Régebben a konyha csupán egyetlen egy funkciót látott el. Ez pedig az ételek elkészítése volt. Ezzel szemben ma már a konyha az otthonunk szíve.

Manapság ez az a helyiség, ahol a legtöbbet tartózkodunk, és ahol az összes többi családtagunk is mindig szívesen tartózkodik. A konyhában tervezzük meg a heti menüt, a heti, havi eseményeket, a munkánkat. A konyhában meséli el a gyerek, hogy mi is történt vele aznap. A férj is a konyhában mondja el, hogy mi is történt a munkahelyén, és a házi feladat megírása is könnyebben megy a gyerekeinknek, ha azt a konyhaasztalra könyökölve tudják elvégezni.

Manapság a konyha az a helyiség az otthonunkban, amit a legtöbben látnak, amit a legtöbben a használnak, és ami a nap 24 órájában élettel van teli. Ezért ebben a helyiségben a legnagyobb kihívás, a legnagyobb feladat mindig a takarítás, és a rendrakás. Sokszor azt sem tudjuk, hogy hol kezdjük, vagy egyáltalán hogyan is csináljuk.

Van egy jó hírem: csak az első lépés a nehéz.

A konyhát nem nehéz, sőt nem ördöngösség rendben tartani, vagy takarítani. Csupán csak pár szabályt kell mindig betartani: szelektálás, szortírozás, praktikus tárolás, felesleges vásárlás nullára való csökkentése, és rendszeres rendfenntartás.

De mielőtt elkezdjük ezen szabályok alapján a konyhánk újratervezését, előtte végezzünk egy teljes nagytakarítást, ami a konyhánk minden zugára kiterjed. Ha ezt a nagytakarítást lépésről-lépésre végigcsináljuk, akkor már csak valóban szinten kell tartanunk a konyhánk állapotát, és nem kell órákat eltöltenünk a konyhában azért, hogy állandóan takarítsunk.

A Háztartási Mentor Klubban évente többször is csinálunk olyan kihívásokat, ahol az otthonunk egy-egy helyiségét vesszük górcső alá úgy, hogy egy pontosan felépített feladatlistával a kezünkben haladunk napról napra a célunk felé. Így eljutunk egy olyan pontra, hogy már nem kell kampánytakarítást végeznünk, sőt nagytakarításokat sem, hanem csak szinten kell tartanunk naponta a rendet és a tisztaságot.

A konyhánk rendbetétele kényelmes tempóban 14 nap alatt kivitelezhető még akkor is, ha valóban elhanyagolt állapotban van jelenleg.

A feladatlisták úgy lettek kialakítva, hogy naponta annak a helyiségnek csak egy bizonyos részét kell rendbe tenni, amin épp dolgozunk. Így senki nem kerül abba a helyzetbe, hogy nem kezdi el, vagy kifogást talál arra hivatkozva, hogy nincs annyi ideje egy nap, hogy azt eredményesen el tudja végezni.

Naponta maximum 1 órát kell csak befektetnünk az időnkből erre a projektre. Így 14 nap múlva egy teljesen tiszta és rendezett konyhával büszkélkedhetsz úgy, hogy közben megtanulod azt is, hogyan kell ezután napi szinten “csak” szinten tartani.

Készen állsz? Kezdhetjük? Akkor kattints ide!