Még fel sem eszméltünk a téli-tavaszi punnyadásból, még időnk sem volt kipihenni a tanév és a munkahelyi hajtás fáradalmait, de már nyakunkon a nyár….. És ha itt a nyár, akkor itt a buli szezon. Legyen az kerti grillparti, születésnapi buli vagy csak egy szimpla baráti összejövetel, tudjuk, hogy az bizony rumlival jár. Ha buli van a láthatáron, akkor nem árt, ha körültekintően szervezed, és előre felkészülsz mindenre. Mert a tisztaság buli után csak akkor valósul meg, ha azért teszel is.

Tippjeim segítenek, hogy zökkenőmentesen menjen a buli utáni takarítás!

A nagy nyári bulikat törvényszerűen nagy rendetlenség követi, így ha arra adod a fejed, hogy a nyár első vagy bármelyik baráti összejövetelét te szervezed meg, akkor nem árt, ha felkészülsz arra, hogy a másnap nem a pihenésről fog szólni.

Ha te rendezed a bulit, akkor minden vendéget érkezéskor vezesd végig a lakáson, mutasd meg nekik a mosdót és a kézmosásra alkalmas helyet. Mond el nekik, hogy hol találják az ételt és hol lelnek rá az innivalóra. Azokat a helyeket is említsd meg, amik a vendégek számára tabu, vagyis nem mehetnek be oda. Ilyen a háló- vagy dolgozószoba, de akár a gyerekszoba is felkerülhet erre a listára.

Fontos, hogy még a buli megszervezése előtt tudatosítd magadban, hogy a buli befejezése után rögtön nekiállsz, és rendbe teszed a lakást. Felkészülsz rá, hogy nehéz lesz fáradtan, esetleg másnaposan a porszívót és felmosót kézbe venni, de tudod, hogy ha minél későbbre hagyod annál nehezebb lesz ismét rendet teremteni. Ezért ezt már a buli gondolatának megszületésekor megbeszéled magaddal.

Akkor nézzük és azt a néhány tippet, ami segíthet neked abban, hogy ne tartson napokig a buli utáni takarítás, és hogy a tisztaság buli után minél hamarabb megvalósuljon. 

Takarítási rutin egyszerűen és könnyedén

A könyv elolvasás után a „tyúklépés” takarítási rutin módszeremmel te is pillanatok alatt tudsz a kaotikus, kacatokkal teli, „ide-nem-tudok-vendégeket-hívni” otthonodból csodálatos, rendezett, vendéghívogató, békés fészket varázsolni, és a már megvalósított tisztaságot hosszabb távon meg is fogod tudni tartani.

Kezdj az előkészületekkel!

Már a buli előtt érdemes felkészülnöd a takarításra. Szerezd be azokat a tisztítószereket, melyekre szükséged lesz, és amik már fogyóban vannak. Ami biztosan kelleni fog, az a mosogatószer, általános felülettisztító, Putzstein, szemeteszsák, porszívó, felmosó és takarítókendők.    

Rakj rendet minden helységben! Ez nem azt jelenti, hogy nagytakarítást kell csinálni. Csupáncsak felkészülsz arra, hogy a kelleténél többen lesznek az otthonodban, és ezért minden olyat elteszel szem elől, ami nem a buli kelléke.

Tedd biztonságos helyre az értékes tárgyakat, a törékeny dolgokat! Az ételeket és az italokat olyan helyre tedd, ahol nem gond, ha netán valami kiömlik, és azonnal fel tudd törölni. Vagyis ha szőnyegek tömkelege van a padlókon, akkor azokat most inkább távolítsd el. A tisztaság buli után nem lehetetlen akár rögtön a buli befejezése után, ha a helyiségekben mindent felkészítesz a bulira. Vagyis egy gyors takarítást kell elvégezned pikk-pakk.

Szerezz be az evéshez-iváshoz elegendő mennyiségű tányért és poharat. Ha jót akarsz magadnak, akkor olyan eldobható cuccost hozol, ami környezetbarát és lebomlik, így nem kell a mosogatással bíbelődnöd.

Győződj meg arról, hogy elegendő hely van-e minden és mindenki számára a buli időtartama alatt. Már az elején sem kell mindent egyedül csinálnod, ezért ha szükséged van segítségre, akkor kérd meg barátaidat, hogy vegyenek részt az előkészületekben.

Ajánlott többféle szemetest is használni (műanyag, papír, üveg), hogy ne a buli után keljen szortírozni az újrahasznosítható hulladékokat. Ma már kaphatóak a háztartásban is könnyen használható szelektív gyűjtők. Viszont ezt csak akkor fog működni, ha a vendégeknek erre felhívod a figyelmüket, és a szemeteseken nagybetűkkel ezt jelzed is.

Ellenőrizd a fürdőszobát és a mellékhelyiséget is. Szerezz be elegendő mennyiségű WC papírt, folyékony szappant és kéztörlőt. Ha inkább textil törölközőt használnál kézmosáshoz, akkor legalább 10 darabot készíts ki egy kupacba, hogy nem kelljen minden vendég után a fürdőbe rohannod.

Buli közben is légy résen!

Ne hagyd eluralkodni a káoszt. Ha valami eltörik, egyből söpörd össze, nehogy valaki megsérüljön a szilánkoktól. A szilánkokat ne a buli szemetesbe tedd, hanem mindjárt a nagy kukába, így erre már nem lesz gondod holnap. Ha valami kiömlik a padlóra, érdemes azonnal feltörölni egy takarítókendővel, így nem csak a csúszásveszélyt hanem rászáradást is elkerülöd.

Otthonom naplója

Ez a napló abban lesz a segítségedre, hogy örökre magad mögött tudd hagyni a “mindent fejben kell tartanom” feladat súlyát. Ráadásul több otthonszervező tanácsot is találsz benne.

Kezdhetjük?

A buli után is legyél fitt! Cél a tisztaság buli után!

Amikor az utolsó vendég is távozik, akkor indulhat a rendrakás és a takarítás. Tárj ki minden ablakot és ajtót, hadd járja át a friss levegő az otthonodat. Haladj helyiségről helyiségre és szedd össze az összes szemetet.

Gyűjtsd össze a lebomló tányérokat, poharakat, ezeket rögtön a megfelelő helyre tedd. Szedd össze a mosogatásra váró bögréket, poharakat, evőeszközöket és más edényeket. A mi befér a mosogatógépbe, azt mindjárt oda tedd és indítsd is el az első adagot. A maradék koszos edény landoljon a konyhapulton és ahogy lejár a mosogatógép, úgy jöhet a következő adag tisztítása. A konyha takarítása mindig az utolsó helyiség legyen.

Minden helyiségben pakolj vissza mindent az eredeti helyére. Fogj egy takarítókendőt és egy általános felülettisztítót, és helyiségről helyiségre haladva az összes szabadon lévő felületet töröld át. A fürdőszobában és a mellékhelyiségben alaposabb takarítást csinálj.

Vagyis a mosdó és a kéztörlő környékét is takarítsd le, és a vécécsészét kívül-belül tedd rendbe. Ha ezzel mind kész vagy, akkor porszívózz fel, végül pedig jöhet a felmosás.

Kérj segítséget!

Ne csak az előkészületekhez kérj segítséget, hanem az utómunkálatokra is. Már a buli előtt beszéld meg néhány barátoddal, hogy legyenek partnerek a buli utáni takarításban és rendrakásban. Nem kell egyedül megbirkóznod ezzel a feladattal. De erről kommunikálnod kell, mert néma gyereknek anyja sem érti szavát

És ha csak a bulit szeretnéd szimplán élvezni, és semmit sem szeretnél te magad tenni a buli utáni tisztaság érdekében, akkor már jó előre foglalj időpontot egy profi takarítócégnél. Ők biztosan pikk-pakk rendet és tisztaságot teremtenek a buli vége után, te pedig nyugodtan ki tudod pihenni a buli fáradalmait. Mert a pikk-pakk tisztaság buli után egy profi takarítóval gyerekjáték.

Takarítás és Szelektálás Akadémiája

Magyarország első és egyetlen, otthonok takarítására és szelektálásra specializálódott tudástára, ahol megtalálod azt a módszert, aminek az elsajátítása után te is kevés időráfordítással tudod az otthonod tisztaságát és rendezettségét kialakítani és hosszabb távon élvezni.

Legyen hozzáférésed a tudástár teljes egészéhez, légy tagja az Akadémia VIP Telegram csoportjának, kérdezz bármenyit bármikor. Legyél Te is Akadémia tag, legyen neked hosszabb távon tiszta és rendezett otthonod a lehető legkevesebb időráfordítással!

Ezek az írások is érdekesek lehetnek