Az őszi hónapokban nem csak a lakásunkat kell felkészíteni a hidegebb időre, nem csak a lakásunkban kell nagytakarítást végezni, hanem, a szobanövényekre is gondolnunk kell.

Azokat a növényeket, amelyek kinőtték a cserepeket, azokat mindenképp ültessük nagyobb. Ahol pedig még a cserép kényelmes lakhelyet biztosít a növénynek, ott csak frissíteni kell a talajt, ezért itt végezzünk talajcserét.

A kültérbe kirakott növények gyakran őszre akkorát nőnek, hogy nagyobb cserepet kell nekik választani. Ilyenkor maximum 1-2 mérettel nagyobbat válasszunk, hogy a gyökerek kényelmesen elférjenek. Az elhalt gyökérrészeket gondosan vágjuk le és csak az egészségeseket hagyjuk meg. De ha már új cserépbe rakjuk a növényeket, akkor arra is figyeljünk, hogy a kaspó, ami a cserepet elrejti, passzoljon a helyiség hangulatához és színvilágához.

Talajkeveréket mindig a növényfaj alapján válasszunk. Míg a citrusféléknek van kifejezetten citrusföld, addig a levéldísznövényeknek a szobanövényekre való talajkeverék az ideális. Minden talajkeveréknek más az összetétele igazodva a bele ültetendő növény fajához. Egy pálma talajkeveréke mindig jó vízáteresztő, szellőző és szálasabb tőzeggel kevert, mint a fekete, klasszikus szobanövényekre kialakított földkeverék. A kaktuszkeverékekben a homok van túlsúlyban, míg egy pálmaföldben a tőzeg. Az orchideáknak is egy kéreggel dúsított keveréket válasszunk (orchideaföld), ami az epifiton életmódokhoz igazodik.

A legjobbat akkor tesszük növényeinkkel, ha legalább havonta egyszer, de lehet kéthetente is, a fürdőkádba állítva őket lezuhanyozzuk kéznek kellemes vízzel.

Szinte kivétel nélkül szeretik és meghálálják ezt a szobanövények. Az orchideák esetében azonban vigyázzunk zuhanyoztatás közben. Az orchideák virágát ne áztassuk el, mert esztétikailag rontja a virágot, foltossá teszi. A szőrös levelű növények a kivételek, melyeket ne fürdessük, mert a levelek szőrei nehezen száradnak meg és gombafertőzést kaphatnak a növények (afrikai ibolya). A kaktuszokat havonta egyszer fürdetjük a rátelepedő por miatt, a többit akár kéthetente.

A tápoldatozás mértékét a hűvösebb idő beálltával csökkentjük. Az őszi és téli időszakban erre maximum havonta van szüksége a növényeknek. Ezért a szobanövényeknek ezekben a hónapokban nem szabad többször tápanyagot adni.

További növények ápolásával kapcsolatos cikket a Kertportál oldalon találtok.