet hordani.

Hallom ám, hogy mit morogsz az orrod alatt!

„Nem, én nem vagyok gyűjtögető. Csak nem pazarlom el a dolgaimat.”

Ez rendben is van addig, amíg a “vegyél kettőt, a harmadikat ajándékba adjuk” akcióknak ellent tudsz állni. Amíg a tavaszi gardrób szelektálás minden tavasszal megtörténik, és utána az őszi szelektálásról sem feledkezel meg. Amíg nincsenek a szekrényedben hordatlan, vadonatúj címkés ruhák. Amíg nem akadsz ki azon, amikor a párod azt mondja, hogy csak egy üzletbe van időtök bemenni. Csak egybe???!! Amíg nem kell az előszobától a nappalig egy ösvények keresztül át beosonni. Amíg az autó slusszkulcsát reggelente nem kell keresned több percen keresztül, hanem mindig ott találod a megfelelő helyen. Amíg egy ugyanolyan fazonú cipőből nem veszed meg mind az öt színt. Amíg körömlakkból is megelégszel 3 üveggel, és amíg napszemüvegből sincs több, mint 3 darab.

Halkan megsúgom, hogy a nők 90 % gyűjtögető, még akkor is, ha viszonylag rend van körülöttük.

Az hogy te valóban gyűjtögető vagy-e már, vagy még csak épp hogy érinted az ehhez vezető út szélét, az hamar kideríthető. Csak ki kell nyitni egy-két szekrényed ajtaját, vagy be kell nézni egy-két fiókod mélyére. De ha már tudod, hogy a gyűjtögetés beszippantott, és nem ereszt, akkor is van kiút. Ha van benned akkora akaraterő, hogy végigcsinálj egy hatalmas, mindenre kiterjedő szelektálást, és utána megtudod állni, hogy felesleges dolgokat vásárolj össze, akkor van kiút. De ha nem rendelkezel ekkora akaraterővel, akkor kérj segítséget. Segítséggel minden sikerülni fog.

Ha pedig nem tudod, hogy kihez fordulj, kitől kérj segítséget, akkor gyere, és csatlakozz a Háztartási Mentor Klub tagjaihoz. Ebben a klubban csak olyan nők vannak, akik ugyanúgy küzdenek a felhalmozott dolgaikkal, és ugyanúgy rendet szeretnének, mint Te.