Aktuális teendők a házban és a ház körül, amikről ne feledkezz meg, hiszen közeleg a tél!

Ahogy a hőmérő higanyszála nulla alá esik, és eltűnnek a fákról a levelek, itt az ideje az otthonod felkészítésnek a közelgő télre, a közelgő ünnepekre. Nincs azonban könnyű dolgod, mert rengeteg ilyenkor a teendő a ház körül. 

Nem kell vagyonokat költened a novemberhez passzoló hangulat megteremtésére. Egyszerűen csak használd a természet adta dekorációskellékeket. Akassz egy örökzöld ágakból font koszorút az ajtóra, és gyűjts néhány szem makkot, meg pár fenyődobozt a kertből, és tedd őket egy üvegtálban az asztalra.  

November hónapja egyben a felkészülési időszak is az év legszebb ünnepi időszakára, amelyben az étkezés központi szerepet kap. Ezért legalább egy délutánt szentelj annak, hogy átnézed az éléskamrát, a hűtőt és a fagyasztót. Kidobod, ami már lejárt, rendszerezed, mi van készleten, miből fogytál ki, és ennek alapján tervezed meg a karácsonyi nagybevásárlást.

Ha pedig a kamrát teljes egészében rendbe szeretnéd tenni, úgy a Nagytakarítás lépésről lépésre online könyvemet ajánlom hozzá segítségül, melyben egy teljes fejezet szól a kamráról.

Ahogy bent, úgy kint is

Ütemezz be egy ünnepek előtti szőnyeg nagytakarítást! Ha esetleg kárpit tisztítót kölcsönzöl ehhez, egy kalap alatt a függönyöket és huzatokat is frissítsd fel!

Szerezz be egy párásító készüléket – és tartsd is tisztán! A fűtésnek köszönhetően a lakás levegője könnyen szárazzá válik. A páratartalom visszaállítása nem csak egészségügyi szempontból fontos, de segít melegebbnek és kényelmesebbnek érezni a szobákat. A készülék azonban könnyen bepenészesedik, ami allergiát okozhat, ezért nagyon fontos, hogy folyamatosan tisztítsd.

Ha a nagy esőzések idején könnyen víz alá kerül a pincéd, szerezz be egy szivattyút – vagy ellenőrizd a már meglévőt, hogy megfelelően működik-e. Persze ezt a feladatot add át nyugodtan a párodnak, te csak figyelmeztesd rá.

Rendezd át a ruhásszekrényed! A vastag, kötött őszi-téli ruhák sok helyet foglalnak, ezért nem csoda, ha a szekrények túlzsúfoltak az év ezen időszakában. Úgy lehetsz úrrá a káoszon, ha ősz vége felé átválogatod a meleg holmikat, szortírozol, szelektálsz, és utána rendben hajtogatva teszed vissza őket a szerkénybe. Használj ki minden polcot és akasztót, ami csak a kezed ügyébe kerül, és ha van rá lehetőséged, akkor használj tárolódobozokat is.

A képeslapküldés kezd újra divatba jönni, és én is a karácsonyi üdvözlet hagyományos módját részesítem előnybe, hiszen az valóban személyhez szóló. Ha azonban régóta nem éltél a posta adta lehetőséggel, feltétlenül frissítsd a címjegyzéked, gondold át, ki hiányzik róla, és szerezd be a pontos címeket még időben!

A Karácsony már a kertek alatt kopogtat

Ellenőrizd a feljárót, a korlátot és a lépcsőket, hogy tél- és csúszásbiztosak-e. Ahol szükséges, végezd el a javítási munkálatokat! Pakolj el minden olyan kerti eszközt, ami a hó beköszöntével útban lehet. Ellenőrizd a kinti lámpák égőinek állapotát is! Ez a feladat is olyan, amit a párodra testálhatsz át, neked csak figyelmeztetned kell őt minderre.

Gyűjtsd össze az utolsóként lehullott leveleket is! Az avar könnyen eltömítheti a csatornákat és vízelvezetőket, ami a csapadékos időszakban sok bosszúságot okozhat.

Tervezd meg az ünnepi menetrendet! Akár vendégeket fogadsz, akár vendégségbe mész, számos elintézni valóval jár. Ha időben számba veszed ezeket a feladatokat, és okosan ütemezed őket, megkímélheted magad az utolsó pillanatos rohangálástól és kapkodástól, az ésszerűségnek hála pedig időt és energiát takaríthatsz meg.

Ha karácsonykor rendszeresen meglátogat a család, kezdj el már időben felkészülni a fogadásukra. Amit novemberben is megtehetsz, az az, hogy a vendégszobát teljes felkészíted az ünnepi rohamra. Végezd el itt nagytakarítást, és készíts elő tiszta ágyneműt, takarót és törölközőt. Csinálj helyet az érkezők csomagjainak, és szerezz be felfújható vendégágyat is, ha szükséges .

A bejárati ajtó közelében készítsd elő a terepet a téli ruházatnak. A vastag kabátok, sálak, sapkák, kötött kesztyűk sok helyet foglalnak, ezért pakolj el az akasztókról minden olyan holmit, amire nem lesz szükség a hideg hónapokban.

A közelgő ünnepek különösen jó alkalmat adnak arra, hogy átválogasd a szekrényeket, és összegyűjts néhány holmit, amivel rászoruló embereknek segíthetsz. Akármelyik módját is válaszd az adakozásnak, mindenképp vedd fel a kapcsolatot egy segélyszervezettel, amely segítségedre lehet abban, hogy adományodat a legjobb helyre kerüljön.

Tervezni és koordinálni

Segítség gyanánt készítettem egy olyan feladattervező táblázatot, amit a saját háztartásodra tudsz szabni és olyan feladatokat tudsz beleírni, amit ebben a hónapban mindenképp el szeretnél végezni. Ha kitöltötted, akkor rakd ki egy olyan központi helyre az otthonodba, ahol mindenki látja, és hívd fel a családtagjaid figyelmét arra, hogy bizony ez a lista mindenkinek szól.

A novemberi feladattervező táblázatot ide kattintva tudod letölteni. 

Gyakran keresel háztartásvezetéssel kapcsolatos tudásanyagot, információt, ötletet és praktikát? Akkor gyere, és nézz körül a Háztartásvezetés Tudástára házatáján. Képzeld el, hogy nem kell napokat töltened a letölthető anyagok vadászásával, hanem egyszerűen belépsz egy rendszerezett, zárt felületre, és témák szerint elrendezve megtalálsz minden táblázatot, sablont, kisokost, útmutatót. Például az adott hónap feladatervező táblázatát is. Sőt, még ennél is több mindent, hiszen a Háztartásvezetés Tudástátában az elmúlt 30 év háztartásvezetési tapasztalatát gyűjtöttem össze kifejezetten neked.

Rendre Fel!