Sokan azt gondolják, hogy ez lehetetlen, pedig nagyon is lehetséges. Hallottál már a stresszmentes háztartásról? Ez nem csak a mesében létezik, Te is meg tudod valósítani! Most elárulom azt is, hogy mire van szükséged hozzá!

Első lépés: szabadulj meg a lomoktól!

Képzelj el egy olyan otthont, ahol mindennek megvan a helye. Ahol a reggelek nem lázas kapkodással telnek, mert mindent elsőre megtalálsz. Ahol a családtagok egyformán kiveszik a részüket a házimunkából. Ahol minden háztartási feladatnak megvan a maga ideje, és nem jelent gondot, ha éppen egy-egy nap kimarad. Ahol a hétvégék nem nagytakarítással, hanem közösen eltöltött idővel telnek… Ha már eléggé beleélted magad, akkor mondom, mit kell tenned, hogy nálad is ez legyen a helyzet.

Ahhoz, hogy fenntartható rend legyen az otthonodban először is meg kell szabadulnod a felesleges holmiktól. Amíg erre a lépésre nem szánod rá magad, addig hiábavaló minden erőfeszítésed. Csak pakolod a kacatokat egyik helyről a másikra, és egy rövid ideig tartó látszatrendet tudsz fenntartani. De a takarítást is rettenetesen megnehezíti, így sosem lesz olyan tisztaság, amilyet szeretnél.

Tehát az első lépés: szelektálás! Tudom, hogy ez a legnehezebb része a stresszmentes háztartáshoz vezető útnak, de utána tudsz felépíteni egy olajozottan működő háztartási rendszert. Számtalan módja van annak, hogy hogyan szabadulj meg a felesleges holmiktól a garázsvásáron át az adományozásig. Nem kell feltétlenül szemétre dobni őket.

Ha sikerült végigcsinálni a nagy szelektálást, akkor ezt ismételd meg 3-4 havonta, hogy ne gyűljenek fel megint a kacatok. És arra nagyon figyelj, hogy minden családtag a saját maga dolgait szelektálja, így biztosan nem lesz belőle konfliktus.

 

Második lépés: tárolási rendszer kialakítása

Ha megszabadultál az összes kacattól, akkor a megmaradt holmiknak kell megfelelő helyet találnod. Fontos, hogy mindennek meglegyen az állandó helye. Ehhez praktikus bútorokra, fiókokra és tárolóeszközökre van szükséged. A kosarak, tárolódobozok jó szolgálatot tesznek neked. Ezekből lehetőleg olyat válassz, ami jó minőségű, könnyű tisztán tartani és illeszkedik az otthonod stílusához.

 

Harmadik lépés: tervezés

A tárolás mellett a laza háztartásvezetés legnagyobb titka a tervezés. Főleg a mai rohanó világunkban, ami nincs beírva a naptárba, az egyszerűen nem létezik. És bár a házimunka elvégzése alap feladatnak tűnik, amit nem lehet elfelejteni, de rendszer nélkül csak rabszolgamunkává válik.

Ahhoz, hogy kiszámítható háztartásod legyen, szükséged van arra, hogy a Te és a családod életviteléhez passzoló háztartási terved legyen. Azt tanítom a háziasszonyoknak, hogy készítsenek napi, heti, havi és éves feladatlistákat.

Ez nagyon fontos, hogy ne hirtelen felindulásból elkövetett kampánytakarításokból álljon a szabadidőnk. A kampánytakarítás azt jelenti, hogy minden előzetes tervezés és felkészülés nélkül vágunk bele a házimunkába. Ennek általában az a vége, hogy jól elfáradnak a nők, mindenbe belekapnak, aztán végül semmi látszatja nincs a dolognak.

Ezzel szemben a jól felépített háztartási terv szerint minden nap csak éppen annyi feladatot végzünk el, amennyit beterveztünk, és nem kapkodunk helyiségről helyiségre. Ezzel időt és energiát spórolunk, és a motivációt sem veszítjük el. Vagyis lazán vezethetjük a háztartásunkat, és az is belefér, ha néha nincs kedvünk valamit megcsinálni.

Ha megtanulsz tervezni, akkor nem fogsz pánikba esni egy felújításnál vagy költözésnél. Mindent pontosan tudsz majd menedzselni lépésről-lépésre.

 

Negyedik lépés: vond be a családot is!

Sokszor előfordul, hogy a nők rabszolgaként dolgoznak a háztartásukban segítség nélkül, mert nem tudják, hogyan vegyék rá a férjüket és gyereküket a házimunkák elvégzésébe. Pedig a házimunka nem kizárólag a nőkre tartozik. Közösen kell kivenni a terhet a háztartási feladatokból mindenkinek.

Ez nem olyan nagy ördöngösség, csak kitartónak és esetenként rafináltnak kell lenni. Lehet, hogy a férjed nem is tudja, hogy szeretnéd, ha segítene, mert mindig mindent megcsináltál. Vagy azért nem csinál meg dolgokat, mert előtte esetleg leteremtetted, amikor nem úgy csinálta meg, ahogy te. A kommunikáció ebben az esetben is sokat segíthet. Ha van háztartásvezetési terved, akkor abba szépen belekerülhet, hogy kinek mi a feladata. Tedd ki a napi/heti terveződet jól látható helyre, mondjuk a konyhába vagy a hűtőre és így egyből szem előtt van. Más-más színnel jelölve a családtagok feladatit pedig rögtön látják, mi a napi teendőjük. Hiszen porszívózni már egy 10 éves gyerek is tud!

Ha ezeket a lépéseket sorban megvalósítod, akkor a háztartásod rendezett és tiszta lesz. Mert látszatrend helyett fenntartható rendet kapsz. Végre nem számít majd, hogy valaki váratlanul toppan be. A takarításra szánt idő pedig drasztikusan lecsökken. Több időd jut ezentúl a családodra, és saját magadra. Te mire fordítanád a felszabadult időt?

Természetesen a napi 30 perc csak akkor tartható, ha valóban nincsnenek feleslegesen felhalmozott dolgaink az otthonunkban, ha rendszeresen takarítunk, és ha a családtagok sem ejtenek ki mindent  a kezükből épp ott, ahol vannak. 

Ha úgy érzed, szeretnél egy laza háztartást, de neked segítségre van szükséged ahhoz, hogy ezt meg tudd valósítani, akkor tanuld meg a módszeremet! Lépésről-lépésre megtanítom neked, hogyan kell profin háztartást vezetni. Kattints ide!