Most, hogy túl vagyunk az év végi ünnepeken, beköszöntött az újév, elég volt az ünnepi punnyadásból, ideje ismét az otthonunk adta feladatok sokaságával foglalkoznunk. Ideje ismét szembenézni a valósággal, hogy bizony a januári teendők már az ajtónkon kopogtatnak.

Az ünnepi időszak már a múlté

Tudom, hogy a karácsonyfában gyönyörködni nagyon jó dolog, de ezt hagyjuk meg december hónapjára. Január elején már törekejdünk arra, hogy a karácsonyi dekoráció (belső és külső egyaránt) levétele megtörténjen, a karácsonyfa és díszei visszakerüljenek a megfelő dobozba. Ha élő fád volt, akkor lebontás után a megfelelő helyre tedd ki. 

Mielőtt a dekorációt, díszeket beteszed a dobozba, szelektáld ki azokat, amikre a következő ünnepi időszakban nem lesz szükséged és csak a maradék landoljon a dobozban. Ezek elpakolása remek szórakozást nyújthat az egész családnak, ha nem veszed véresen komolyan most még a rendet. A karácsonyfa lebontása vízkereszt, január 6.-a után esedékes. Ezt csak úgy halkan megjegyzem…

Az ünnepekkel járó rendetlenség és kosz gyors eltakarításával is január első napjaiban kalkulálj. Azért gyors takarítás, mert most még nem érdemes belefogni a nagytakarításba. Azt majd március végén, április elején ráérsz elvégezni. Viszont a nagy karácsonyi sütés-főzés után a konyha alaposabb takarítását nem fogod megúszni.

Irány a konyha!

Mindenki, vagy általában nagyon sokan januárban megfogadják, hogy az étkezési szokásaikon is változtatnak. Akár van fogadalmad, akár nincs, érdemes a konyhád kitakarítanod kívül-belül. És persze ne csak a konyha takarítására gondolj, hanem az ott lévő dolgok szelektálására és rendszerezésére is. Mert a januári teendők egyik feladat az alapos szelektálás mindenhol.

Szelektálj, szelektálj, szelektálj!

Szelektálni évente legalább kétszer kellene, de tudom, hogy sokan ezt jó, ha kétévente elvégzik. Pedig a rendszeres szelektálást is ugyanúgy szokásunkká kellene tennünk, mint a reggeli fogmosást. Ezért azt javaslom, hogy a januári teendők listádon kiemelt szerepet kapjon az otthonod teljes szelektálása. Január egy unalmas hónap, ezért tökéletes a szelektáláshoz.

Szelektálási kihívás indul január 10.-én a Tervezd újra! program résztvevőivel.

A kihíváshoz ide kattintva tudsz csatlakozni.

Tervezd meg, hogy az otthonodban esedékes felújításokat. Mit újítanál fel? Netán egy tisztasági festés lenne most a fő projekt? Írd össze, készíts költségvetést, és még most kérj árajánlatokat. Ha valamelyik árajánlat megfelelő számodra, akkor rögtön foglald is le az időpontot, mert a jó és megbízható szakemberek naptára hamar megtelik.

Mindjárt itt a nyár!

A januári teendők közé tartozik a nyári teendők megtervezése. Az idei szabadságokat és a nyaralási célokat is igyekezz megbeszélni a családdal még az év első hónapjában. Ha ezeket előre betervezed, akkor még pénzt is tudsz spórolni a családi kassza részére. Beszéljetek a nyári tervekről, és foglaljatok le mindent előre.

Ahogy bent, úgy kint is!

Gondold át, milyen növényeket, illetve milyen zöldségeket szeretnél tavasszal elültetni. Mihez van kint helyed, mi az, ami az ablakpárkányra szorul. Így a magokat és a termesztéshez szükséges dologokat is időben be tudod szerezni felhalmozás nélkül. Januérban gondoskodj kerted madarairól. Töltsd fel a madáretetőket, vagy ha nincsenek, készíts néhányat.

A lista elejére érdemes írni a naptárak leváltását is. A januári teendők egyik első pontja legyen az, hogy rendet teszel a személyes dolgaid között. Tedd el a tavalyi naptáradat, vedd elő az ideit. Az irataid, a papírjaid között tegyél rendet. Kategórizáld őket, szelektálj közben és tedd a megfelelő dossziéba. És ha esetleg olyan dolgok kerültek a dolgaid közé, amik nem odavalók (karácsonyi csomagolópapír például), azokat is tedd vissza a helyükre.

Most pedig készíts egy forró teát, vagy egy bögre forrócsokit magadnak, fogj egy jó könyvet, olvasgass, pihenj, relaxálj. Használd ki az év eleji nyugit. Ki tudja, meddig van rá lehetőséged. Ha pedig az idén sokkal kevesebb akarsz takarítani, mint az előző években, akkor csatlakozz a Tervezd újra! közösségéhez, ahol mindezt meg is tudod valósítani.

KAPCSOLóDÓ TERMÉKEK

Írások, melyek érdekelhetnek

Szia! Oberling Léna takarítási specialista vagyok, és természetesen takarítási ismereteket, rutinokat tanítok. Kidolgoztam egy olyan módszert, aminek az elsajátítása után könnyedén ki tudod alakítani a tiszta és rendezett otthonodat úgy, hogy magára a takarításra egyre kevesebb és kevesebb időt kell rászánnod, ezért több időt tudsz azzal tölteni, amit jobban szeretsz a takarításnál. A módszeremről ide kattintva tudsz olvasni. 

Rendre Fel!