Nehezen tudsz visszarázódni az ünnepek utáni hétköznapokba? Nem találod a rendet a lakásodban, mert még mindig az ajándékok bontogatás után megmaradt csomagolópapírok hegyein keresztül közlekedsz?  Most adok néhány tippet, hogyan tudsz megküzdeni az ünnepek utáni rendetlenséggel – turbó tempóban!

A Karácsony és szilveszter közötti időszak – ünnep ide vagy oda – valahogy mindig ugyanolyan rendetlenre sikeredik.

Az elmúlt 2-3 hétben másról sem szóltak a hétköznapjaink, mint bejglisütésről, rohanós ajándékvásárlásról, karácsonyfa díszítésről, ünnepi főzőcskézésről, rokonlátogatásról, és persze a takarításról. Néhány napra kiszakadhattunk ebből a rohanó körforgásból, és végre átadhattuk magunkat az ünnep varázsának. Nem csoda, ha a pihenéssel töltött időszak után sokkol minket az újbóli takarítás és rendrakás gondolata. Tévedés ne essék: többnyire nem magától a takarítástól irtózunk. Egyszerűen csak arról van szó, hogy ritkán tudunk egyik napról a másikra átkapcsolni az ünnepi, nyugalmi állapotunkból a takarítási rutin napirendjére. Ennek ellenére a két ünnep közötti, vagy az újév utáni takarítás és rendrakás nem kívánságműsor, úgyhogy jobb, ha a sopánkodás helyett inkább egy gyors stratégiát keresünk arra, hogyan tudnánk újult erővel rendet tenni az otthonunkban karácsony és szilveszter után.

1. Ez is fejben dől el!

Az ünneplésnek sajnos vége, ezért jobban teszed, ha rövid időn belül ráhangolódsz a következő takarítás és rendrakás időszakára. Ne sirasd a pihenőnapokat, ne töprengj azon, milyen rossz lesz újra takarítani, és ami a legfontosabb: ne hagyd, hogy ez a takarítóellenes hangulat elhatalmasodjon rajtad, különben tutira elveszted a csatát a rendetlenséggel szemben.

Nem egyszerű, de kétségtelenül hatékony módszer, ha panaszkodás helyett mostantól pozitívan gondolsz a takarításra. Elképzeled, milyen jó lesz újra pormentes polcok között, vagy porcicák nélkül élni. Képzeld el, hogy minden ismét a helyén van, és mindent rögtön megtalálsz. És ez nem egyszeri tanács: vesd be a pozitív gondolkodást bármikor, amikor legközelebb a takarítás vagy a rendrakás ellen lázadsz gondolatban.

2. Rakj rendet!

A szilveszteri buli maradványai szanaszét hevernek a konyhában, a lakásban lépni sem lehet a karácsonyi csomagolópapíroktól, a lejátszó listádon pedig még mindig karácsonyi dalok sorakoznak. Talán ha egy kis rendet raknál, könnyebb lenne visszaszokni a takarítás hétköznapjaihoz, nem? Tüntess el a lakásból – a legszükségesebbeken kívül – mindent, ami karácsonyi hangulatot áraszt. Takarítsd ki az otthonod, vesd be az ágyat, kapcsold ki a napok óta robotoló tévét, keress helyet az ajándékaidnak, és szedd szépen le az ünnepi díszeket a monitorodról. Kegyetlenül hangzik? Azt viszont jobb, ha észben tartod: kevesen kaptak még ihletet a takarításhoz a karácsonyfa alatt dúdolgatva.

3. Tervezz!

Ha a rendrakással megvagy, akkor főzz egy erős kávét, és zárkózz be a dolgozószobádba, vagy bárhová, ahol egyedül tudsz lenni. Vedd elő az új határidőnaplódat, és tervezd meg a háztartásod következő napjait, heteit és hónapjait.

Írd fel, milyen tennivalók várnak rád, melyik feladatok tartoznak a heti feladatait közé, és melyek azok a havi takarítási munkák, amelyekre előre fel kell készülnöd. Tervezd meg, hogy mikor tartasz a szekrényeidben szelektálást, és tervezd be az éves nagytakarításokat is. Ha elég elszánt vagy,  akkor már január első hetében irány a gardrób! Kezd el itt az év első szelektálását. Ha más nem, ez majd tutira meghozza a kedved az ismételt takarítási és rendrakási feladatokhoz, hiszen a szelektálás után kapsz egy szép és rendezett szekrényt, ahol helyet tudsz találni az év eleji leárazás miatti új szerzeményeidnek.

A tervezéshez itt találsz egy segítséget, mellyel nem csak az év minden háztartási feladatát tudod előre megtervezni, hanem a segítségével az ünnepek utáni takarítási undorral is simán meg tudsz küzdeni.

Hajrá! Rendre Fel!