A rendszeres áztatás és a drága mosópor ellenére is szürkék és foltosak a fehér ruháid? Megsárgult fehér ruhák, koszos sportzoknik, elszíneződött inggallérok? Nem jönnek ki a makacs foltok a gyönyörű fehér holmikból? Gyümölcsfoltos a gyermeked felsője, és elszürkült a kedvenc fehér pólója? Semmi gond! Most elárulom, hogy hogyan küzdök meg a foltokkal és a beszürküléssel a fehér ruháink esetében. 

Azt gondoljuk, hogy ha fehér ruhákat vásárolunk, akkor nem kell félnünk a foltoktól, hiszen a foltok eltávolításakor nem kell attól tartanunk, hogy a ruha elveszti a színét. A gyerekruháknál a foltok miatti félelmünk sokszorozódik, hiszen a gyerekek vonzzák a különböző ételek okozta foltokat. A fű és sár foltokról nem is beszélve. Az igaz, hogy a fehér ruhák nagy előnye, hogy a mosásnál vagy a foltok tisztításánál nem veszítik el a ruhák a színüket, viszont azzal sokan nem számolnak, hogy egy idő után – többek között a mosáshoz használt víz ásványanyag-tartalma miatt – elsárgulhatnak és beszürkülhetnek. Ez akkor is bekövetkezik, ha nagyon odafigyelsz a mosáshoz használatos dolgok minőségére.

De mit lehet tenni a fehér ruhák esetében a szürkülés megelőzésére?

Korábban a ruhák kifehérítésére a legnépszerűbb módszer a hipós áztatás volt. Ezt láthattad a nagymamádtól, és ezt mutathatta az édesanyád is. Ezért még ma is nagyon sok háztartásban fellehető a hipó, pedig ez a szer egy nagyon mérgező, és mind ránk, mind a környezetre veszélyes.

Sokan nem tudják, hogy amikor hipót használnak a ruhák fehérítéséhez, akkor az rendkívül nagymértékben roncsolja a textileket, így ezáltal az élettartamunk is jelentősen lerövidül. Ennél sokkal jobb, és kíméletesebb megoldás a mosószappanos tisztítás, ez viszont csak a foltokon segít, és a ruhát nem teszi fehérebbé, vagyis a szürkülésre való lehetőség ugyanúgy fennáll.

Klóros fehérítők helyett ma már léteznek természetes összetevőkből álló fehérítők és folteltávolítók!

A hagyományos, klóros és ráadásul még mérgező fehérítők hatására a vízben lévő vas kicsapódhat, és ezért a ruhákon mosás közben foltok jelenhetnek meg. Ezek nem olyan foltok, mint amilyet az étel vagy épp a fű tud okozni, hanem sokkal alattomosabbak.  

Ezek azok a foltok, amik mosásról mosásra szürkébbé teszik a ruhát, és ezzel persze elcsúfítják, és egy idő után felvehetetlenné teszik a kedvenc darabjaidat. És ilyenkor jut eszedbe, hogy talán van más megoldás is, mint a hipó és társai..

Ma már léteznek olyan fehérítők, melyekben nincsenek mérgező anyagok, nem roncsolják a textíliákat, és nem szennyezik a környezetet.

Mi az én titkom a fehér ruhákkal kapcsolatban? Olvass tovább, mert most elárulom!

Nekünk nagyon sok fehér ruhánk van, és ráadásul ezek közül sok olyan, amit a férjem munkában használ, vagyis festéshez húz fel. Gondolhatjátok, hogy ezek a ruhák milyen sok olyan folttal vannak tele, amikkel külön is foglalkozni kell. A férjem munkásruháit sosem mosom együtt másfajta ruhákkal, hanem mindig külön kezelem őket. Viszont semmiben sem különbözik ezeken a ruhákon lévő foltok kezelése, vagy a ruhák mosása a többi ruhák tisztításától.

Ha egy ruha foltosan kerül hozzám, akkor mielőtt beteszem a mosógépbe őket, lekezelem a foltot magát. Ezután magát a foltot olyan folttisztítóval kenem be, amelyik pont ahhoz a ruhához passzol. Ha fehér a ruha, akkor fehér ruhákhoz, ha pedig színes ruhával van dolgom, akkor színes ruhákhoz használható folttisztítóval. Aztán mehet a ruha a mosógépbe. De mielőtt elindítom a mosási programot, a használt folteltávolítóból a mosószer adagoló rekeszébe is szórok.

Amennyiben a férjem fehér munkásruháit mosom, úgy a fent leírtak mellett még egy éjszakára ezeket a ruhákat vízbe áztatom. Az áztatóvízbe is teszek a ferhérítő és folteltávolító porból és csak ezután rakom bele a gépbe. Így biztosan tudom, hogy még ezek a munkásruhák sem szürkülnek meg, és persze a foltok is eltünnek. (Persze léteznek olyan foltok, amikre nincs csódszere. Ilyen például a zománcfesték vagy körömlakk.)

Fehérítő és folteltávolító fehér és világos ruhákhoz

Természetes fehérítő és folteltávolító granulátum fehér vagy világos ruhákon lévő makacs foltok ellen, nátrium-perkarbonát (környezetbarát folttisztító só) és indiai mosódió őrlemény felhasználásával.

Ha már szürke a ruha

Előfordulhat, hogy korábbi mosások alkalmával a rozsda és az ásványi anyagok elszíneződéseket okoztak a fehér textileken. Ekkor sem kell kétségbe esni, mert eltávolításukhoz szintén ez a mosódiós örleményből készített fehérítő a segítség. Önts egy adag fehérítőt a mosógép mosószer tartályába, majd erre jöhet a fehér ruhákhoz használatos mosószer, és csak ezután indítsd el a mosási programot.

Persze ahhoz, hogy a már beszürkült ruháid ismét fehérek legyenek, nem elég egy sőt két mosás sem, hanem többször meg kell ismételni ezt a folyamatot. Viszont az is előfordulhat, hogy sosem lesz már fehér az eredetileg fehér polód. Ebben az esetben se keseredj el, hanem tanulj a hibádból, és a következő vásárláskor beszerzett fehér ruhákat már a fent leírt módon kezd el mosni.

Felejtsd el hipót és társait. A fehér ruhák szürkeségének megfékezéséhez használj minőségi, kémia anyagoktól mentes fehérítőket, és élj a természet adta lehetőségekkel. Ebben az esetben a mosódiós mosási termékekkel.

A fehérítőt és a folteltávolítót a gombra kattintva tudod megrendelni.

Foltok mellett a ruhák helyes mosásra is oda kell figyelnünk

A kezdő háziasszonyok, vagy azok akik egyedül vágnak bele az önálló életbe, de néha még mi is, gyakorlott háziasszonyok is elbizonytalanodunk, ha egy-egy új ruha tisztítására kerül a sor.

Arról, hogy mit, hány fokon kell mosni, hogy melyik anyagösszetételnél mire kell odafigyelni, és melyik ruhadarabot, milyen időközönként tisztítsd, egy mosási útmutatóban írtam bővebben, melyet ide kattintva tudsz elolvasni. Lehet, hogy te is meg fogsz lepődni egy-két dolgon?

Rendre Fel!

További termékek, amik érdekelhetnek téged