Sokan azt mondják, hogy a nagytakarítás teljesen felesleges dolog, hiszen ha rendszeresen takarítunk hetente, akkor minden tiszta és rendezett. Így nincs szükség arra a fránya, a „hátam közepére sem kívánom nagytakarításra.”

Nem tudom, hogy ki mit gondol erről a „kell nagytakarítást végezni vagy sem” kérdésről, de az biztos, hogy én viszonylag sűrűn vetemedek ilyen fajta házimunkára. Teszem ezt azért is, mert egyrészt allergiás vagyok a porra, másrészt azért, mert nekem személy szerint szükségem van legalább négyszer egy évben erre a mindenre kiterjedő alapos takarításra.

A heti takarítások alkalmával nem takarítom a szekrények belső felületét, nem húzom el őket a fal mellől, nem szedem le a függönyöket, és nem mosom ki. Ablakot sem pucolok, és az ajtókat is csak ott törlöm át, ahol foltosnak látom. Még hosszasan sorolhatnám, hogy mit nem csinálok meg a heti takarításnál, mert elég sok minden kimarad.

A nagytakarítás számomra azt jelenti, hogy minden sarkot, minden zugot, minden felületet, és minden apró tárgyat megtisztítok, és kitakarítok. A háztartásom, az otthonom egyetlen egy része sem marad szárazon, vagy piszkosan. Mindent és mindenhol ki- és letakarítok. Szóval nekem igenis szükségem van azokra a nagytakarításokra, amikről tavasszal és ősszel beszélünk. És persze többször, mint kétszer. De ez már az én rigolyám.

Van, aki alig várja, köztük én is, hogy elérkezzen a nagytakarítás ideje. Van aki kifejezetten utálja, és a lehető legtovább elodázza.

Egy dologban azonban mindenki egyetért. Mégpedig abban, hogy gyorsan szeretne ezzel a házimunkával végezni, és lehetőleg a legszebb eredményt akarja elérni. Ahhoz viszont, hogy a gyors és szép eredmény valóban sikerüljön, nem árt előre tervezni, és nem árt előre felkészülni erre, a szerintem nem is olyan kis feladatra.  Azért, hogy megkönnyítsed a saját dolgodat, nem árt listát készíteni az elvégzendő feladatokról azokban a helyiségekben, amik nálatok megtalálhatóak.

Decemberben megterveztük a háztartásunk következő évi működését, most pedig hozzátesszük a nagytakarítás tervét. Ehhez adok Neked a következő írásaimban elméleti segítséget, és a Háztartási Mentor Klubban pedig hozzáadom a gyakorlati tudást is. A klubban listákat, videókat és tippeket adok, amikkel nem csak elméleti tudást sajátítasz el, hanem közösen takarítunk úgy, hogy közben a háztartásvezetés gyakorlati részét is el tudod sajátítani.

A nagytakarítás tudástárának következő részéhez kattints ide.