Fentről lefelé vagy lentről felfelé?

Most hogy minden terved elkészült annak az érdekében, hogy minél gyorsabban és a lehető legnagyobb eredménnyel tudj takarítani, érdemes átgondolni azt is, hogy egy-egy helyiségben milyen sorrendben haladva, milyen feladatokat akarsz elvégezni.

Csak elkezdeni nehéz…

Takarítani valószínűleg senki sem szeret (tisztelet persze a kivételnek), pláne nem nagyobb takarítást végezni. De ha nem a fáradtságos munkára gondolsz, hanem a jó illatú eredményre, akkor máris le tudod győzni a takarítás iránt érzett ellenszenvedet.

Ha egy teljes napod van a takarításra, akkor miután a megírtad a takarítási tervedet, akár már estére végezhetsz is a lakásod ráncba szedésével. Ám tapasztalatból tudom, hogy sokan a nagyobb takarításokat több napra elosztva végzik el, ami nem gond akkor, ha ez gondosan meg van tervezve. Bármelyik verziót választod, mindig helyiségről helyiségre, felülről lefelé, és belülről kifelé kell (kellene) haladnod.

Függetlenül attól, hogy melyik helyiségben kezded a takarítást, vannak követendő jó tanácsok, amik nem kötelezőek, ugyanakkor megkönnyítik a munkádat. Az sem mindegy, hogy melyik helyiséget takarítod legelőször és melyiket utoljára.

A takarítás helyes sorrendje…

Sokan azt gondolják, hogy a takarítás egy roppant egyszerű, mindenki által tökéletesen elvégezhető feladat. Általában a takarításra mondják azt, hogy azt nem kell tanulni, mert takarítani mindenki tud. Szerintem pedig igenis tanulni kell a takarítást, hiszen nem mindegy, hogy mennyi idő alatt, milyen hatékonysággal, és milyen eredménnyel takarítunk. Általában a takarítási sorrend minden helyiségben ugyanaz, de vannak az otthonuknak olyan helyiségei is, melyekben egy kicsit másképp, más sorrendben, vagy plusz feladatok beiktatásával kell dolgoznunk. Ezekre bővebben akkor írok, amikor azt a helyiséget részletesen is darabokra szedjük.

Javaslom, hogy minden helyiségben vedd figyelembe a fentről lefelé, és bentről kifelé takarítás elvét. Például ha a szekrényedet belülről takarítod, akkor bármennyire is vigyázol, akkor is kerül a padlóra kosz. Ez nem okoz problémát, ha a takarításnál a padló feltakarítása az utolsó feladat. Ebben az esetben a bentről kifelé takarítási elvet betartva valóban előbb kerül kosz a padlóra, mint hogy azt feltakarítottad volna. De ha ezt a két feladatot felcseréled, akkor kétszer kell takarítanod a padlót, az tuti.

Szóval érdemes egy sorrendet úgy felállítani, hogy a felületeket csak egyszer kelljen takarítanod.

Első lépések…

Ez a tartalom csak előfizetőknek elérhető. RÉSZLETEK ITT