Léna módszer

…mely megmutatja, megtanítja neked, hogy hogyan tudod a háztartásodat egyszerűbben, könnyebben és zökkenőmentes vezetni. 

💢 Sokszor hallottad Anyukádtól, ezt a mondatot: „Te csak tanulj kislányom, én majd megcsinálom!”, és ezért nem volt alkalmad arra, hogy ellesd Anyukád háztartásvezetési praktikáit?

💢 Bár gyakorlott Háziasszony vagy, de még sem érzed úgy, hogy a háztartásod úgy működne, ahogy te azt megálmodtad?

💢 Tudod, hogy tele van az internet háztartási praktikákkal, de egyiket sem tudod beilleszteni a saját háztartásod napi működősébe, mert a családod és a te életritmusod rohanós és minden percet jól kell megtervezni?

És ezek a gondolatok ismerősek?

“Már régóta követem az oldalt, mert sok hasznos dolgot találtam már, amivel a háztartásomat rendbe tudtam szedni. De jó lenne ezt a módszert egyben és részletesen is látni.

“Rengeteg háztartással kapcsolatos dolog van fent az interneten. Na de mire megtalálom azt, amire szükségem van, az rengeteg idő. Ezt az időt másra is fel tudnám használni, ha rátalálnék egy olyan háztartásvezetési módszerre, amiben mindent megtalálok, amire szükségem van. 

“Sem az Anyukámtól, sem az Anyosómtól nem akarok háztartásvezetést tanulni, mert ők még a régi szokások szerint vezetik. Szükségem lenne egy olyan módszerre, ami által a saját háztartásvezetési stílusomat tudom megtalálni.”

Eltaláltam, mire gondolsz, ugye?

Ha igen, akkor jó helyen jársz, mert a Léna módszer elsajátításával minden  hasznos és praktikus dolgot meg tudsz tanulni, ami egy automatizált, zökkenő- és stresszmentes háztartáshoz szükséges.

Mindent, ami a te háziasszonyi léted megkönnyítéséhez szükséges. 

Ez a módszer nem arról szól,

hogy házitündérnek vagy tökéletes háziasszonynak kell lenned!

Nem! Hanem arról, hogy…

✔  görcsmentes és boldogabb legyél a háztartási munkákkal kapcsolatban is

✔  el tudd engedni a megfelelési kényszered a háztartásod tökéletességével szemben.

✔  tudd, hogyan lehet a háztartásodat egyszerűbben, zökkenőmentesen vezetni.

✔  kezdő Háziasszonyként is lehetsz önálló, aki saját elképzelései szerint alakítja ki a háztartását

✔  megtanuld, a tyúklépés is nagyobb lépés az egyhelyben való topogásnál.

✔  nincs szükséged ezer tisztítószere és takarítóeszközre ahhoz, hogy az otthonodban rend és tisztaság legyen.

✔  kisgyerekes anyukaként is ki tudsz alakítani rutinokat.

✔  a kamaszok szobáján lévő ajtó zárvatartása egyszerűbb, mint a napi zsörtölődés.

✔  megfelelő kommunikációval minden családtag bevonható a háztartási feladatok elvégzésébe

✔  egyszerűbb a főzésre heti fél óra tervezést szánni, mint naponta megkérdezni, hogy mit főzzél, és a mindig ugyanazt a választ kapni, hogy “nekem mindegy”.

✔  a nagytakarítás nem púp a hátunkon, hanem szükséges elvégzendő feladat, amit örömmel is el lehet végezni.

✔  a szekrényekben rendszeresen érdemes szelektálni, és nem csak kampányszerűen látszat pakolást tartani.

 Léna módszer

A módszerem lényege a napi és heti rutinok kialakítása melletti havi egy nagyobb feladatra való fókuszálás.

Minden hónapban, a napi rutinok mellett, egy nagyobb feladatot végzünk el annak az érdekében, hogy az otthonunk rendezett és tiszta legyen még akkor is, ha épp nincs időnk takarítani.

Ezeket a havi, nagyobb feladatokat részekre bontjuk, és beillesztjük az időbeosztásunkba úgy, hogy biztosan meg is tudjuk csinálni. A nagyobb feladatokkal nem egy nap alatt készülünk el, de így naponta nagyon minimális időt kell rászánnunk ezekre a havi fókuszokra a rendszeres napi feladatok mellett. Ez pedig még a legrohanosabb, legelfoglaltabb időszakunkban is kivitelezhető.

Természetesen vannak olyan havi feladatok, amiket egy nap alatt szeretnénk letudni. Ebben az esetben is a részekre való osztás lesz a segítségünkre, melyet szintén a módszerem átadása alkalmával megmutatok.

A módszer szemléletmódja alapján minden hónapnak megvan a maga háztartásifeladat aktualitása. A január-február alkalmas a nagyobb szelektálásokra, a március és október a nagytakarításhoz kiváló hónap, és májusban nagyszerű a kamrát rendbe tenni. Ennek mintájára minden hónap alkalmas egy aktuális, hozzá passzoló nagyobb háztartási feladatra.

Ezeknek a havi feladatoknak a kivitelezését kihívásoknak neveztem el. Így a módszerem átadása kihívások keretein belül zajlik. Arról, hogy melyik hónapban milyen kihívást indítok, ide kattintva tudsz bővebben informálódni.

A kihívásokban nem csak azt mutatom meg, hogy mit hogyan és mikor csinálj, hanem azt is, hogy mivel tudod a feladatot még eredményesebben, egyszerűbben végrehajtani. Tehát nem csak a módszert adom át, hanem a hozzávaló eszközt is.

A Léna módszer segítségével nem csak a háztartásodat tudod meg és/vagy újratervezni, hanem a háziasszony léttel kapcsolatos rossz, berögzült szokásaidat. A módszerem segítségével el tudod hagyni a másoknak való megfelelési mániádat, és le tudod tenni a maximalizmusodat.

Abban is segíteni tud neked a módszer átatadásával, ha nem a maximalizmussal vannak gondjaid, hanem az ellenkezőjével. Vagyis ha nem tudod az otthonodat tisztán és rendben tartani, vagy ha túl sok felhalmozott kacat vesz már körbe.

Akik már elsajátították a Léna módszert

Amióta Veled vagyok, sok mindent változtattam, illetve változott a gondolkodásmód is.

Már nem akarok mindenáron mindenkinek megfelelni, csak magamnak. Szervezettebben vezetem a háztartást, az általad tanított dolgokat, pl menütervezés, “átkonvertálva” a mi életünkre.
Szeretem, hogy itt nincsenek elvárások, nincs számonkérés, van viszont rengeteg segítség!
Bodrogi-Horváth Éva

Amióta ismerlek teljesen más dimenzióban látom a háztartásvezetést, takarítást. Jó, hogy nem kell mindenáron megfelelnem, nem vagyok szigorúan számon kérve, a saját időbeosztásomhoz tudok igazítani mindent. Szervezettebben végzem a dolgokat, bár van még hová fejlődnöm. Egy élmény Veled minden, amit eddig egyébként utáltam.

Szabóné Dajka Edit

A legtöbbet a gondolkodás módomon formáltál. Már nem zavar, ha valaki beesik és nincs a legnagyobb rend, és már sikerül a családot is bevonnom a feladatokba. Bár én könyvmoly, infóéhes vagyok, azonban a háztartással kapcsolatban teljesen hidegen hagytak a tudnivalók eddig. De a te ” előadásodban” néha még élvezem is az új infók befogadását.
Szente Kornélia

Miben segít Neked a Léna módszer?

Mindent pillanatok alatt megtalálsz

Megtanulod, hogy kevesebb idődet veszi el az, ha mindent rögtön a helyére raksz, mintha az, ha első felindulásból elkövetett fiókokba dugdusást alkalmaznál, itt úgy is van még hely alapon. Vagyis megtanulsz rendszeresen szelektálni, és a megmaradt dolgaidat a szekrényeken belül rendszerezni és tárolni. 

Több időd lesz magadra, és a családodra

A rohanós hétköznapok során fontos, hogy minden egyes nap beszélgetésre és közös játékra is maradjon időnk a háztartási feladatok elvégzése mellett. Ennek a megvalósítása sokkal egyszerűbb, ha tervezel, ha kiszervezel, ha automatizálsz. A Léna módszer segítségével megtanulsz tervezni, koordinálni és rájössz, hogy a kiszervezés művészete nem ördögtől való dolog. 

A család minden tagja tudni fogja, hogy mi a dolga

A módszer segítségével rájössz, hogy meg kell tanulnod másképp kommunikálnod a családtagokkal, és el is fogod sajátítani a csínját-bínját. Ennek az új kommunikációs képességednek köszönhetően a családtagok zsörtölődés nélkül is ki fogják vinni a szemetet és a koszos zoknikat sem az ágy alatt fogják gyűjteni.  

A férj sem fog a fotelban maradni

Férjed észre fogja venni rajtad a változást, és önálló gondolatként fogja tőled megkérdezni: – Miben tudok ma neked segíteni Drágám? Te pedig mosolyogva fogod válaszolni: – A krumplit légyszíves pucold meg, és utána a ruhákat teregesd ki. 

Nem mész a gyerekeid agyára az állandó papolásoddal

Anyaként a gyermekeid házimunkába való bevonását is könnyedén megoldod a módszerem segítségével. Így nem állandó papolás vár a gyermekedre otthon, hanem vidám kupaktanácsok, melynek során természetesen el tudod mondani, hogy  miben várod a segítségüket.

Számodra tökéletes napi és heti rutinod lesz

Nem randon módon fogsz takarítani, és nem kampányszerűen csinálod majd a pakolásokat. Lesz egy jól működő rutinod, amely által a naponta és hetente elvégzendő feladatokat könnyedén tudod majd elvégezni úgy, hogy nem mumusként tekintesz rájuk. 

Ki van a Léna módszer mögött?

Szia 😊 Oberling Léna vagyok. Az a Léna, aki Németországban élve felépített egy olyan takarítócéget, ami exkluzív golfklubok takarítására specializálódott, és ez mellett 25 kollégával együtt közel 1000 családiházat tett rendbe napi rendszerességgel.

Az a Léna vagyok, aki 11 alkalommal költözött, ebből kétszer országváltással, és mind a 11 költözéssel együtt új háztartást kellett kialakítanom úgy, hogy alkalmazkodnom kellett az akkori életritmusunkhoz. 

Az a Léna vagyok, akik felnevelt két nagyon rendetlen fiút, akikből hellyel közzel rendszerető felnőttek lettek. 

Az a Léna vagyok, akik nem szeret házi- és konyhatündért játszani, de ennek ellenére mindig rend és tisztaság van nálunk, és a családtagjaim elé mindig házikosztot teszek az asztalra.

Az a Léna vagyok, akik a szülői házból megfelelési kényszert és maximalizmust hozott örökségül, de ma már tudom, hogy létezik egy aranyközépút, aminek a segítségével úgy tudom élni az életem, hogy az számomra tökéletes legyen. Nem másnak, hanem Nekem!

Az a Léna vagyok, aki a fiai által Anyóssá vált, és aki meg tudja mutatni, hogy létezik jól működő Anyós-Meny kapcsolat. 

Folytathatnám a felsorolást, de felesleges. Elég, ha annyit mondok, hogy az a Léna vagyok, aki megmutatja neked azt, hogy egy háztartás akkor is tud jól működni, ha nem vagyunk házitündérek, és nem törekszünk a tökéletességre. 

Gyere, és tarts velem!

A Léna módszer gyakorlatban való átadása a kihívások alatt történik. Minden hónapban az otthonunk más és más területét tesszük rendben úgy, hogy az napokra és feladatokra van osztva. A kihívásokról és arról, hogy melyik hónapban mire fókuszálunk a lenti gombra kattintva tudsz bővebben informálódni. Sőt! Kérheted az értesítőt egy-egy kihívás indulásáról is. 

Kalandok egy háztartásban

kezdő és gyakorlott Háziasszonyok háztartási kézikönyve

2021 őszén a Léna módszer megjelenik könyv formájában KALANDOK EGY HÁZTARTÁSBAN címen.

Ha szeretnél a könyv megszületésének folyamatról rendszeresen híreket kapni, és az első között értesülni a könyvvel kapcsolatos fejleményekről, megjelenés pontos időpontjáról, akkor csatlakozz a támogatóim táborához bátran. A támogatásod nagyon sokat jelent nekem!

Oberling Léna

Magyarország első háztartásvezetési specialistája

.