Akár vágott fenyőről, akár cserepes fenyőről beszélünk, ha nem is teljesen, de majdnem ugyanaz az igényük. Vannak olyan közös pontok, amit mindkettő esetében be kell tartani ahhoz, hogy sokáig szép maradjon.

Fokozatos szoktatás

Akár vágott, akár cserepes fenyőről van szó, nagyon fontos a fokozatosság. Ne hirtelen vidd be a meleg szobába, hanem először a teraszról a folyosóra vagy garázsba, majd egy-két nap után kerüljön egyre beljebb. Így a fa hozzászokik a melegebb hőmérséklethez, és nem kap sokkot. Tűleveleit is lassabban kezdi el ledobálni, ha épp lucfenyőt választottál.

A hűvösebb helyiség a barátunk

Mindkettő fenyő esetében a lakás leghűvösebb helyiségét válaszd a fa felállítására. Ha mindenképp ragaszkodsz a nappalihoz, akkor ne a radiátor vagy kandalló közelébe kerüljön. Ez kandallónál a tűzveszélyesség miatt is fontos, de a közvetlen meleg elkezdi kiszárítani a fenyőt. Elkezdhetnek a tűlevelek kiszáradni (főleg a normann-fenyőnél), a lucfenyőnél pedig le is potyognak hamar a melegben a levelek.

Pára, pára, pára

Bármennyire is furcsán hangzik, de a fenyők nem szeretik a száraz levegőjű klímát. Eredeti élőhelyükön, az erdőkben, hegységekben is egy kellemesen párás mikroklíma van. Pár naponta kézi spriccelővel érdemes a fenyőfát vízzel permetezni, hogy a száraz szobalevegőt mérsékeljük. Ilyenkor a radiátorra is lehet akasztani párásító edényt, ezzel is elősegítjük a fa tartósságát.

Túl a vágott fenyőn

A cserepes vagy más néven földlabdás fenyők a földlabda kiszáradására is érzékenyek. Tartsuk a talajukat mindig nedvesen, hogy a gyökerek ne tudjanak kiszáradni a melegben. Az élő fenyőt sosem szabad műhóval befújni, vagy levélfénnyel fényesíteni, mert mindkettő elzárja a növény gázcserenyílásait, mely a fenyőfa pusztulását okozza.

A karácsony elteltével, Vízkereszt után szedjük le a fenyőt, és a földlabdás fenyő esetében fokozatosan haladjunk a hidegebb helységek felé. Csak a májusi fagyok után ültessük ki a cserepes fenyőt, a konténerének másfélszerese méretű gödröt ásva. Az ültetőgödröt töltsük meg friss komposzttal kevert örökzöld talajkeverékkel és alaposan öntözzük be. Egy pár hétig tartsuk állandóan nyirkosan a talajt a fenyőfánk körül, hogy a gyökerek jól érezzék magukat és elkezdjenek beindulni.

Mindenkinek örömteli és stresszmentes ünnepi készülődést kívánok!