Azt gondoljuk, hogy ha fehér ruhákat vásárolunk, akkor nem kell félnünk a foltoktól, hiszen a foltok eltávolításakor nem kell attól tartanunk, hogy a ruha elveszti a színét. A gyerekruháknál a foltok miatti félelmünk sokszorozódik, hiszen a gyerekek vonzzák a különböző ételek okozta foltokat. A fű és sár foltokról nem is beszélve. Az igaz, hogy a fehér ruhák nagy előnye, hogy a mosásnál vagy a foltok tisztításánál nem veszítik el a ruhák a színüket, viszont azzal sokan nem számolnak, hogy egy idő után – többek között a mosáshoz használt víz ásványanyag-tartalma miatt – elsárgulhatnak és beszürkülhetnek. Ez akkor is bekövetkezik, ha nagyon odafigyelsz a mosáshoz használatos dolgok minőségére.

De mit lehet tenni a fehér ruhák esetében a szürkülés megelőzésére?

Korábban a ruhák kifehérítésére a legnépszerűbb módszer a hipós áztatás volt. Ezt láthattad a nagymamádtól, és ezt mutathatta az édesanyád is. Ezért még ma is nagyon sok háztartásban fellehető a hipó, pedig ez a szer egy nagyon mérgező, és mind ránk, mind a környezetre veszélyes.

Sokan nem tudják, hogy amikor hipót használnak a ruhák fehérítéséhez, akkor az rendkívül nagymértékben roncsolja a textileket, így ezáltal az élettartamunk is jelentősen lerövidül. Ennél sokkal jobb, és kíméletesebb megoldás a mosószappanos tisztítás, ez viszont csak a foltokon segít, és a ruhát nem teszi fehérebbé, vagyis a szürkülésre való lehetőség ugyanúgy fennáll.

Klóros fehérítők helyett

A hagyományos, klóros és ráadásul még mérgező fehérítők hatására a vízben lévő vas kicsapódhat, és ezért a ruhákon mosás közben foltok jelenhetnek meg. Ezek nem olyan foltok, mint amilyet az étel vagy épp a fű tud okozni, hanem sokkal alattomosabbak. Ezek azok a foltok, amik mosásról mosásra szürkébbé teszik a ruhát, és ezzel persze elcsúfítják, és egy idő után felvehetetlenné teszik a kedvenc darabjaidat. És ilyenkor jut eszedbe, hogy talán van más megoldás is, mint a hipó és társai..

Ma már léteznek olyan fehérítők, melyekben nincsenek mérgező anyagok, nem roncsolja a textíliákat, és nem szennyezi a környezetet.

Nekünk nagyon sok fehér ruhánk van, és ráadásul ezek közül sok olyan, amit a férjem munkában használ, vagyis festéshez húz fel. Gondolhatjátok, hogy ezek a ruhák milyen sok olyan folttal vannak tele, amikkel külön is foglalkozni kell. A férjem munkásruháit sosem mosom együtt másfajta ruhákkal, hanem mindig külön kezelem őket. Viszont semmiben sem különbözik ezeken a ruhákon lévő foltok kezelése, vagy a ruhák mosása a többi ruhák tisztításától.

Ha egy ruha foltosan kerül hozzám, akkor mielőtt beteszem a mosógépbe őket, lekezelem a foltot magát. Ezután magát a foltot olyan folttisztítóval kenem be, amelyik pont ahhoz a folt típushoz passzol. Aztán mehet a ruha a mosógépbe. Viszont ha fehér ruhákról van szó, akkor a mosószer tartályba egy fehérítőport szórok, mely semmilyen kémia anyagot nem tartalmaz, nem roncsolja a textileket és megakadályozza a fehér ruhák elszürkülését.

Amennyiben a férjem fehér munkásruháit mosom, úgy a fent leírtak mellett még mosás előtt fél órával ezeket a ruhákat vízbe áztatom, melyben citromlevet is teszek, és csak ezután rakom bele a gépbe. Így biztosan tudom, hogy még ezek a munkásruhák sem szürkülnek meg.

Ha már szürke a ruha

Előfordulhat, hogy korábbi mosások alkalmával a rozsda és az ásványi anyagok elszíneződéseket okoztak a fehér textileken. Ekkor sem kell kétségbe esni, mert eltávolításukhoz szintén a citrom a segítség. Önts egy pohár frissen facsart citromlevet a mosógépbe, és csak ezután indítsd el a mosási programot. A citromlé természetes fehérítő hatásának köszönhetően eltünteti a szürkés foltokat. Arról nem is beszélve, hogy a vízhez adott, hígított vagy tömény citromlé biztonságos, jól bevált textilfehérítő, ráadásul a ruhák friss illattal kerülnek majd ki a mosógépből.

Felejtsd el hipót és társait. A fehér ruhák szürkeségének megfékezéséhez használj minőségi, kémia anyagoktól mentes fehérítőket, és élj a természet adta lehetőségekkel. Ebben az esetben a citrom levével.

Ha pedig még több gyakorlati háztarásvezetési ismeretet akarsz elsajátítani, akkor csatlakozz a XXI. századi Édesanyák és Háziasszonyok klubjához ide kattintva, és közösen rendet teszünk a háztartásodban, az életedben és a fejedben lévő gondolatok között….

Rendre Fel!