Bár a karácsonynak vége, máris egy másik ünnepi időszak kezdődik, a karneválok időszaka. De mielőtt elkezdenénk a farsangi jelmezünket megtervezni, meg kell küzdenünk a karácsonyfa leszedésével, és a karácsonyi díszek megfelelő tárolásával.

A karácsonytól számított 12 nappal későbbi dátumhoz, január 6.-hoz számos népi hagyomány kötődik, ezek közül az egyik legismertebb a karácsonyfa lebontása.

Te tudod, hogy miért pont ma kell elbúcsúzni a szépen feldíszített fenyőtől?

Sokan nagyon és hosszú időn át ragaszkodnak a fényárban tündöklő karácsonyfához, ami teljesen természetes, hiszen a fa egy kicsit még ott tartja a szeretetteljes, békés és nyugodt decemberi hangulatot a lakásban. Ezért akár az új évben is hetekig ott állhat a fenyő a szobában.

Pedig a hagyomány szerint vízkeresztkor, vagyis január 6-án le kell bontani a fát, és a díszeket visszadobozolni egy újabb évre.

Ennek oka, hogy vízkeresztkor kezdetét veszi a farsangi időszak, amikor a meghittség helyébe a vidámság lép. A karácsonyfát tehát nemcsak azért kell leszedni, hogy ne lepjék el tűlevelek a szőnyeget, hanem azért, mert el kell engedni az óévet, és ünnepelni az újat, hogy ne hagyjon el a szerencse.

Általában a családok nagy részénél, ahogy elérkezik január 6. – Vízkereszt napja -, a karácsonyi díszeket egyre inkább feleslegesnek érezzük. Azt érezzük, hogy a lakás zsúfolt, és kaotikus, hiszen a fenyőfa egy olyan plusz berendezés most az otthonunkban, ami ideiglenesen kapott helyet. Ha szeretjük a rendet és tisztaságot otthon, akkor bizony január 6.-ra már nagy késztetést érzünk a karácsonyi kellékek elpakolására.

Ezért nálam az év egyik első legnagyobb házimunkája a karácsony utáni pakolás, takarítás és a dolgok visszaállítása a régi kerékvágásba.

De hogyan pakoljuk el, hogyan tároljuk az ünnephez szükséges gyönyörűségeket, hogy a következő karácsonyi időszakig ne sérüljenek, de ne is foglaljanak sok helyet a lakásunkban?

A legjobb,  ha megvannak a díszek eredeti dobozai. Szerencsés, ha a dobozban térközhatárolók is vannak, így ezek meggátolják a díszek egymáshoz való koccanását, és a következő ünnepig sértetlenül lehet őket tárolni. De ha nincsenek meg az eredeti dobozok, akkor sem kell kétségbeesni, mert nagyon sok lehetőség kínálkozik a megfelelő tárolásra. Ha év közben a papír tojástartót összegyűjtötted, akkor most vedd elő és ezekbe tedd a karácsonyfa díszeket. Ezek a tojástartók a nagyobb kartondobozokon belül térelválasztóként tudnak nagyszerűen működni. Ha pedig a tároláshoz egy elegáns, csinos dobozt használsz, akkor édes mindegy, hogy belül milyen praktikát vetsz be.

Az ajtó és adventi koszorúk tárolására alkalmas egy műanyag ételhordó vagy bármilyen olyan műanyag doboz, amit már nem szívesen használsz a konyhában, de nem is akarod még kiselejtezni. A kemény doboznak köszönhetően nem sérülnek meg és még porosak sem lesznek a koszorúk, és akár évtizedekig használhatjuk őket. Ez a megoldás csak akkor tökéletes, ha a dobozt olyan helyen tudod tárolni, ami nincs szem előtt, és nem látja rajtad kívül senki. Hiszen ez a tárolási forma nem a szépsége miatt jó megoldás, hanem a praktikussága miatt.

Ha szem előtt van a tárolódobozod, akkor itt mindig egy szebb formáját válaszd a tárolás módjának.

Ha sok csomagolópapírt vásároltál az ünnepek előtt, akkor ezek jövőre is simán használhatóak, csak a tárolásukat kell jól kitalálni. Amennyiben valamelyik ágy alatt, szerkény tetején, vagy a szekrény alján van akkora hely, hogy egy dobozt becsúsztass, akkor már csak a tárolásra alkalmas dobozt kell megtalálnod.

Girlandok és más hosszabb, hajtogatható karácsonyi kellékek tárolására a tárolózsákok a legalkalmasabbak. Ezeket még egy szekrénybe is simán betudod csempészni úgy, hogy nem is porosodik, és fel sem tűnik senkinek, hogy a zsákban nem ruha van.

A karácsonyi égők tárolásához a világ legegyszerűbb módszerét érdemes használni. Persze csak akkor, ha az utolsó pár papírtörlő gurigáját megmentetted a kidobás elől. De alufólia vagy folpack  guriga is tökéletesen alkalmas erre a feladatra. Csak tekerd fel a gurigára az égősort, és után rakd bele egy kisebb dobozba. Így a kusza, összegabalyodott égősor már a múlté.

Utolsó jó tanács,  hogy az ünnepet méltó módon zárd le.

Mielőtt bármit is bedobozolnál, nézd át, hogy biztosan kell-e neked jövőre. Nem e törött, vagy hibás. Esetleg már nem is tetszik, vagy csak megszokásból rakosgatod évről évre, dobozból dobozba. Ha valamire nincs szükséged, vagy egyszerűen nem szereted használni, nem is szeretted sosem, akkor ne tartogasd feleslegesen! Miért tartsunk otthon olyan dolgot, amit nem kedvelünk, sose fogunk használni? Miért bajlódjunk a tárolásukkal, ha jövőre már tutira nem tesszük fel a fára. Rendrakás előtt válogasd ki az öreg, törött, illetve nem kedvelt dolgokat és csak azokat csomagold el, melynek használata következő évben is örömmel tölt el. Légy őszinte magadhoz, és ne gyűjtögess, tárolj olyan dolgokat,  amikre már sosem lesz többé szükséged.