Beléptünk a nyár első hónapjába, és ilyenkor elkap minket az a fajta nyári feeling, amikor azt gondoljuk, hogy nyáron a háztartásunk is biztosan megpihen. Pedig júniusban sem áll meg az élet, és a háztartásunk nyáron is ad számunkra háztartási feladatokat kívül és belül egyaránt. Viszont a nyári hónapok nem arról szólnak, hogy mindent élére kell állítani és naponta ötször elő kell venni a porszívót, hanem arról, hogy lazuljunk, pihenjük és feltöltődjünk az őszi mókuskerékre. Ezért a júniusi teendők listáján nem feltétlenül a nagytakarítás szerepel. Íme, az általam javasolt júniusi teendőlista.

Feladatok újragondolása

A nyári hónapokban kevesebbet tartózkodunk otthon, a lakás belső részeiben. Ezért valószínűleg kevesebb napi szintű kosz és rendetlenség keletkezik majd (utólag majd rájössz, hogy ez csak részben igaz, mert a por az ugyanúgy jelen van egy üres lakásban is. Sőt még a szennyes is több lesz a szabadidős tevékenységek által.), így nem kell kétnaponta lakást takarítani.

Ha több „elmenős” program lesz beszervezve, akkor a család apraja-nagyja nem otthon eszik, ezáltal nem kell naponta többször elővenni a porszívót, seprűt, nem kell többször morzsákra vadászni a konyhában, a nappaliban. Sőt! Főzni sem kell mindennap, így kevesebb mosatlan keletkezik. Arról nem is beszélve, hogy a játékpakolás is egy alkalomra szorítkozik a nyári napokon, mégpedig az estére. Ezért a nyári hónapokra célszerű újra gondolni, újra ütemezni a napi és a heti rutinokat.

Tervezzük meg a nyári szünidő alatti házimunka megosztást. Nagyobb gyerekeink már nyugodtan részt vehetnek a háztartás működésében. Porszívózni, port törölni, bevásárolni stb. a kamasz gyerekek már tudnak. Beszéljük meg, hogy ki mit szeretne csinálni, és ezt egy táblára írjuk is fel. Így mindenki látja, hogy melyik nap, milyen feladatokat kell megcsinálnia. A kamasz gyerekek és a háztartási feladatok témában ide kattintva tudsz bővebben olvasni.

Júniusban érdemes a szőnyegeket, kárpitokat és a vastagabb textileket kimosni, kitisztítani. A meleg nyári időben ezek könnyebben megszáradnak. Viszont érdemes elgondolkodni azon, hogy inkább tisztítóba viszed és szakemberre bízod a tisztítását, mert így időt spórolsz magadnak melyet a nyári élmények gyűjtésére használhatsz.

Tovább, tovább…

Pakoljátok el az iskolai dolgokat, hiszen vége egy újabb tanévnek, kitört a szünidő! Legyen rend és tisztaság azokon a helyeken, ami az iskolai munkára emlékeztet téged és a gyerkőcödet is. Vagyis az íróasztalon és környékén pakoljatok le mindent és szelektáljatok. Ami még kellhet, azt felcímkézett dobozban tegyétek el szépen, hogy akár később is elő lehessen venni. De vigyázz, olyan helyre tedd mindenképp, ahol nem eshet baja, nem tud be/megázni, tönkremenni. Az íróasztalt és környékét tisztítsátok meg. Ehhez egy általános felülettisztító bőven elég, nem kell túlgondolni a dolgot. Ha ezt most megcsináljátok, akkor augusztus végén az iskolakezdés előtt csak át kell törölni a felületeket és az újonnan beszerzett dolgokat a megfelelő helyére betenni.

Ha eddig nem tetted, most már tényleg itt az idő a kerti bútorok, a grillsütő és a medence bevetésére. Itt az idő felfújni, megtisztítani és megtölteni vízzel. A kerti bútorokat érdemes áttörölni egy takarítókendővel, és ehhez nem kell semmi más csak mosogatószer. Persze ez csak akkor működik, ha ősszel letakarítottad. Ha nem, akkor szükséged lesz a Putzsteinra is.

A cikk az ajánlat alatt folytatódik!

Segítség a takarításhoz, tisztításhoz!

Léna Products általános felülettisztító

Természetes összetételű mosogatószer

Léna Products zsíroldó grill takarításhoz

Háztartási rutintervező napló

Léna Products takarítókendő XL nagyság

Putzstein a kerti bútorok takarításához

Nézz körül kívül is!

Ha egy ideje esedékes már a ház külső festése, akkor ezt a feladatot mindenképp vedd fel a júniusi teendők közé. Ez a hónap általában kellően meleg, száraz és csapadékmentes szokott lenni, így tökéletes a ház lefestésére. Azért a megfelelő időzítés miatt alaposan nézd meg, hogy a meteorológusok milyen időjárást jósolnak ezekre a hetekre, illetve ha szakemberrel szeretnéd ezt a feladatot elvégeztetni, akkor gyorsan kérj ajánlatot.

Ellenőrizd az ereszcsatornát, tisztítsd meg – ha van benne – a levelektől, és ha úgy véled, tetess rá ereszcsatorna hálót. Így a jövőben a tisztításával már nem kell bajlódnod, mert a háló megakadályozza a levelek csatornába való landolását.

Igazítsd meg a túl magasra nőtt, elburjánzott bokrokat, vágd le a faágakat, ha már olyan helyre is elérnek, ahova nem kellene. Élezd meg a fűnyíró kését, és a komposztálóban is csinálj helyet a frissen nyírt fűnek.

Élvezd a nyarat!

Ahhoz, hogy nyarad ne váljon rémálommá a vérszívók miatt, tedd rendbe a szúnyoghálókat az ablakon. Tisztítsd meg a hálót kívül belül, vagyis töröld át egy nedves takarítókendő segítségével óvatosan a háló teljes felületét. Ehhez csupán csak mosogatószerre van szükséged.

Ha nincs még szúnyoghálód, akkor érdemes az összes ablakra megcsináltani még a nyár elején. Arra az ajtóra, ami sokat van nyitva jó idő esetén, mindenképp szereltess szúnyoghálós ajtót.

Frissíts, nyáriasíts otthonod hangulatán. Néhány új, nyárias párnahuzat, új, üdébb, színesebb képek a falon, esetleg egy új függöny és friss virág a vázában, nagyon fel tudja dobni, frissíteni otthonodat.

És a legfontosabb!

A háztartási feladatok elvégzése mellet ne feledkezz meg arról, hogy nyár van! Minden reggel ülj ki a teraszra/erkélyre egy csésze kávéval, és élvezd a nyugodt reggeleket. Este pedig egy finom pohár bor, üdítő vagy sör társaságában ünnepeld a meleget, a nyarat, a jó időt és pihenj egy picit, és gyönyörködj a lemenő napsugarak szépségében.

És hogy könnyebben menjen a teendők elvégzése júniusban is, készítettem egy feladattervező táblázatot, melyet ide kattintva tudsz letölteni.

Írások, melyek érdekelhetnek

Rendre Fel!

Modern háztartásvezetést tanítok úgy, hogy előveszem nagyanyáink régi, jól bevált praktikáit, ezeket megfűszerezem a modern világ adta lehetőségekkel, majd jól összerázom őket, végül pedig átadom neked közérhető nyelven és életszagú példákon keresztül. Bővebben rólam itt tudsz olvasni.

A KÖNYV

2021 őszén a Léna módszer megjelenik könyv formájában KALANDOK EGY HÁZTARTÁSBAN címen.

Ha szeretnél a könyv megszületésének folyamatról rendszeresen híreket kapni, és az első között értesülni a könyvvel kapcsolatos fejleményekről, megjelenés pontos időpontjáról, akkor csatlakozz a támogatóim táborához bátran. A támogatásod nagyon sokat jelent nekem! 

Oberling Léna

Magyarország első háztartásvezetési specialistája

.