A mai világban nagy kihívást jelent, hogy a konyhánk jól szervezett, kacatmentes, és mindig tiszta, rendezett legyen.

A konyha takarításánál a receptek és szakácskönyvek rendszerezését is minden évben kétszer meg kellene ejteni. Miért? Annak ellenére, hogy ma már minden étel elkészítésének a titka fent van a világhálón, mi hajlamosak vagyunk ezeket mégis papírra vetni,  és természetesen szeretjük ezeket a papírokat sokáig őrizgetni. A feljegyzés után egy laza mozdulattal betesszük valamelyik fiókba, vagy éppen a többi papírra írt feljegyzésünk mellé, és máris meg is feledkeztünk róla. A hónapok alatt ily módon gyűjtögetett receptekből  akár több szakácskönyvet is kiadhatnánk.

A receptek válogatása, szelektálása és rendezése elég sok időt kíván. De ha megtaláljuk, és kialakítjuk a nekünk tetsző és jól működő rendszerünket, akkor utána már egy-egy recept megtalálása pár pillanat alatt megtörténik. Persze miután megtaláltuk, megterveztük, kialakítottuk a rendszerünket, folyamatosan ügyelnünk kell majd arra, hogy az újabb receptek is a helyükre kerüljenek.

Ebben a bejegyezésben megmutatom a receptek és a szakácskönyvek válogatásának, szelektálásának és rendezésének a módszerét, és titkait.

Most elsősorban azokkal a receptekkel és szakácskönyvekkel foglalkozunk, amik papíron vannak, tehát fizikailag jelen vannak a háztartásunkban.

Szedd össze az összes receptet és szakácskönyvet minden fiókból, szekrényből. Egyesével vedd a kezedbe őket, és gondold végig, hogy azt, ami épp a kezedben van miért írtad le, vagy szakácskönyv esetében miért vásároltad meg.

Akinek problémája adódik a receptekkel, az általában abból fakad, hogy túl sok van belőle, és nincs kategóriákra szedve. Illetve hogy minden fecnit megtartanak. Első lépésként tehát gondoljuk végig miért is tartottuk meg, mi volt a motivációnk, hogy leírjuk az adott receptet.

Kategóriák nélkül káosz van.

Ha nem kategorizálsz, hanem csak kupacokban gyűjtöd a recepteket, akkor esélyes vagy a fiókon belüli káosz kialakulására. Kategóriákban bőven lehet válogatni, de ezeket neked kell kitalálnod úgy, hogy a jövőben gyorsan tudj eligazodni bennük. Néhány fő kategóriát felsorolok a sajátjaimból.

Gyors, azaz könnyedén és rövid idő alatt tudom elkészíteni készíteni az ételt.
Családi, azaz azok a családi receptek, melyek generációról generációra öröklődnek.
Próba azoknak az ételeknek a receptjei, amik első olvasásra jól hangzottak, de csak később tudom kipróbálni vagy elkészíteni.
Majd egyszer azok a receptek, amikek képek alapján tartottam meg, mert olyan jól néztek ki, de a recept maga nagyon bonyolultnak tűnt.

Nálam minden fő kategória után vannak alkategóriák, amik általában állandóak. Az alkategóriaként ezeket használom: leves, húsétel, köret, sütemény, saláta, öntetek stb. Itt is csak a képzeleteden múlik minden.

Miután kész vannak a kategóriák, kezd el a kupacból a recepteket betenni a megfelelő kategóriák alá. Ami egyik kategória alá sem illeszthető, az megy a kukába. Az sem megoldás, hogy írsz még egy pár kategóriát a listádhoz. Az eredeti listádhoz nincs hozzáírás, ez alapszabály! Ahány kategóriát álmodtál meg a szelektálás elején, annyi is marad a végén.

Szelektálás után jöhet a rendszered kialakítása.

Ahhoz, hogy jól és gördülékenyen használható rendszered legyen kiépítve, mindenképp az első lépés a szelektálás. Miután kidobtad azokat a recepteket, amik egyik kategóriába sem sorolhatóak, itt az ideje kitalálni azt a tárolási rendszert, amiben jól el tudsz igazodni, és hamar megtalálod az éppen keresett receptet. Valamilyen olyan tárolási rendszert kell kitalálnod, ami kis helyen is elfér, de még is átlátható. Talán a legalkalmasabb erre (ha nem a digitális formát válasszuk) egy gyűrűs mappa. Minden fő kategóriának egy mappa, és abba az alkategóriák. A mappa A/5-ös méretben a legszerencsésebb, mert az egy kisebb fiókban is elfér. Ha sok a receptünk, akkor érdemesebb mindegyik fő kategóriát külön-külön mappába tenni az átláthatóság érdekében. Viszont, ha csak pár darab van, akkor egy mappába tehetjük az összes fő kategóriát, és azok alá az alkategóriákat.

Amint meglátunk egy új receptet, vagy egy magazinból kivágunk valamit, rögtön tegyük is a mappa megfelelő részébe. Amikor valami újat szeretnénk kipróbálni, csak előszedjük ezt a mappát, és mint egy szakácskönyvet, lapozgatjuk. Ha egy új sütit akarunk kipróbálni, egyből kinyitjuk a mappát, azon belül a sütis kategóriát, és már kezdhetjük is az alapanyagok előkészítését.

A google a barátunk.

Ma, az internet világában nem szükséges minden receptet leírnunk, vagy kinyomtatnunk. Ha a Google a barátunk, bármilyen étel receptjét könnyedén megtaláljuk. De itt is gyakran abba a hibába esünk, hogy minden velünk szembe jövő receptet lementünk a számítógépünkre. Aztán egy idő után azon kapjuk magunkat, hogy 1001 receptünk van, de egyiket sem használtuk még fel. A digitális recepteknél is járjál el ugyanúgy, mint a nyomtatott változattal. Nézd át, kategorizálj, és törölj. Csak azokat a recepteket hagyd meg, amikre valóban szükséged van. A digitális recepteket is kategorizálhatod, egyszerűen mappákba/almappákba rendszerezve őket.

Ne csak gyűjtögesd, hanem használd is őket!

Ha már kész vagy a receptek takarításával, akkor próbáld is ki őket. Pl vezesd be a heti menütervezést, ahol hetente kipróbálhatsz egy egy új ételt. Ha nem vált be, nem ízlik az étel a családnak, akkor ne is tartogasd tovább azt a bizonyos receptet, hanem dobd ki. Ha bevált, akkor mehet a már kipróbált receptekhez, kategóriájának megfelelően.

A receptek tárolása

A recepteket, ha csak lehetséges, a konyhába tároljuk. A legjobb őket egy polcra tenni, de ha nincs, tedd be őket a szekrénybe. Ne a konyhapulton tárold őket, mert így is kevés a hely a konyhában, és rendetlenség látszatát kelti, ha túl sok minden van a pulton.
A kinyomtatott vagy kivágott recepteket, mivel különböző nagyságúak, a legjobb, ha mappába fűzöd le őket, vagy beleteszed külön-külön fóliába, és azokat fűzöd le egy mappába, így egységes lesz mindegyik nagysága. A mappákat lehet díszíteni, és a konyha hangulatához, színvilágához igazítani.

A másik megoldás az, hogy dobozba tesszük a receptjeinket. Akár díszíthetünk mi magunk is decoupage technikával egy egyszerű dobozkát, de készen is kapható rengeteg fajta. Ennél a megoldásnál is nyomtathatunk, vagy akár mi magunk kézzel is leírhatjuk a recepteket. Itt is, mint minden tárolási technikánál is csak a képzeltünk szab határt.

Szakácskönyvek

A szakácskönyvek szelektálása és rendszerezése is ugyanúgy történik mint a recepteké. Egyetlen egy különbség van köztük, az pedig a mennyiségük. Amíg receptes papírokból rengeteget össze tudunk gyűjteni, addig szakácskönyvből elvileg még kezelhető mennyiséget találunk a háztartásunkban. Így a szakácskönyvek közötti takarítás viszonylag pár perc alatt elvégezhető.

Ha rendet teszel a receptek és a szakácskönyvek között, akkor nem csak hely szabadul fel a lakásodban, de kapsz egy letisztultabb receptes ötlettárat. Ezzel a receptes ötlettárral sokkal nagyobb öröm lesz főzni, mert átláthatóbb és könnyebb lesz kikeresni azt a receptet, amit aznap el akarsz készíteni.