Ahogy a hőmérő higanyszála nulla fok alá esik, eltűnnek a fákról a levelek, bekopogtat az ősz utolsó hónapja, a november. Ha új hónap, akkor új teendők is várnak ránk. A novemberi teendők között szerepelnek olyan feladatok, melyekkel felkészítjük az otthonunkat kívül-belül a közelgő télre, a közelgő ünnepekre. No de mit is érdemes, mit is kell megcsinálnunk novemberben? Mit tartalmaznak a november teendők listája?

Őszi dekoráció

Nem kell vagyonokat költened a novemberhez passzoló hangulat megteremtésére. Egyszerűen csak használd a természet adta dekorációs kellékeket. Akassz egy örökzöld ágakból font koszorút az ajtóra, és gyűjts néhány szem makkot, meg pár fenyődobozt a kertből, és tedd őket egy üvegtálba az asztalra. A dekorációt nem érdemes túlgondolni.

Ahogy bent, úgy kint

Ha még nem vagy túl az őszi nagytakarításon, akkor azt mindenképp még novemberben végezd el. A december már ne arról szóljon, hogy az ünnepi készülődés közben idegbajosan ablakot pucolsz. Az őszi nagytakarítást érdemes november végéig befejezni, mert a december már hideg, ráadásul rohanós. A Tervezd újra! résztvevőivel november végén már elkezdünk készülni a karácsonyra. Minden héten egy-egy olyan feladatot végzünk el, ami ahhoz kell, hogy december 24.-én nyugodtan és viszonylag pihenten tudjuk az ünnepi asztalhoz ülni. Ezért az őszi nagytakarítást még ebben a hónapban biztos, hogy lezongorázzuk.

A kamrába is kukkants be!

November egyben felkészülési időszak is az év legszebb ünnepi időszakára, amelyben az étkezés központi szerepet kap. Ezért legalább egy délutánt szentelj annak, hogy átnézed az éléskamrát, a hűtőt és a fagyasztót. Dobod ki, ami már lejárt, rendszerezed, mi van készleten, miből fogytál ki, és ennek alapján tervezed meg a karácsonyi nagybevásárlást.

A szekrényekről se feledkezz meg!

Rendezd át a ruhásszekrényeket! Kerüljenek hátra, felülre a nyári cuccok, és rakd előre a melegebb, téli holmikat. Használj ki minden polcot és akasztót, ami csak a kezed ügyébe kerül, és ha van rá lehetőséged, akkor használj a polcokon belül is tárolódobozkat. De ha már pakolászol a szekrényekbe, akkor a szelektálásról se feledkezz meg!

A közelgő ünnepek különösen jó alkalmat adnak arra, hogy átválogasd a szekrényeket, és összegyűjts néhány holmit, amivel rászoruló embereknek segíthetsz. Akármelyik módját is válaszd az adakozásnak, mindenképp vedd fel a kapcsolatot egy segélyszervezettel, amely segítségedre lehet abban, hogy adományod a legjobb helyre kerüljön. Ezt a szelektálást mindenképp vedd fel a november teendők listára.

A tél már a kertek alatt kopogtat!

Még a hideg beállta előtt, ellenőrizd a feljárót, a korlátot és a lépcsőket, hogy tél- és csúszásbiztosak-e. Ahol szükséges, végezd el a javítási munkálatokat! Pakolj el minden olyan kerti eszközt, ami a hó beköszöntével útban lehet. Ellenőrizd a kinti lámpák égőinek állapotát is! Ez a feladat is olyan, amit a párodra testálhatsz át, neked csak figyelmeztetned kell őt minderre.

Gyűjtsd össze az utolsóként lehullott leveleket is! Az avar könnyen eltömítheti a csatornákat és vízelvezetőket, ami a csapadékos időszakban sok bosszúságot okozhat.

Ezekre a tevékenységekre a november tökéletesen alkalmas. 

Vendégvárás

Ha karácsonykor rendszeresen meglátogat a család, kezdj el már időben felkészülni a fogadásukra. November tökéletes a vendégszoba felkészítésére az ünnepi roham előtt. Végezd el itt is a nagytakarítást, csinálj helyet a böröndöknek, és szerezz be felfújható vendégágyat is, ha szükséges. Friss törölközőról és ágyneműről elég a vendég érkezése előtt gondoskodni.

A bejárati ajtó közelében készítsd elő a terepet a téli ruházatnak. A vastag kabátok, sálak, sapkák, kötött kesztyűk sok helyet foglalnak, ezért pakolj el az akasztókról minden olyan holmit, amire nem lesz szükség a hideg hónapokban. Ez is a november teendők listájának egyik feladata.

Öröm másoknak és neked!

A képeslapküldés sosem megy ki a divatból, hiszen az valóban személyhez szóló. Ha azonban régóta nem éltél a posta adta lehetőséggel, feltétlenül frissítsd a címjegyzéked, gondold át, ki hiányzik róla, és szerezd be a pontos címeket még időben! És persze az idei képeslapokat is érdemes még november végéig beszerezni.

Tervezni és koordinálni

Az itt felsorolt feladatok mellett még számtalan más teendő lehetséges egy otthonban. Ez mindig attól függ, hogy milyen igényeink vannak, milyen állapotban van az otthonunk, és hogy épp milyen életszakaszunkban vagyunk. Mert másképp kell a teendőket elvégezni akkor, ha egyedül élünk, ha a párunkkal, ha kisgyerek van, vagy már kamaszok élnek körülöttünk. De akkor is másképp kell megfogni a porszívót, ha a gyerekeink már kirepültek. Vagyis minden életszakaszban más és más takarítási rutint kell kialakítanunk. Így nézz rá a november teendők által megírt listádra.

A Tervezd újra! program novemberi témája a különböző életszakaszok takarítási rutinja. Mert nem mindegy, hogy mennyit és milyen eredménnyel takarítasz. A Tervezd újra! programhoz ide kattintva tudsz csatlakozni. Várlak szeretettel!  

Ajánlott termékek

Ezek az írásaim is érdekelhetnek

Takarítási rutinokat, ismereteket tanítok úgy, hogy előveszem nagyanyáink régi, jól bevált praktikáit, ezeket megfűszerezem a modern világ adta lehetőségekkel, majd jól összerázom őket, végül pedig átadom neked közérthető nyelven és életszagú példákon keresztül. A módszeremről ide kattintva tudsz bővebben informálódni.

Oberling Léna

takarítási specialista

.

Kalandok egy háztartásban

…mert a tisztaság nem mánia, hanem a nyugodt élet alapja.

2022 tavaszán a Léna módszer megjelenik könyv formájában KALANDOK EGY HÁZTARTÁSBAN címen.

Ha szeretnél a könyv megszületésének folyamatról rendszeresen híreket kapni, és az első között értesülni a könyvvel kapcsolatos fejleményekről, megjelenés pontos időpontjáról, akkor csatlakozz a támogatóim táborához bátran. A támogatásod nagyon sokat jelent nekem!

Oberling Léna

takarítási specialista

Rendre Fel!