Nekem évek óta állandó listám van takarítóeszközökből és tisztítószerekből. Nem is szoktam újabb, csodaszereknek hinni, mert ezek nagyon jól beváltak, és a velük való munkavégzés eredménye is tökéletes számomra.

Eszközlista a profi nagytakarításhoz

Ne csak arra törekedj, hogy minden eszköz a rendelkezésedre álljon. Arra is figyelj, hogy minőségi és biztonságos eszközökkel vedd magad körül. De az is nagyon fontos, hogy ne csak egy takarítás alkalmával tudd ezeket igénybe venni, hanem hosszú ideig társaid legyenek egy-egy ilyen háztartási munka elvégzésében. Akkor lássuk a listámat.

Portörlőpálca – ezt használom lakáson belül a pókhálók eltávolítására is egy hosszabb nyéllel kiegészítve. Külső részeknél egy másik pókhálózó a favorit nálam, de a nyél hozzá ugyanaz, ami a portörlőpálcánál.

Létra – egy kisebb fellépőm van, amit évek óta használok. Nincs szükségem létrára, mert az ablakok és a szekrények tetejét elérem erről a fellépőről. A többi, magasabban lévő dolgokat a férjem takarítja, és a pókhálók levadászásához pedig ott van a hosszú nyelű eszközöm.

Ablaklehúzó – nem takarítókendővel vagy újságpapírral takarítom az ablakokat, hanem egy lehúzót használok a csík és foltmentes ablakok, vagy üvegfelületek érdekében.

Vödör – nálam több vödör is használatban van. De az egyiket különösen szeretem, mert egyszerre tudom benne a vizet és a tisztítószereket egyik helyiségből a másikba vinni.

Felmosószett – ennél az eszköznél mindenkinek magának kell kitapasztalnia, hogy melyik válik be neki.

Van aki a hagyományos moppra esküszik, valaki pedig az “últraszuperhipernikus” legmodernebb felmosóra.

A lényeg mindegyiknél az, hogy kézre álljon, és hogy a felület csík és maszatmentes legyen a használata segítségével.

Takarítókendők – ebből mindig nagyon sok van, mert minden felületet egy új kendő befogásával tisztítok meg. Zöld a mellékhelyiség, piros a fürdőszoba, kék a konyha, fehér a bútorok, és a szürke az egyéb felületek takarításához vannak párosítva már évek óta.

Leifheit Dupla vödör

Szivacs – ezt elég gyakran használom, mert sokkal kevesebb időre van szükségem így egy makacsabb folt eltávolításához, mintha egy kendővel simogatnám azt.

Porszívó – ez az eszköz a legfontosabb a takarítások során. Ha nem jó a porszívó szívó ereje, tele a pórzsák, vagy rövid a kábel stb. akkor sosem fogunk tudni úgy takarítani, hogy az eredménnyel elégedettel legyünk. A megfelelő porszívóválasztásról ide kattintva tudsz bővebben információkhoz jutni.

Radiátortisztító eszköz – erre az eszközre még Németországban bukkantam rá, de itt Magyarországon még nem találtam meg, hogy hol lehet beszerezni. Úgyhogy úgy döntöttem, hogy legyártatom. Amint rendelhető lesz, megosztom veletek is a hírt. De addig is nézzétek meg a videómat, amit egy radiátortakarításról készítettem.

Morzsaporszívó – a fiókokat mindig kiporszívózom a nedves áttörlés előtt. De ezt persze lehet a hagyományos porszívóval is csinálni.

Szemeteszsák – helyiségről helyiségre mindig van az ajtóban egy szemeteszsák, ha takarítok. Mindenhol abba gyűjtöm a szemetet, és nem rohangálok összevissza egy-egy darab papírfecnivel. Egy helyiség egy zsák. Ha nincs tele, akkor viszem tovább a másik helyiségbe is, és abba gyűjtöm tovább a szemetet.

Gumikesztyű – bár én nem használok kesztyűt, de azért felírtam a listára, hogy legyen mindig talonba itthon egy pár belőle.

Amióta a Dr. Beckmann és Cleanne tisztítószerekkel takarítok, nincs szükségem kesztyűre, hiszen ezek a szerek nem csak szagtalanok és illatmentesek, hanem egészség és bőrbarát szerek, mert nincs bennük irritáló vagy kémiai anyagok.

Ez az eszközlista egy nagyobb takarításhoz szükséges. Ha csak kisebb takarítást végzel, akkor nem biztos, hogy szükséged van egy hosszabb pókhálózó nyélhez, vagy egy nagyobb létrára. Így úgy olvasd ezt a listát, hogy neked kell a saját listádat a magad igényeidre kialakítanod. Ez a lista csak egy mankó, mellyel megkönnyítem a takarítás előkészületeit számodra.

Nagytakarítás tudástár >>>> előző rész >>>> következő rész