A laza nyári napok sajnos lassan véget érnek, és szeptember elején hatalmas késztetést érzünk arra vonatkozólag, hogy felfordítsuk az otthonunk minden egyes sarkát. De mindenkit óva intek attól, hogy a szeptember a nagytakarításról szóljon.

Ilyenkor szeptember elején sokan elkezdenek listákat írni az elvégzendő feladatokról abban a reményben, hogy attól majd könnyebb lesz a nyárból való őszi átmenet. És mi áll a lista első helyén? Hát persze hogy a nagytakarítás. A takarítástól azt reméljük, hogy így majd újra szerveződik az életünk, és a teendőkkel teleírt lista mindegyik pontját ki tudjuk pipálni. Csak azt felejti el mindenki, hogy a szeptember amúgy is bolondokháza, hiszen ismét itt az iskola, nem vagyunk szabadságon, és rengeteg olyan feladattal kell szembesülnünk, amikről a nyár folyamán el is felejtkeztünk.

A nagytakarítást felejtsd el!

Szeptemberben ne akarj nagytakarítást csinálni, hanem csak olyan dolgokat, amikkel nagyjából tisztán és rendezetten tudod tartani a háztartásodat, és olyan feladatokat végezz el, amik beleférnek az átmeneti időszakba, és amikkel előkészíted az októberi nagytakarítást. Vagyis gondold át, hogy mire pazarlod az idődet.

Igen, jól olvastad. Az őszi nagytakarításra mindig októberben kell időt szakítani. Nem előbb és nem később. Én is szoktam minden hónapban listákat írni a havi teendőkről, így a szeptemberi listám is kész. Neked is csináltam egy listát, amibe te is be tudod írni azokat a feladatokat, amiket meg szeretnél szeptemberben csinálni. Ide kattintva tudod letölteni. 

Most pedig nézzük, hogy mit is érdemes szeptember havában megcsinálnunk, ha a takartásról van szó.

Szelektálás

Szeptember a legalkalmasabb hónap arra, hogy rendet teremtsünk a fiókjainkban és szekrényeinkben. Itt az ideje, hogy búcsút mondjuk a számunkra már felesleges dolgainknak, és helyet csináljunk az új portékának. Vagyis essünk neki a kacathegyeinknek és tegyük ki az ajtón a felesleges tárgyainkat. 

A Tervezd újra! programban szeptemberben az otthonunk 21 helyén fogunk szelektálni, az ott lévő kacatok számát jelentős mennyiségben csökkenteni, és persze a szekrényeket és a fiókokat ki is fogjuk takarítani. Ha úgy érzed, hogy neked is szükség van a szelektáláshoz segítségre, akkor csatlakozz hozzánk.

Konyha 

A konyhát nyáron eléggé igénybe szoktuk venni, de az alapos takarítására már nem mindig jut idő. De ennek ellenére sem érdemes még szeptemberben teljes gőzzel nekiállni, inkább szedjük részekre a takarítás folyamatát. Most koncentráljunk a sütő és a főzőlap alapos tisztítására, majd a nagytakarítás előtt, október elején takarítsuk ki a konyhát. A konyha takarítását érdemes külön kezelni a nagytakarítástól, ezért ezt mindig október elején szoktuk lebonyolítani.  

Fagyasztó

Szeptemberben olvasszuk le a fagyasztót, és alaposan takarítsuk ki. A fagyasztót érdemes legalább háromhavonta kitisztítani. Ha ez a rendszeresség eddig kimaradt az életünkből, akkor szeptemberben mindenképp szánjuk a fagyasztó takarítására időt.

Lefolyók

Az otthonunkban található összes lefolyót takarítsuk ki jó alaposan. Amit szét tudunk szedni, azt szedjük szét, amit nem, azt próbáljuk meg ott a helyén kipucolni. A lefolyókat havonta egyszer kellene alaposan kitakarítani, és hetente egyszer lefolyótisztítót önteni bele egy éjszakára. Így elkerülhetjük a dugulást és az ezzel járó katasztrófát.

Ablakpucolás

No, nem arra gondolok, hogy essél neki az összes ablakodnak, és fényesítsd őket ezerrel. Csak azokra az ablakokra gondolok, amik nagyon piszkosak, vagy a gyerekek mancsainak nyomatait őrzik. Ezt a pár ablakot takarítsd le, a többit hagyd meg az őszi nagytakarításra.

Online takarítás

Rengeteg fotót csinálunk minden nyáron, és szeptember elején valahogy lecsökken a telefonon képtárolási kapacitása. Szeptember tökéletesen alkalmas egy kis online takarításra. A telefon mellett a laptopra is vess egy pillantást, és tedd rendbe az e-mail fiókodat is. Azokról a levelekről iratkozz le, ami már érdektelen számodra, és csak azokat hagyd meg, amikben hasznos információkat is megtalálsz. Jut eszembe! Feliratkoztál már a leveleimre? Ha nem, akkor ide kattintva tudod megtenni, és rögtön egy rutintervezőt küldök neked ajándékba. A Facebookról se feledkezz meg. Takaríts az ismerőseid között, és lépj ki a számodra már nem releváns csoportokból is. Hihetetlen, hogy mennyi szemét tud ezeken az online portálokon is összegyűlni.   

Tervezés

A tervezés a siker kulcsa. Érdemes az év utolsó 4 hónapjára is tervet készíteni, ha eddig még nem tetted meg. Írj be mindent, amire időt kell szakítanod, amit mindenképp el akarsz végezni, és ami számodra fontos. De azt is jegyezd fel amikor szünet van a gyerkőcöknek, és amikor épp szabadságon van. És persze azokról a háztartási munkákról se feledkezz meg, amik időigényesek. Ilyen például az őszi nagytakarítás.

Ha pedig úgy érzed, hogy neked a tervezés gyenge láncszem az életedben, és ehhez segítségre van szükséged, akkor csatlakozz a Tervezd újra! programomhoz. Garantálom, hogy minden perced ki lesz használva, és még a takarításon túli világod is színesebbé válik.

Kapcsolódó termékek

Ezek a cikkek is érdekes lehetnek számodra

Rendre Fel!

Takarítási rutinokat, ismereteket tanítok úgy, hogy előveszem nagyanyáink régi, jól bevált praktikáit, ezeket megfűszerezem a modern világ adta lehetőségekkel, majd jól összerázom őket, végül pedig átadom neked közérthető nyelven és életszagú példákon keresztül. A módszeremről ide kattintva tudsz bővebben informálódni.

Kalandok egy háztartásban

…mert a tisztaság nem mánia, hanem a nyugodt élet alapja.

2021 őszén a Léna módszer megjelenik könyv formájában KALANDOK EGY HÁZTARTÁSBAN címen.

Ha szeretnél a könyv megszületésének folyamatról rendszeresen híreket kapni, és az első között értesülni a könyvvel kapcsolatos fejleményekről, megjelenés pontos időpontjáról, akkor csatlakozz a támogatóim táborához bátran. A támogatásod nagyon sokat jelent nekem!

Oberling Léna

takarítási specialista

.