Sok online portálon, vagy magazinban olvashatunk arról, hogy a háztartásban mit és milyen sűrűn érdemes kitakarítani. Azt is sok helyen halljuk, hogy ma már a takarítást, és a háztartási feladatokat is érdemes betervezni a heti, havi feladataink közé. Ha te már túl vagy egy ilyen tervezésen, akkor gratulálok, jó úton haladsz a tiszta, rendezett háztartás felé.

Viszont az ügyfeleim háztartás tervezőit  nézve mindig rájövök arra, hogy vannak még olyan tárgyak és helyek, amiknek a takarítását  elfelejtjük betervezni. Ezekből az elfelejtett tárgyakból és helyekből osztok meg veletek egy párat.

Naponta érdemes elmosni a házi kedvencek etető és itató táljait, mert így nem tudnak rajtuk megtelepedni a kórokozók, amik esetleg megbetegíthetik őket.

Tipp: legyen több etető tálja a házi kedvencednek. Egy vödörbe engedj vizet és rakj bele egy kis fertőtlenítős, vagy sima mosogatószert. Azokat a tálakat, amikből már kiürült az étel, tedd bele a vízzel teli vödörbe. Így elkerülheted az ételmaradék rászáradását az edényre, és nem kell a rászáradt ételmaradékot több percen keresztül a tálról súrolnod. Minden reggel és este cseréld ki a vödörben a vizet és a benne lévő tálakat is mosd el, töröld szárazra.

A heti teendők betervezése közül a szemetesvödör kimosása marad ki a legtöbbször. Pedig ehhez nem kell plusz erőfeszítést hozzá tennünk, hiszen aznap, amikor a kukákat ürítik, akkor általában minden szemetesvödörből kiszedjük a szemetet. Ilyenkor érdemes ezeket a vödröket is kitakarítani.

Kéthetente kerülhetnek sorra:

  • Fürdőszobaszőnyegek, és minden nap használatos plédek, amiket akár a mosógépbe is berakhattunk.
  • Lábtörlők, és az előszobában lévő sárfogók tisztítása – főleg ősztől tavaszig.
  • Házi kedvencek fekhelyei, amiket először porszívózzunk ki, és utána jöhet a mosása.
  • Lámpakapcsolók, csengő és falon lévő lámpatestek, amiket elég letörölgetni egy nedves, tisztítószeres szivaccsal, vigyázva arra, hogy nem kenjük össze a falat, mert akkor még a festésről is gondoskodnunk kell.

A havi feladatok közé soroljuk a gyerekjátékok tisztítását, amik közül nyilván sok olyan van, amiket bedobhatunk a mosógépbe is, de vannak olyanok, amiket inkább kézzel kell megszabadítani a kosztól. És olyan játék is van, amit csak át kell törölni egy kis fertőtlenítővel bespriccelt ronggyal, és máris újból tiszta.

Amikre és ahová még érdemes odafigyelni, és a saját ritmusod szerint beosztani:

  • zuhanyfej és zuhanyfüggöny tisztítás – a zuhanyfüggöny simán mehet be a mosógépbe
  • szobanövények – ha nem is ülteted át őket, érdemes zuhany alatt felfrissíteni őket
  • szúnyoghálók tisztítása – tavasztól őszig akár hetente

A felsorolás csak példaértékű, hiszen még rengeteg minden van egy háztartásba, amit napról napra, hétről hétre meg kell csinálni. De ha  mindegyiket felsorolnám, akkor valószínűleg sosem tudnék elbúcsúzni a számítógépemtől. Tedd hozzá a saját háztartásod adta feladatait, tervezd meg őket, és készítsd el a saját Háztartási Terveződet. Ehhez a segítséget itt találod!