Októberrel együtt megérkezett az igazi ősz. Hűvösebb, csapadékosabb idővel találjuk magunkat szemben, de a hideg hónapok még messze járnak. Így van időnk felkészülni a télre, van időnk felkészíteni az otthonunkat a hidegebb hónapokra. A ház körüli munkák október havában egy kissé megszaporodnak, hiszen a fák elkezdik lehullajtani levelüket, a növények pihenőre térnek, és az otthonunk is más életritmusban működik.

Októberben nem csak az őszi nagytakarításra kell előkészülnünk, hanem a kertet és a benne lévő dolgokat is fel kell készítenünk a télre. No de mit is érdemes megcsinálni októberben?

Kerti bútorok és kerti szerszámok

Októbertől már nemigen szoktunk a kertben sütögetni, így a grillsütőt nyugodtan kitisztíthatjuk, és eltehetjük jövőre. Ugyan ez a helyzet a kerti bútorokkal is. Bár vannak, akiket a hideg sem rettent el attól, hogy kertjükben igyák meg a reggeli kávét, így ők biztosan egy pár kerti széket a teraszon fognak hagyni.

Október – november környékén azonban már érdemes minden kerti bútort letisztítanunk és védelembe helyeznünk. Ekkor az idő már elég hideg, és az esőzések is sűrűbbé válnak. Ezek a környezeti és időjárási tényezők nem kedveznek a fának, műanyagnak, de a fémnek sem.

A kerti bútorok takarítása nem ördöngösség. Elég hozzá egy mosogatószeres víz, egy általános felülettisztító, takarítókendők, és a makacsabb foltokra a Putzstein. De ha van otthon magasnyomású tisztítógép, és az udvar is alkalmas az ilyen fajta takarításokra, akkor ez a legjobb megoldás.

A téli hónapok megérkezése előtt, ajánlott a kerti szerszámokat is letisztítani és fedett helyre tenni. A kerti eszközöknek mindenképp fedett, száraz helyet keressünk, hogy a hideg idő viszontagságai ne rongálja meg őket. Ha időben elvégezzük ezt a munkát, jövő tavasszal sértetlenül vehetjük elő kerti bútorainkat és egyéb eszközeinket.

Rendezzük át a ruhatárunkat

Ha nincs hatalmas gardróbunk, és nem vagyunk olyan szerencsések, hogy rengeteg helyünk van ruháink tárolására, érdemes elpakolnunk a nyári ruhákat, és előre tenni a szekrénybe a melegebb szettekkel. Mielőtt eltennénk a nyári ruhákat, azokat mindenképp mossuk ki. Miért?

Mert a molyokat különösen vonzzák azok a ruhák, amelyeken izzadság maradványai érződnek. Illetve a megunt, vagy nem passzoló ruhák ne tegyük már vissza a szekrénybe, hanem szelektáljuk ki őket.

Próbáljuk ki a fűtést

Ősszel már hűvösebb az idő, ezért hamarosan a fűtés bekapcsolására is sort kell kerítenünk. De mielőtt erre sor kerülne, érdemes letesztelni a fűtőtesteket és a bojlereket. A radiátorokból engedjük ki a levegőt, majd indítsuk el a fűtést, és ellenőrizzük, hogy mindenhova rendeltetésszerűen eljut-e a meleg víz. Ezt mi magunk is meg tudjuk csinálni, ehhez nem kell szakember segítségét igénybe venni. Viszont a bojlereket érdemes szakemberrel megvizsgáltatni, mivel a vízkő igen sokat árthat a szerkezetnek. Ha pedig csöpögést tapasztalunk, abban az esetben pedig mindenképp hívjunk szerelőt.

Nézzünk körül az előszobában

Bevallom őszintén, hogy nálunk az esernyő egy olyan használati tárgy, ami mindig elől van. Bár az  összecsukható esernyőknek mindig az előszobában lévő valamelyik fiókban lenne a helyük, de általában nem itt landolnak. Október elején, az első esős napok alkalmával a nagyméretű darabok is előkerülnek, ezért ezeknek ilyenkor állandó helyet kell keresnem. Így október elejétől az előszoba állandó vendége nálunk az esernyőtartó kosár. Mindig abban reménykedem, hogy talán majd most biztosan ebben a kosárban találom meg az összes ernyőt. Szóval érdemes már most gondoskodni arról, hogy az esernyőknek legyen egy kijölt fix helyük az előszobában.

Ősszel tegyünk a bejárati ajtó elé egy vastagabb lábtörlőt, és az mellé egy plusz csöpögtető tálcát. A vastagabb lábtörlő azért szükséges, hogy a latyakot, a bővebb vizet jól magába tudja szívni. A csöpögtető pedig a gyerkőcök cipőinek az első landoló helye. Így tuti, hogy nem hozzák be a sarat és a koszt. Az már más kérdés, hogy utána hová kerülnek. 

Készítsük fel a konyhát az új évszakra

Most, hogy a nagy kánikulának vége, szívesebben töltünk több időt a konyhában, vagy egy-egy több időt igénylő bonyolultabb ételt is örömmel megfőzünk.

De mielőtt belemerülnénk a nagy sütés-főzésbe, a konyhaszekrény belső részeit érdemes kitakarítani. Igen, jól olvastad! A konyhaszekrény és a konyhában lévő háztartási gépek takarítása mindig külön kezelendő az őszi nagytakarítástól.

A kamrába is érdemes bekukkantani, és látványos átrendezést csinálni így október elején. Nézzük meg, miből mennyi van otthon, és készítsünk egy listát, hogy a téli hónapokra miből mennyit szeretnénk tartani. Ezzel megkönnyítjük a heti bevásárlásainkat, hiszen a konzervek, és tartós élelmiszerek több hónapon keresztül is tárolhatók

Készüljünk az őszi nagytakarításra

Október végén szoktunk sort keríteni egy nagytakarításra. Ilyenkor a szekrények belső felületeit is kipakoljuk és kitakarítjuk. De az ablakpucolás és a függönymosás is ebben a hónapban aktuális általában. Mielőtt nekiállunk ennek a nagy munkának, mindig nézzük át a tisztítószereket és a takarítóeszközöket, mert ha a takarítás napján nincs elég takarítókendő, netán ablaktisztító, akkor bizony borul a mutatvány, és elkap minket az idegbaj.

Október hónapra ez a lista pont elég, hiszen ebben a hónapban még vár ránk az őszi nagytakarítás, ami valljuk be őszintén, nem egy egyszerű mutatvány. A napi feladatokkal, az előkészületekkel és a nagytakarítással együtt elég sok törődést kap részünkről az otthonunk, és ennél többre nincs is szükség ebben a hónapban.

Ha pedig úgy érzed, hogy nem szeretnéd egyedül csinálni az őszi nagytakarítást, akkor csatlakozz a Tervezd újra! programomhoz. Garantálom, hogy nem leszel egyedül, hiszen október közepén indul a nagytakarítási kihívás ebben a programban. Várlak szeretettel!

Kapcsolódó termékek

Ezek a cikkek is érdekes lehetnek számodra

Rendre Fel!

Takarítási rutinokat, ismereteket tanítok úgy, hogy előveszem nagyanyáink régi, jól bevált praktikáit, ezeket megfűszerezem a modern világ adta lehetőségekkel, majd jól összerázom őket, végül pedig átadom neked közérthető nyelven és életszagú példákon keresztül. A módszeremről ide kattintva tudsz bővebben informálódni.

Kalandok egy háztartásban

…mert a tisztaság nem mánia, hanem a nyugodt élet alapja.

2022 tavaszán a Léna módszer megjelenik könyv formájában KALANDOK EGY HÁZTARTÁSBAN címen.

Ha szeretnél a könyv megszületésének folyamatról rendszeresen híreket kapni, és az első között értesülni a könyvvel kapcsolatos fejleményekről, megjelenés pontos időpontjáról, akkor csatlakozz a támogatóim táborához bátran. A támogatásod nagyon sokat jelent nekem!

Oberling Léna

takarítási specialista

.