Bár az idei nyár időjárása sokszor az őszre emlékeztetett, és sokak életében komoly nehézséget okozott a sok eső, de ennek ellenére most már valóban az ősz kellős közepében járunk.

És az ősz remek alkalom arra, hogy elkezdjük az otthonunk nagytakarítását, és ezen belül pedig a kamrába is bekukkantsunk.  

Régen elképzelhetetlen volt, hogy egy házhoz ne tartozzon kamra, vagy akár egész épületnyi tárolási lehetőség a ház mellett. Manapság azonban nem mindenki otthonában lehet azt kialakítani, hogy egy különálló kamrát ki lehessen alakítani. Ilyenkor kényszerül a háziasszony arra, hogy a konyhaszekrény egyik szegletét elkülönítse erre a célra.

Minden háziasszony arról álmodozik, hogy egy olyan kamrája van, amiben minden átláthatóan elfér, ahol első pillantásra megtalál mindent, ahol katonás sorrendben sorakoznak az üvegek, és ahol nincs semmiféle felesleges kacat. Ezzel ellentétben gyakran válik a kamránk lomtárrá, hiszen ha nincs időnk valaminek az elpakolására, akkor gyorsan betesszük a kamrában, azzal a mondattal, hogy ott úgy sem látja senki, és majd ha lesz időnk, akkor eltesszük a helyére. Aztán az az idő valahogy sosem akar megérkezni. Ezért kell legalább egy évben egyszer a kamránkban is rendet tenni úgy, hogy nem csak takarítunk, hanem az ott lévő dolgok között szelektálunk is.

Kamra vagy lomtár?

A lakásokban általában ez a helyiség az egyik legkisebb, mégis ide próbálunk beszuszakolni szinte mindent, amit nem akarunk szem előtt tartani. Találkoztam már az ügyfeleim spájzába porszívóval, görkorcsolyával és szerszánkészlettel is, de volt, amikor a macskaalomba botlottam bele az ajtón belépve. Sokszor akkora itt a zsúfoltság, mint a Nyugati pályaudvaron. A zsúfoltság pedig azt eredményezi, hogy a kamránk teljesen áttekinthetetlenné válik, és éppen az élelmiszereknek nem marad elegendő hely benne. Ilyenkor elgondolkodunk rajta, hogy van-e érteleme ennek a kis helyiségnek az otthonunkba, hiszen nem hogy segítene nekünk, hanem még munkát ad számunkra.

Rend a lelke mindennek

Tegyünk rendet! A legjobb, ha a helyiség teljes kiürítésével, az ott lévő dolgok szelektálásával és egy alapos nagytakarítással kezdünk. Érdemes ilyenkor átmeszelni a falakat is. Jó, ha tudjuk, hogy bár apróságnak tűnik, a feladat, érdemes egy, de inkább két napot erre betervezni. Érdemes rá elegendő időt szánni, hiszen a végeredmény magáért beszél majd! De ha most nincs lehetőséged arra, hogy a kamra falait felfrissítsd, akkor is a szelektálást és a vele járó takarítást mindenképp végezd el!

Ha nincs kamrád…

Ha spájz híján a tartós élelmiszerek tárolását is a konyhában kell megoldanod, célszerű kihúzható fiókos szekrényt választanod, mert könnyen áttekinthető, polcai jó teherbírásúak, ráadásul mindent megtalálsz benne. Ha nincs lehetőséged fiókos szekrényt beépíteni, egy a konyhaszekrény egyik polca is megfelel, csak használj jól záródó tárolódobozokat.

Hová tegyem?

Ha már kipakoltuk a spájzunkat, és kiszelektáltuk a felesleges cuccosokat, akkor mielőtt visszapakolnánk a polcokra, gondoljuk át, miként férne el benne még több polc, tárolási felület. Azokat a holmikat, amelyeket csak évente egy-két alkalommal használunk, nyugodtan tarthatjuk a legfelső polcokon, hiszen egy évben egyszer nem olyan megerőltető elővenni a létrát. A spájz legfelső polcaira simán felpakolhatjuk a karácsonyfadíszeket és a ritkán befogott háztartási gépeket, és ide tehetjük az év során kiürülő befőttesüvegeket is.

Amit nem szívesen látunk

Ha otthonunk kicsi, bele kell törődnünk abba, hogy az élelmiszereken túl számos egyéb dolognak kell helyet szorítanunk a kamrában. Ha egy mód van rá, mégse tároljuk itt a takarítóeszközöket – felmosóvödröt, seprűt, felmosórongyot –, hiszen ez nem higiénikus. Szerencsésebb, ha ezeknek egy olyan helyet találunk, ami teljesen el van különítve. Ha elkerülhetetlen, hogy a kamrában ne legyenek tisztítószerek, akkor vigyázzunk arra, hogy élelmiszerekkel még véletlenül se érintkezzenek, és hogy a gyerekek ne férjenek hozzá.

Sok esetben viszont a fúrót, a szerszámokat és a lámpaizzókat a kamrába kell költöztetnünk. Mindenképpen igyekezzünk úgy helyet találni ezek számára, hogy ne legyenek szem előtt. A legszerencsésebb valamilyen fiókos vagy rekeszes tárolót kialakítani, ha erre nincs lehetőség, egy külön polc is megteszi. Ragaszkodjunk azonban ahhoz, hogy ezek az eszközök mindig ugyanoda kerüljenek vissza. Ugyanis a párunk hajlamos arra, hogy épp oda tegye, ahol üres helyet lát a polcon. Beszéljünk erről vele, mutassuk meg a szerszámok tárolására kijelölt helye és/vagy dobozt, és mondjuk el neki, hogy miért fontos az, hogy minden oda kerüljön vissza.

Szemet gyönyörködtető, tehát rendezett…

A kamrában tároljuk a nem gyorsan romló és a tartós élelmiszerek többségét. Ha azt szeretnénk, hogy ne csak egy hasznos helyiség legyen a kamránk, hanem szép is, akkor igyekezzünk egyforma, vagy legalábbis hasonló, vagy egymáshoz illő tárolódobozokat, üvegeket venni.

A liszt, a cukor, a dara és a zsemlemorzsa kerülhet esztétikus, nagyobb méretű dobozokba, jól látható felirattal. Figyeljünk rá, hogy olyan helyre kerüljenek, ahonnan könnyedén, egy mozdulattal elérjük. Nagyon fontos, hogy a tégelyek tökéletesen záródjanak, hiszen csak így tudjuk megelőzni a molyok terjedését! A nyáron eltett dzsemek, befőttek, savanyúságok talán különböző üvegekbe kerültek, ám ha színes textillel kötjük át a tetejüket, és így tesszük fel a polcra őket, mindenképpen csinos és egyben rendezett lesz az összhatás. Az üvegeket feliratozhatjuk is. A burgonyát és a hagymát mindig jól szellőző tárolókba tegyük. A legpraktikusabb, ha fonott kosarakat használunk erre a célra. Ezek kerüljenek minél alacsonyabbra, esetleg éppen a földre, hiszen ott van a leghűvösebb.

Mi legyen az apróságokkal?

Ha lehetőségünk van rá, legalább egy polcon legyenek kisebb tárolódobozok. Különösen jól jöhet ez a fajta tárolás apró dolgok esetében: olajos magvak, fűszerek, tortadíszek, aromák. Ezekben a dobozokban minden olyan holmit elrejthetünk, amely egyébként rendetlenül nézne ki a polcokon. Ha használunk zacskós ételeket, azokat is tartsuk dobozban vagy kosárban, így könnyedén átnézhetjük, melyiket szeretnénk épp választani.

Még pár hasznos tanács…

Bármekkora is a hely a kamránkban, a nagyon mély polcok nem alkalmasak a praktikus tárolásra. Hiába rakunk rendet a polcokon, egy idő után minden hátra csúszik, és könnyen kialakul a káosz. Hagyhatunk a padló közelében néhány mélyebb polcot, vagy mondjuk a helyiség egy kisebb szegletébe tehetünk 60 cm mélységű polcokat egymás fölé, de a konyhai eszközök zömének elég a 35-40 cm-es polcmélység. Használjunk bátran tárolódobozokat, kosarakat vagy más tárolásra alkalmas dolgot a polcokon belül.

Átlátható, tiszta, rendezett kamrát szeretnél, de nem tudod, hogyan valósítsd meg?

Évek óta segítek a hozzád hasonló háziasszonyoknak abban, hogy a kamrájuk olyan legyen, amilyet megálmodtak. Nem egyszerű feladat, de ha lépésenként haladsz, és ismered a kamra takarításának és berendezésének praktikáit, akkor akár 1 nap alatt is teljesen át tudod alakítani a kamrád, vagy ennek hiányában a konyhád azon részét, amit tárolásra használsz. Kattints ide, és tudj meg többet arról, hogy hogyan működik a Háztartásvezetés Tudástára.

Rendre Fel!