Az október főleg a szobanövények átültetéséről és szólt, és a kint neveltek szobába való behozataláról, és persze a kerti bútorok takarításáról sem feledkeztünk meg.

De mi a helyzet a teleltetést igénylő mediterrán növényekkel, mint a leander vagy a citromfa?

Nagy mediterrán növénykedvelőként tudom, hogy mennyire fontos a teleltetés megfelelő formája, hiszen ilyenkor már érik a citrom, magot hoz a leander. Ilyenkor érdemes dugványt szedni a mediterrán növényekről és a teleltetéshez megfelelő helyet is meg kell találni.

A leander talán a legkönnyebben teleltethető dézsás növény, mert egész télen eltartható csekély öntözéssel egy hideg lépcsőházban, pincében vagy garázsban is, ahol maximum 15 fokos átlaghőmérséklet van. Ilyenkor a 3-4 heti kevés öntözés bőven elegendő a növényeknek.

A citrusfélék ennél igényesebbek. Mivel többnyire ilyenkor érnek a citrusfélék, így kezdetben az érés gyorsítása miatt tápanyagot is célszerű adni nekik, melyre főleg a citrusféléknek szánt tápoldatok a legmegfelelőbbek. Ezekben az ásványi anyagok, mikro- és makroelemek pont olyan arányban vannak, hogy segítik a termések érését is. Kezdetben ilyenkor 25 fokos előszoba, garázs az ideálisabb nekik, mert minél hűvösebben vannak, annál lassabb a termések érése is. Amint a termések beértek, megszedhetőek a félfás dugványok és csökkenthető a hőmérséklet és az öntözés mértéke. Hasonlóan a leanderekhez, maximum 15 fok és három-négyheti öntözés.

A leandereknél a -5 fokig nem kell aggódni, viszont a citrusféléknél érdemes már 0 fok felett a beköltöztetés. A leandernek ráadásul nem is baj, ha kicsit megcsípi a hideg, mert a kártevők így kevésbé fognak problémákat okozni a tél során.

A szobapáfrány, pálmák, stevia és hasonló kényesebb növényeket már 5 foknál mindenképpen be kell hozni. Bár még napközben kitehető, de éjszakára már a meleg szobában a helyük.

A kaktuszok is egészen eddig jól érezték kint magukat, de most már szintén teleltetni érdemes őket. Ezt pincében vagy garázsban érdemes kivitelezni, de csak akkor, ha fényt is kapnak. Míg a citrusféléknek és leandereknek nem kikötés, hogy fényben gazdag helyen legyenek, addig a kaktuszfélék felkopaszodnak, megnyúlnak sötétben teleltetve. Az öntözéskor viszont a kéthavi nagyon kevés nedvesség is elég nekik, mert a virágzást ez csak segíteni fogja.

December elején a cserepes fenyőfákról hozok egy hosszabb írást, melyben arra is kitérek, hogy milyen fajta fenyőfát érdemes vásárolni az ünnepek előtt, ha az idén cserepes karácsonyfát szeretne a család.