A márvány mosdó hosszú távú választás szemben mondjuk egy kerámia mosdóval. Aki márványt választ, az biztos lehet abban, hogy évtizedek múlva is ugyanolyan elegáns lesz a helyiség stílusa, mint amikor kialakította. Márványt tehát akkor vásárolj, ha időtálló eredményt szeretnél. Ráadásul rendkívül ellenálló anyag, nem csak gyönyörű, és könnyen karbantartható.

Azoknak, akik a természetes anyagok szerelmesei, tökéletes választás a márvány, mert a Föld energiáját sugározza.

Méretben és formában is elég nagy a választék. Ahogy Gombóc Artúr mondaná – kicsi, nagy, kerek, szögletes stb. –  bármilyen, amilyet szeretnénk.

Viszont ezek a márvány mosdók sem elpusztíthatatlanok, ha nem fordítunk rájuk kellő figyelmet. Láttam ügyfeleknél olyan márványból készített mosdó, ami úgy nézett ki, mintha már 100 éves lenne, pedig csak pár éve vásárolták. Ez azért fordulhatott elő, mert nem öblítették le azokat a dolgokat, amiket beleöntöttek, hanem hagyták az aljában állni. Gondolván azt, hogy ez márvány mosogató, ezért biztos öntisztító. A leöblítés folyamata itt sem iktatható ki, még akkor sem, ha a mosdó márványból van.

Az, hogy milyen színből készül egy-egy mosdó, fontos tényező. A hófehér például gyönyörű, de márvány mosdóhoz képest meglehetősen kényes. Ennél a színnél figyelni kell arra, hogy például rozsdásodra hajlamos fémet ne hagyjunk benne éjszakára, mert összefogja, és rendkívül nehéz eltávolítani a nyomait.

A másik véglet a fekete. Ennél a színnél a vízkő abban a pillanatban meglátszik, amint kinyitjuk a csapot. De ha kellő figyelmet fordítunk a tisztításra, akkor ez a pöttyöződés simán elkerülhető.

Akármelyik színt is választjuk, a takarítási és ápolási időt minden esetben rá kell szánnunk. Ha nem, akkor hamar rádöbbenünk arra, hogy az új mosdónk nem is olyan szép látvány, és nem fogunk neki annyira örülni.

A márvány mosdók tisztítása rendkívül egyszerű

Többnyire elég egy kendő, mellyel minden használat után szárazra töröljük. Azonban ha ezt az apró műveletet elfelejtjük, vagy épp nincs időnk rá, akkor sincs semmi gond. Ha már makacsabb szennyeződések is felütötték a fejüket, vagy a vízkő is megtelepedett az alján, akkor vegyünk elő egy szivacsot és azzal essünk neki a mosdó takarításának.

Létezik egy tisztítószer, mely minden felületre használható, ez pedig a Dr Beckmann német tisztítószercsalád Putzstein terméke. Ebben a dobozban egy szivacs is megtalálható, melynek a felülete alkalmas a márvány tisztítására is. A szivacsot be kell egy kicsit vizezni, majd a pasztába mártani. Ezt mártást úgy kell csinálni, mintha vajat kennénk a kenyérre. Aztán jöhet a tisztítás. Nem kell félni, hogy a szivacs megkarcolja a felületet, mert a szivacs egy speciális anyagból lett kifejlesztve, ezáltal minden felület tisztítására tökéletesen megfelelő. A paszta szintén szemcsementes, ezért itt sem kell a karcoktól tartanunk.

Ha valaki egy márványból készült termék megvásárlása mellett dönt, az ezzel élete legjobb döntését hozta meg. Nem csak egy prémium termékeket választott, hanem a takarításra szánt időt is lényegesen le tudja csökkentetni, mert egy márvány termék tisztítása csak pár percet igényel.

Én gyakorló háziasszonyként azt szoktam javasolni, hogy este lefekvés előtt kb. 10 másodpercet szánjunk arra, hogy szárazra töröljük a mosdónkat. Csak ennyi. És garantáltan tökéletes marad akár 20 évig.