Rövidesen indul az új év, és ahogy minden évben, most is megfogadjuk, megfogadod, hogy ez az év más lesz, mint az előzőek. Bárhogy is sikerült az előző, január elsején teszünk, teszel egy, vagy több fogadalmat, hogy mostantól másképp csinálod. Egészségesebben eszel, többet mozogsz, beiratkozol egy nyelvtanfolyamra, megtanulsz úszni, megtervezel mindent előre, nem hagyod, hogy a háztartásod fenekestül felforduljon, keresel egy profi takarítót. És még sok-sok fogadalmat mondunk ki, vagy írunk le január első napján. Január elején még nagyon bízunk abban, hogy ez most tényleg boldog, sikeres és egy egészen más esztendő lesz.

A legtöbb ember azonban bizonytalan abban, hogy megtudja-e valósítani a kitűzött céljait.

Illetve a legtöbb ember maximum egy hétig tartja be azokat a fogadalmakat, amiket év elején kitűzött maga elé.
Pedig olyan egyszerű ez az egész: egyszerűen csak jó szokásokat kell felvennünk, ezeket napról napra be kell építeni a hétköznapjainkba, és a rosszul berögzült szokásokat simán elhagyni.

Ezek az új szokások bevezetése a háztartásunkra is érvényes. Ha január elején azt a fogadalmat tetted magadnak, hogy mostantól tervszerűen vezeted a háztartásodat, és a következő karácsonyra tutira stresszmentesen fogsz készülni, akkor már most el kell kezdened a háztartásoddal kapcsolatos rossz szokásaid elhagyását, és a jó szokásaidat napról-napra bevezetni.

Az alábbiakban 10 rossz szokást osztok meg veled, amelyektől véglegesen meg kellene szabadulnod, ha ebben az évben egy teljesen más háztartást akarsz vezetni. Minden rossz szokás mellé odaírom a hozzá passzoló jó szokást, így biztos lehetsz abban, hogy neked menni fog a gyakorlati megvalósítás is.

1. Ne hasonlítgasd a háztartásodat mások háztartásához!

Arra törekedj, hogy a te időbeosztásodhoz, a te igényeidhez, a te elvárásaidhoz képest legyen kialakítva a háztartási rutinod. Nem számít, hogy a szomszéd havonta pucol ablakot, ha neked ez nem annyira fontos. Ne érdekeljen, hogy a barátnőd naponta porszívózik, ha számodra elég a heti egy is. Ne zavarjon a gyerekszobában lévő szétszórt játékok, ha a gyerekeid így érzik jól magukat játék közben. Olyan legyen a háztartási rutinod, amilyen te vagy, de abból hozd ki a legjobbat!

2. Ne halogasd a háztartási terved megvalósítását!

Nagyon akarod, hogy a káoszt a rendezettség váltsa fel? Nagyon vágysz arra, hogy ne kelljen minden hétvégédet takarítással töltened? Akkor egyszerűen csak vágj bele a tervezésbe, és ebben az évben a háztartásod számodra tökéletes lesz.

3. Ne temetkezz bele a házimunkába!

A háztartási feladatok megtervezése mellett a szabadidődet is meg kell tervezned. Ahhoz, hogy a heti takarítások rendszeresen végre is tudd hajtani, kell olyan idő is, amikor adsz magadnak én időt. Én időt a feltöltődésre.
Ha nem szerepel a tervedben a szabadidő, akkor nem is lesz, mert valami mindig közbejön.

4. Ne tervezd túl magad!

A legtöbb ember többet akar elérni 1 év alatt, mint amennyit fizikailag és lelkileg valóban meg tud valósítani. Készíts mindig 1 évre szóló tervet, de a tervezést mindig a heti tervvel kezd. Először heti, havi, majd az éves terv követezik.  Így el tudod kerülni azt, hogy túl tervezés miatt ne tudd meg a fogadalmadat megvalósítani.

5. Kattanj le a Facebook, a e-mailek és a mobilod állandó nézegetéséről a takarítási idő alatt!

Amikor takarítasz, akkor csak arra koncentrálj. Minden zavaró tényezőt zárj ki. Ha elkalandozik a figyelmed portörlés vagy porszívózás közben, akkor az arra szánt idő akár duplájára is nőhet.

6. Ne legyen bűntudatod, ha egy-egy porszívózás kimarad!

Ha megcsináltad az éves háztartási tervedet, akkor is becsúszhat egy-egy váratlan esemény. Ilyen például egy betegség. Ilyenkor ne okozz magadnak lelkiismeret fordulást, hiszen a következő héten is van egy napod a porszívózásra. Legfeljebb a porcicák száma szaporodik, de a munka ilyen esetekben várhat.

7. Hagyj fel a panaszkodással!

Ha valamin tudsz változtatni, akkor tedd meg! Ha nem, akkor fogadd el!
A panaszkodással csak kikészítjük a környezetünket és magunkat is. Ha nem győzöd egyedül a házimunkát, akkor kérj segítséget, akár a családtagjaid személyében, akár egy takarító személyében! A panaszkodás csak arra jó, hogy felhívd magadra a figyelmet, de megoldást nem nyújt senki számára.

8. Likvidáld a halogatást!

Ha kész a háztartási terved, akkor ne tologasd a munkát át másik napokra! A terv azért van, hogy meg is valósítsuk. Az új szokások bevezetése a legfontosabb, és ezzel a rossz, berögzült szokásokat felül tudjuk ezeket írni. Ahhoz, hogy elérd a célodat, a halogatást teljes mértékben el kell felejtened!

9. Ne vedd természetesnek, hogy majd a párod kiveszi a részét a házimunkákból!

Ha úgy érzed, hogy egyedül nem megy, akkor nem az a megoldás, hogy mindjárt nekitámadsz a párodnak ezzel:

“- hogy ha bezzeg segítenél, minden könnyebb lenne…” Ami nekünk fontos, az nem biztos, hogy másnak is. Ha téged zavar, az előszobában szétszórva levetett cipők, az lehet, hogy másnak természetes. Ha téged frusztrál a kamasz gyereked káoszos szobája, abban valószínűleg ő nagyon jól érzi magát. Hiába cseszegeted a párodat, hogy segítsen már a házimunkába, attól még nem lesz ebből közös szombati projekt. Ha a párodnál süket fülekre találsz ebben a kérdésben, akkor valószínűleg neked egy teljesen más megoldást kell keresned.

10. Ha nem készítetted el az éves háztartási tervedet, akkor ne álmodozz az otthonod káoszmentességéről!

Legyen ez egy olyan év, amikor teljes felelősséget vállalsz a háztartásodért.

Ahogy bent, úgy kint. Ez a mondás igaz a háztartásunk állapotára is.

Ha a lelkiállapotod rendben van, akkor a környezeted is ezt tükrözi. Ha te rendben vagy, akkor a környezeted, a háztartásod is rendezett. De ha belül frusztrál valami, nem vagy kiegyensúlyozott, akkor a környezeted, a háztartásod is elkezd a káosz útjára lépni. A tervezéssel akkor is felültudsz kerekedni a káoszon, ha éppen a lelkiállapotod nincs a tökéletesség mezején.

Legyen ez az év a tervezés, a jó szokások és a rendezett, tiszta otthon éve Nálad is! Kattints ide!