Sajnos a való életben a nők/férfiak nem kapnak fizetést a háztartásvezetésért. Erről ide kattintva tudsz bővebben olvasni. Unalmas óráimban kiszámoltam, hogy mennyit kellene otthon a családtagoknak fizetnie azért anyának, apának, hogy minden nap étel van az asztalon, mindig van tiszta ruhájuk, és nem eszi meg őket a kosz.

Egy kétgyermekes normál életkörülményekkel rendelkező, 90 nm-es lakásban élő budapesti család háztartását vettem alapul, hogy mennyibe kerülne ennek a családnak a háztartásvezetése, ha azt egy harmadik személy, aki nem családtag, végezné el helyettük.

A számítás alapja egy normál Takarító órabére, azaz 2000 Ft. Minden házimunkához kalkuláltam egy időintervallumot, és kiszoroztam a Takarító órabérével. Természetesen nem lehet minden egyes kis munkát felsorolni, így a nagyobbnak számító házimunkákat vettem fel a forintos listámra.

Tehát nézzük, hogy mennyit is ér egy nő otthon végzett munkája számszerűsítve. És mielőtt a férfiak pálcát történek felettem, előre megsúgom, hogy ebben az írásban a munkáknál a nőket fogom megemlíteni, hiszen valljuk be őszintén, hogy a háztartásvezetés 95% a nők vállát nyomja.

Mosás és vasalás heti egyszer legalább 6 adag mosásra váró ruhakupaccal

Sokan mondják, hogy a mosás nem munka, hiszen „csak” el kell indítani a mosógépet. Aha. És ki szedi össze azokat a koszos ruhákat, amik nem a szennyestartóba landoltak? Ki válogatja ki színek szerint? Ki teszi be a gépbe? Ki az, aki kiveszi a ruhákat a gépből, beteszi a szárítógépbe, vagy kiteregeti? Ki fogja kivasalni, netán összehajtogatni, és betenni a szekrénybe? Ugye hogy a mosás nincs elintézve csak egy gombnyomással? Ha ezt így szépen végig gondoljuk, akkor rájövünk, hogy elég sok órát lehet összeszedni csak azzal, hogy mosni kell. A kalkulációm szerint egy 4 tagú család 6 adag ruhájának a kimosása és vasalása tokkal és vonóval együtt kb. 10 órát tesz ki.

Hetente: 10×2000 = 20 000 Forint
Havonta: 20 000×4 = 80 000 Forint

Takarítás heti egy alkalommal

Egy sima egyszerű heti takarításba általában a portörlés, porszívózás, felmosás tartozik bele egy-egy helyiségnél. Hozzájön a fürdő és mellékhelyiség kiglancolása, és a konyha kitakarítása. Ez a legminimálisabb takarítás, amit hetente el kellene végezni. Ezt kb. 4 óra alatt meg lehet csinálni. Persze ebben nincs benne olyan apróság, mint a játékok elpakolása vagy az előszobában lévő elkallódott cipők felsorakoztatás

Hetente: 4×2 000 = 8 000 Forint
Havonta: 8000×4= 32 000 Forint

Nagyobb takarítások, ahol nem csak porcicákra vadászunk

A heti általános takarítások mellett néha ablakot is kell pucolni, a szekrények belső felületeit is ki kell tisztítani, és néha nem árt a hűtő belsejében is rendet teremteni. De a szőnyeg kitisztítás sem 2 perc, és a növények ápolására is időt kell szánni. Így a heti takarítások mellett kalkulálni kell egy-egy nagyobb takarítással is. Ezt évi négyszer kellene elvégezni, és átlagban 8 órával tudunk tervezni. És ez tényleg csak egy minimum számítás.

Alkalmanként: 8×2 000 = 16 000 Forint
Évente: 4×16 000= 64 000 Forint
Levetítve havi szintre:  64 000/12 = 5 300 Forint

Mosogatás

Direkt nem írtam mellé azt, hogy napi hány mosogatás, hiszen ma már rengeteg háztartásban mosogatógépet használnak. De a mosogatógépbe sem maguktól kerülnek bele a koszos edények, és amikor már tiszták, akkor sem a saját lábukon fognak a szekrénybe vándorolni. Így ha van mosogatógép, ha nincs, ez a háztartási tevékenység is időt kíván magának, így ennek a tevékenység elvégzéséhez fél órát simán bekalkulálhatunk. És ha valaki még kézzel mosogat otthon, akkor ez akár több órát is el tud venni a napjaiból.

Hetente: 7×1 000 = 7 000 Forint
Havonta: 7 000 × 4 = 28 000 Forint

Főzés amikor napi egy meleg étel a cél

Ha egy egyszerű déli menüben gondolkodunk, amibe van leves és főétel, akkor az előkészületekkel és az utómunkálatokkal együtt kb. 3 órával kell számolnunk. De ha bonyolultabb ételt akarunk az asztalra tenni, vagy netalán még desszertre is fáj a fogunk, akkor ez az óraszám a duplájára is nőhet. De mi most maradjunk a 3 óránál.

Naponta: 3×2 000 = 6 000 Forint
Hetente: 6 000×7 = 42 000 Forint
Havonta:  42 000×4= 168 000 Forint

Bébiszitter, avagy amikor a gyerekkel foglalkozunk akkor sem nyaralunk

Ha nincs nagymama a közelben, aki pár órában helyettesítene téged, akkor bizony az az idő is, amit a gyerekekkel töltünk, az is munkaidőnek számít. Tudom, tudom, hogy most mindenki felhorkant, hogy hát egy anya azért van otthon, hogy a gyerekével legyen! Na de kérem, az is munka! Még akkor is, ha közben mi is jókat szórakozunk. Amikor egy nő otthon van a gyerekével, akkor az a munkája, és az otthona a munkahelye. És a munka elvégzéséért munkabér jár. Vagy nem? Na de hogy mindenkinek igaz legyen, így csak napi 3 órával és heti 5 nappal számoltam ezt az időszakot. De így is tetemes összeg jött ki belőle.

Naponta: 3×2 000 = 6 000 Forint
Hetente: 5 munkanapx6 000= 30 000 Forint
Havonta: 4 hét x 30 000 forint = 120 000 Forint

Bevásárlás hetente egyszer

Ahhoz, hogy a hűtő tele legyen, és hogy étel tudjon az asztalra kerülni, néha bizony vásárolni is kell. Ha egy heti nagyobb bevásárlást nézünk, akkor az is kb. 1-2 órát igényel.

Hetente: 2 000×2 = 4 000 Forint
Havonta:  4 000×4= 16 000 Forint

Összegezve, havonta ennyivel kellene kalkulálnia egy 4 fős átlag életszínvonalú családnak, ha mindehhez háztartási segítséget venne igénybe:

Mosás és vasalás                    80.000 Forint

Heti takarítás                          32.000 Forint

Nagyobb takarítások                5.300 Forint

Mosogatás                               28.000 Forint

Főzés                                      168.000 Forint

Bébiszitterkedés                     120.000 Forint

Bevásárlás                               16.000 Forint

Ez barátok között is összesen 449.300 Forint. Ennyit kellene minden nőnek havonta fizetés gyanánt kapni. És ez valóban egy minimum munkavégzés kalkulációja.

A felsorolt tevékenységek a nagyobb házimunkákat tartalmazzák, és az olyan apróbb dolgok, mint ágyneműáthúzás, terasz takarítás, vagy netán szelektálásra fordított idő, nem lettek beleszámolva. Így is igen tetemes összeg jött ki, amit egy háziasszony munkabérnek tekinthet, vagyis tekinthetne, ha ezt fizikai értelemben meg is kapná.

Akkor mennyi az elvégzett házimunka értéke? Milyen összegű fizetést kellene kapniuk a háziasszonyoknak azért, hogy a háztartás flottul működik? 

Az előző részt ide kattintva tudod elolvasni >>>> Lehet-e árcédulát tenni egy-egy házimunkára

A XXI. századi Édesanyák és Háziasszonyok klubjában már több, mint egy éve azon dolgozunk, hogy a háztartásunk adta feladatok elvégzéséhez szükséges időt a lehető legkevesebbre csökkentsük le. És ez már nagyon sok klubtagnál sikerült. Csatlakozz te is hozzánk, és csökkentsd le te is a háztartásvezetésre fordított idődet. A klubhoz ide kattintva tudsz csatlakozni.