Idén egy kicsit másképp köszönt ránk a húsvét, mint ahogy azt megszoktuk. De ennek ellenére az ünnepi asztalról nem hiányozhat a sonka és a hímes tojás.

A húsvéti sonka eredete

A húsvét, mint ahogy a neve is elárulja a 40 napos böjt után ez volt az első alkalom, amikor újra húst vettek magukhoz az emberek. Én úgy hallottam a nagyszüleimtől, hogy a sonka azért elmaradhatatlan eleme a húsvétnak, mert a téli disznóvágást követően a húsok több hetes pácolása és füstölése ebben az időszakban ért véget, és ekkor kóstolták meg először a sonkát. Ezért azt tartják, hogy az az igazi húsvéti sonka, ami hagyományos pácolással és füstöléssel készült.

A jó minőségű húsvéti sonka összetétele

Mielőtt kifizetnénk a kiválasztott sonkát, mert szemrevételezéssel csinosnak találtuk, érdemes az összetételét is megnézni.

🐰A  hagyományos módon pácolt sonkában csak nátrium-nitrát és nátrium-nitrit van. 🐰 A tökéletes húsvéti sonka nem tartalmaz szénhidrátot!  🐰Összetételében 7 % sót, maximum 25 % páclét találunk. 🐰 A legtökéletesebb szalonnavastagság 2-3 centiméter, bár az igazi házisonkánál ez vastagabb szokott lenni, és az teljesen rendben van. 🐰 A disznó combjából esetleg lapockájából készül.

húsvéti sonka esetében fontos az ár, mivel hagyományos módon pácolt, füstölt, házi sonka kilója 3 ezer forintnál kezdődik. Ezért, ha ennél jóval olcsóbban kínálnak húsvéti sonkát, akkor légy résen, mert az tuti, hogy gyorsan létrehozott valami. Az olcsóbb sonka egyrészt sokkal kisebb arányban tartalmaz húsfehérjét, másrészt nem is biztos, hogy a disznó combjából készült.

A nyers, füstölt sonkát nem szabad a hűtőszekrényben tartani, csak miután megfőztük. Azonban a főtt, füstölt sonka jellegű készítményeket (pl. kötözött sonka, gépsonka) hűtőszekrényben kell tartani, és fogyasztás előtt nem kell megfőzni.

Döntsd el, hogy húsvétkor milyen sonkát szeretnél fogyasztani, és ennek függvényében keresd meg azt a boltot, azt az őstermelőt, ahol a húsvéti sonkát be tudod szerezni.

Hogyan főzzük a húsvéti sonkát?

Nálunk a család két táborra oszlik, ha a húsvéti sonkáról van szó. A család egyik fele főzve, a másik fele pedig nyersen szereti fogyasztani. Ezért én mindig két sonkát teszek az ünnepi asztalra. Egy olyat, amit leszedtünk a füstről, tehát füstölt sonka néven emlegetjük, és egy olyat, amit szintén leszedtünk a füstről, de utána meg is főztük. Ez utóbbi nálunk az igazi húsvéti sonka.

Na de mitől lesz jó egy főtt sonka?

Először is szeretném azt tisztázni, hogy egy gyorspácolt, állományjavítókkal telenyomott, nyomokban húst tartalmazó valamiből soha nem lesz minőségi étel. Még akkor sem, ha megfőzöd. Ha igazi húsvéti sonkát akarsz enni, akkor csakis hagyományosan érlelt parasztsonkát szerezz be.

Mielőtt neki látunk megfőzni a sonkát, érdemes legalább egy éjszakára hideg vízben áztatni, hogy puhább legyen. Másnap öntsük le róla az áztatós vizet, és tiszta hideg vízben tegyük fel fűszerek kíséretében lassú tűzön főni. Én a vízbe hagymát, fokhagymát, babérlevelet és egész feketeborsot teszek, de ez mindig ízlés dolga. Fontos, hogy a víz teljesen ellepje a sonkát. A sonkát annyi ideig kell főzni, ahány kiló. Tehát ha te 3 kg-os sonkát szereztél be, akkor minimum 3 órán keresztül kell főznöd. De a legbiztosabb módja annak, hogy a sonka valóban megfőtt-e, ha megkóstolod.

Ha késznek tituláljuk a sonkánkat, akkor hagyjuk a levében kihűlni. A sonka főzőleve kiváló alap bableveshez, lencsefőzelékhez, töltött káposztához vagy ízlés szerint csuszatészta főzéséhez, ezért érdemes eltenni, lefagyasztani.

További húsvéttal kapcsolatos háztartás okosságokat itt és itt és itt találsz.

Ha neked is van valami jó tanácsod a sonka választásával kapcsolatban, akkor oszd meg velünk hozzászólásban. Nagyon örülnék neki.