“Kezdetekben a legnehezebb kihívás számomra az volt, hogy szem előtt tartsam a könnyen és gyorsan tisztíthatóság elvét…”

Ha már nem a szülői házban éled az életed, akkor valószínűleg háztartást is vezetsz. Mindegy, hogy kicsi vagy nagy háztartás van a válladon, a tény ugyanaz. A háztartás házimunkákat ad, és ezeknek a házimunkáknak az elvégzése nem kis feladat. Főleg, ha még gyerekek is szaladgálnak szobáról szobára bújócskát játszva.

Sokan úgy gondolják, hogy egy nő zsigerből össze tudja hangolni a háztartásvezetést a munkájával és a gyerekneveléssel. És akkor még a férjjel való törődéről nem is beszéltem. Pedig ez nem alap, hanem mi nők is tanuljuk. Igaz, hogy valahogy jobban sikerül nekünk a feladatok koordinálása vagy rangsorolása, mint a férfiaknak, de azért ezt nekünk is tanulnunk kell. (Mielőtt megkövezne valaki, megjegyzem, hogy tudom, vannak ügyes férfiak is.)

Na de hogyan tanulta meg ezt az egyedülálló Kati, vagy a 3 gyerekes Andrea, vagy az otthonról dolgozó 2 gyerekes Beáta? Milyen trükköket alkalmaznak a háztartásukban? Hogyan hangolják össze a munkát a gyerekneveléssel és a háztartási munkákkal?

Ma a Háztartások kulisszatitkai című rovatunk főszereplője Hacsavecz Beatrix.

Ő szívesen mesélt arról, hogy mit is jelent számára a háztartás és annak minden hozadéka. Betti megosztja velünk a gondolatait, örömeit, problémáit, trükkjeit a saját háztartásával kapcsolatban, és elmeséli, hogy egy átlagos munkanap hogyan néz ki náluk.

A férjemmel élek egy háztartásban és a főállásom mellett vállalkozást is vezetek. Így a munkahelyem után, a szabadidőmben naponta több órát el kell különítenem a vállalkozásom számára. Ezért az időmet nagyon jól és praktikusan kell beosztanom, hogy minden, amit beterveztem, beleférjen egy-egy napba.

Az idén abba a szerencsés helyzetbe kerültem, hogy házban is, és lakásban is élünk. Sikerült egy óriási álmunkat megvalósítani. Tavasszal egy családi házat vásároltunk. A lakás 25m2-es, a ház 94m2, a kert 922m2. A lakással igazából csak apróbb feladataink vannak. Például most a zuhanykabin cseréje időszerűvé vált. A ház állagmegőrzésébe belekezdtünk már az idén, és a kert kialakítása is hatalmas feladat lesz. Van feladat bőven. Így 2 háztartást vezetek egyszerre.

21-22 éves korom óta, tehát nagyjából 20 éve vezetek önálló háztartást.

Kezdetekben a legnehezebb kihívás számomra az volt, hogy szem előtt tartsam a könnyen és gyorsan tisztíthatóságot. Pl.  ma már nincsenek csetreszek a polcokon. Vagy a bútorok mind teljes talppal a földön/szőnyegen állnak, így nem  tudják maguk alá gyűjteni a port. De a földön sem tárolunk kupacokban semmit, így nem kell hosszasan pakolászni mielőtt megkezdeném a takarítást. Ezekre a kezdetek kezdetén még nem figyeltem oda.

Viszont már a háziasszony pályafutásom elejétől teljesen önálló voltam, saját elképzelésekkel és tapasztalatokkal. Ha pedig a háztartás főzés részére gondolok, akkor a nagymamáimat, édesanyámat és nevelőanyámat említeném. Szerintem nagyon fontos a tradíció. Nem csak azért mert számos dolog könnyebb lehet a járt úton, hanem azért is, mert van egy minta amitől eltérően lehet gondolkodni és úgy saját rendszert kialakítani.

A legfontosabb szempont a háztartásom kialakításánál mindig a könnyedség és az egyszerűség volt. Fontos volt számomra, hogy a háztartási munkákat mindig örömmel tudjam végezni, amikor sor kerül rájuk. A férjemmel ezeknél a munkáknál is partnerek vagyunk. Ő sokat segít nekem a konyhában is. Például régebben ő gyúrta a tésztákat, amíg nem határoztam el magam a robotgép beszerzése mellett. A háznál már sokkal jobban elkülönülnek a munkák, de ott is számíthatunk egymásra.

 

A háztartási feladataimat a munkámmal nagyon jól összetudom egyeztetni. Ez sosem okozott különösebb nehézséget. Ha valamit meglátok, hogy el kell végezni, akkor szinte gondolkodás nélkül elvégzem. Ez a működés inkább a vállalkozásomat befolyásolja, mert a házimunka automatikus elvégzése sokszor épp egy-egy tanfolyam megírásától, egy fontos telefontól vonja el az energiámat. Így ráneveltem magam arra, hogy előbb a termelő tevékenység és utána jöhet az ‘élvezet’.

Eddig a pici lakásban nehezen tudtam elképzelni, hogy valaki utánunk takarítson.

Ezért még nem gondoltam arra, hogy takarítónőm legyen. A házban pedig még a felújítás fázisában vagyunk, így ott még nincsenek kialakult szokásaink. De azt tudom, hogy amint befejezzük az otthonunk felújítását, biztosan megkeresem a számomra ideális háztartási segítséget. Szeretem a ház adta munkákat, de például a vécé pucolását szívesen átadnám másnak. A műanyagedényekből az ételmaradék kiöntését és a lefolyószűrő takarítását pedig örök időkre száműzném.

Egy átlagos napom általában változó. Reggel 5 és 7 között ébredek. Ha 5 körül kelek ki az ágyból, akkor a munkába indulásig a vállalkozásomon dolgozom, olvasok, tanulok, meditálok. Általában 8 körül érkezek a munkahelyemre és ott vagyok egészen délután 4,5,6 óráig. Ez mindig attól függ, hogy az év melyik szakában vagyunk és mennyire van szükség rám bent. Hazaérkezve általában beszélgetünk a férjemmel. Ha fáradt vagyok, akkor egy kicsit lepihenek. Ha viszont úgy érzem, hogy még teli vagyok energiával, akkor tornázom.

A délután főzéssel, blogírással, olvasással szokott telni egészen estig, amikor gyakran nézzük együtt a kedvenc sorozatainkat, vagy kimozdulunk egy sétára. Igyekszünk hetente csak egy alkalommal vásárolni, és akkor beszerezni mindent mindkét otthonunkba. Anyagilag is jobb így és időben is, sokkal több szabadidőnk marad. Vásárlás előtt többnyire készítek menüt, amihez bevásárolunk. Mivel egyikünk sem szereti a kötöttségeket, de a hasunkat nagyon, így mindig van talonban egy-két kedvenchez alapanyag, amit bármikor el lehet készíteni. Ilyen például a pizza receptem, amit akár minden egyes nap is készíthetnék akkor is elfogyna.

Alapjában véve mindkét otthonunk háztartásával meg vagyok elégedve. Viszont egy nagy kihívással most szembe kell néznem. A házunk konyháját úgy szeretném kialakítani, hogy mindennek legyen saját helye és a lehető legzártabbá akarom az összes szekrényt megtervezni. Ez azért fontos számomra, hogy ne kelljen nap mint nap port törölnöm. Szerintem meg tudom ugrani ezt a kihívást 🙂

Érdemes követni Bettit az oldalain keresztül is, mert mindent megoszt azokkal, akik inzulinrezisztens problémával küzdenek.

Facebook oldal: Inzulinrezisztens élet örömei

Weboldal: Inzulinrezisztens élet örömei