Minden háziasszony rémálma, ha apró, pettyekből álló foltokat fedez fel a falakon, és a sarkokban. Ezeket a pettyeket bizony penésznek hívjuk, és állandó harcot folytatunk ellenük.

Ha penészről beszélünk, akkor általában a régi típusú, öreg épületek jutnak az eszünkbe. Pedig a penész nem csak az öreg falakat vagy sarkokat szereti, hanem minden olyan zugot, ahol egy kis nedvesség található. Így akár az új építésű házakban is felbukkanhat, és főleg ebben a téli, nyirkos időszakban.

A mai világban a házak gyorsan épülnek. A száradási időt lecsökkentve, hamar be is költöznek az új lakók. Ezért is hajlamosak az új építésű házak a penészesedésre. A másik ok, hogy felüti a fejét az otthonunkban a penész, hogy téli időszakban, ahol nincs szárítógép, a ruhákat bent szárogatjuk. Viszont télen a szellőztetés sem egyszerű, így az ablakok is kevesebb ideig vannak nyitva. A fürdés is rengeteg nedvességet tud produkálni, és ezért a fürdőszoba a penész legjobb bölcsője.

A penészgombának a fürdőszoba egy kánaán.

Meleg, párás, nyirkos levegő, és felületek….ahhhhh, ennél jobb hely nem is létezik a penész számára. Találkoztál már, a fürdőkád melletti szilikon, a zuhanytálca szélén, vagy a fugákban megtelepedő feketepenésszel, gombával?

A penészfoltokat a szemfüles háziasszonyok 2-3 nap alatt eltüntetik, így azok nem is okoznak egy ideig problémát. Igen, csak egy ideig, mert ha valahol megjelenik a penész, akkor 99%- ban már a falakban is benne van. Ez azért lehetséges, mert kintről a fal hideg, bent pedig meleg és így a két nagyon eltérő hőmérséklet a falon belül ütközik. Nagyon fontos, hogy legyen leszigetelve a házunk, mert így megelőzhető a penészesedés. Természetesen ha a szigetelés és a fal között hőhíd keletkezik, akkor a szigetelés ellenére is találkozni fogunk a lakásunkban a penésszel.

Harc a penész ellen

Még mielőtt megjelenne az otthonodba a penész, célszerű már előre néhány óvintézkedést megtenni. A konyhába és a fürdőszobába szereltess fel egy páraelszívó készüléket, amely a nedvesség nagy részét kiszűri. Téli hónapokban lehetőség szerint szárítógéppel szárítsd a ruhákat, és jó idő esetén a szabadban teregess. Szellőztess naponta még akkor is, ha rossz idő van, mert a penész elleni harc titka az állandó, és alapos szellőztetés.

A fürdőszobában a csempe és a kád (zuhanytálca) találkozásánál gombaölő szert tartalmazó szilikontömítést használj, mert így nagy valószínűséggel nem fog ott a penész megtelepedni, vagy legalábbis hosszú ideig távol marad. Ha zuhanyfüggönyt használsz, akkor érdemes elgondolkodni, hogy helyette zuhanypanelt szereltetsz be, már ha a lehetőség erre adott. Ha erre nincs lehetőség, akkor a zuhanyfüggönyt hetente dobd be a mosógépbe.

Az északi fekvésű falak mindig hidegebbek, és jobban vonzzák a nedvességet. Ha lehet, ezekhez a falakhoz ne tegyél bútorokat. Viszont ha ez elkerülhetetlen a hely adottsága miatt, akkor ügyelj arra, hogy a fal és a bútor hátulja között legalább 10 cm távolság legyen.

Eredményes takarítás a penész eltávolításához

A penészt első körben nem szabad súrolni, mert elkenődik az egész, és ott is elkezd szaporodni, ahol eddig nem. A problémás részt először alaposan le kell mosni egy penészeltávolító szerrel úgy, mintha egy kisbabát simogatnál. Tehát óvatosan, és körültekintően, hogy még véletlenül se maszatold el, vagy kend rá a penészmentes felületre. Ezután hagyni kell a felületet megszáradni, majd egy puha szivacs segítségével „söpörd” le azt az undok penészt. Ezután jöhet csak a felület súrolása, mert ezt azért nem úszod meg.

Azt a felületet, ahol eredetileg a penész megtelepedett, azt egy súroló pasztával takarítsd végig úgy, hogy egyetlen egy rész se maradjon ki. Ha szükséges, akkor a pasztával történő súrolást többször egymásután meg kell ismételni addig, amíg vissza nem kapod a felület eredeti, tiszta színét. A súrolás után egy felülettisztítóval mosd át ismét a letisztított részt. A lemosást addig ismételd, amíg elégedett nem leszel az eredménnyel.

Ha már nagyon eluralkodott a penész a falakon, akkor az alapos felülettakarítás után érdemes a helyiséget újra festetni. Azokban a helyiségekben, ahol a penész megjelent már, ott festés előtt a festőnek egy penészölő sprayvel mindenképp le kell kezelnie a falat. Erre figyelj, és ne hagyd magad meggyőzni az ellenkezőjéről. Ha nem sprayt használ a festő, hanem a festékbe penészedést gátló adalékanyagot tesz, akkor az is teljesen megfelelő.

Nem csak a falon szeret a penész élősködni, hanem a bútorok felületén is.

Ha egy penészes fal előtt valamilyen bútor található, akkor általában a bútor hátsó részén, és az alsó sarkokban is meg szokott bújni az a fránya penészgomba. Amikor a falat takarítod, akkor érdemes ezeket a bútorokat is penészeltávolító tisztítószerrel kitakarítani, és utána egy fertőtlenítőt tartalmazó felülettisztítóval áttörölni.

Ezeket a tisztítószereket érdemes használni penész takarításához.

Általában a penésztisztítók nagyon büdösek. Egy ablaktalan fürdőszobában ájulás nélkül nem igazán lehet velük dolgozni. Ezért mindenképp azt javaslom, hogy mielőtt leveszed a polcról azt a bizonyos tisztítószert, szagold meg, hogy elviselhető-e a szaga, vagy sem. De legjobb, ha szagtalan tisztítószert vásárolsz, mint a Dr. Beckmann és a Cleanne tisztítószerek.

A penész eltávolítás első lépése nálam a penészes falak mentén lévő bútorok elhúzása. Ez után következik a fal, vagy a csempe lemosása. A fal, a csempe, és a bútorok lemosásához a Cleanne penészeltávolító tisztítót és egy puha szivacsot használok. Ezt a szivacsot utána nem használom más felület tisztítására, csak ugyanilyen penészes rész első lemosásához. A lemosás után a csempe felületét Dr. Beckmann Putzsteinnal súrolom meg. Addig ismétlem a súrolást, amíg minden fekete folt eltűnik még a fugákból is a szemem elől. Ez a penész mennyiségétől és korától függően, akár ötszöri súrolást is jelenthet. A Putzsteinnak saját szivacsa van, de a penész súrolásához nem ezt a szivacsot használom, hanem egy teljesen hétköznapi szivacsot. Ez a szivacs a takarítás végén a szelektív hulladékgyűjtőbe landol, nem dolgozom vele már többet a jövőben. A súrolás végeztével a Cleanne felülettisztítóval még egyszer áttörlöm a letakarított részt. Ezután pedig következnek azok a bútorok, amiket elhúztam a fal mellől.

A bútorokon lévő penészt is abban a sorrendben, és azokkal a tisztítószerekkel távolítom el, mint a fal tisztításánál.

Először mindig mindent kipakolok a szekrényekből, majd elkezdem belülről a szekrény takarítását. A sorrend a lemosás, súrolás, és áttörlés. Az áttörlés előtt viszont beleteszek egy csavart ebbe a folyamatba. Miután a szekrények súrolásával végeztem, a szekrény azon részeit, ahol a penész megjelent, egy fertőtlenítő szerrel befújom. Ezzel a fertőtlenítővel takarítom a hűtőmet is, és így tudom, hogy minden baktérium, vagy gombával szemben kiválóan teljesít. Majd ugyanezt a sorrendet a bútorok külső felületein is megismétlem. Ha eltűnt a penész, és számomra minden tiszta, akkor visszapakolok mindent szép rendben, és a szekrényt visszatolom az eredeti helyére. Aztán folytatom tovább a helyiség többi részének a takarítását.

A Putzstein a falakon lévő makacs foltok eltávolítására is alkalmas, de azzal számolnod kell, hogy a dörzsölés hatására valószínűleg a falon lévő festék sérülni fog. Így csak akkor használd ezt a pasztát ezen a felületen, ha utána tervbe van a falfelület újbóli festése. Viszont ha a felületen lemosható festék van, akkor nyugodtan ess neki, mert akkor a fal teljes biztonságban van, és a festék nem fog sérülni.

Ugye most már te is meg tudod nyerni a csatát a penésszel szemben?

A cikkben felsorolt tisztítószereket a linkre kattintva tudod megrendelni. >>>>> https://bit.ly/2tSzSzM

Rendre Fel!