Manapság könnyebbé és élvezhetőbbé tudjuk tenni a háztartásvezetést, és ezen belül a takarítást is különböző készülékekkel és eszközökkel. Némelyik bizony igen drága, és van, amelyik meglepően olcsó. De az biztos, hogy rendszeres használatukkal rengeteg időt tusz magadna spórolni. De mint mindenhol, itt is a bőség zavarában szenvedünk. Sokszor már azt sem tudjuk, hogy melyik eszközt mire tudjuk használni, hogy az valóban segítség-e számunkra vagy sem.

Ebben a bejegyzésben a felmosó lesz a főszereplő. Ez az írás abban segít Neked hogy egy új felmosó beszerzésénél mire kell figyelni, mit kell figyelembe venni.

Sokféle felmosó létezik, beleértve a különböző gőzmopokat is. Most azonban a klasszikus, vagyis a saját kezed által működtethető felmosókról fogok bővebben beszélni. Nem a régi fapartfis végére tekerendő törlőrongyos fajtára gondolok, hanem azokról a felmosókról, amelyeket a mai modern világ biztosít számunkra.

Mop vagy szett?

Először azt kell eldöntened, hogy szettet vagy simán „csak” egy felmosó, vagyis mopp az álmod. A szett alatt azt értem, amikor nem csak egy nyelet és a hozzá tartozó felmosófejet viszed a pénztárhoz, hanem egy vödröt és/vagy egy hozzá tartozó csavarórendszert is.

Érdemesebb a szettet választani, mert ezek általában sokkal hatékonyabbak, mint egy sima, hagyományos felmosónyél. A szettekkel a nagyobb területeket is hatékonyabban lehet tisztítani. Az a felmosó, mely csavarórendszerrel van felszerelve, sokkal kényelmesebb, és tisztább használatot biztosít, mint az, amelyiket a kezünkkel kell a vízbe betenni, majd kicsavarni.

Arról nem is beszélve, hogy a szettek derékkímélőkkel is el vannak látva, hiszen a használatuk során nem kell hajolnunk. Nekünk nőknek, ez egy nagyon fontos. Persze mindenki az igényeinek mérten dönti el, hogy szett vagy „csak” felmosó, de akik hajlandóak többet fizetni a kényelemért, azok áldani fogják később a döntésüket.

Típusok

Ha már eldöntötted, hogy mop vagy szett, akkor fontos a típus kiválasztása ugyanúgy, mint más takarítóeszközöknél. A típus a fej alakjától függ, és megkülönböztetünk háromféle típust.

Lapos mop felmosó, melyek nagyon praktikusak. Sokoldalúak, a makacsabb szennyeződések és a nagyobb területek takarításához egyértelműen ez passzol. Sarkok és szekrények melletti részek tökéletes felmosását biztosítja. A lapos mopok a gyors és precíz takarítás szakértői.

Pamut mop felmosó, melyek az úgynevezett hagyományos mopok, és ezek használata nagyon jó megoldás a kis és kevésbé szennyezett területekre. Előnyük a magas nedvszívó képesség, a különböző sarkokba, és a bútorok közé és alá való bejutás. Egy másik előnye a nagyon egyszerű és kényelmes kezelés és a kis súly.

Pamut moppal sokkal kisebb felületet tudsz felmosni, mint egy lapossal, ezért nincs értelme nagyobb szennyeződések vagy nagyobb területek takarításának ezzel nekiesni.

Speciális típusok moppokat is találhatunk a boltokban. Ezek egyaránt lehetnek pamutok és laposak is. Érdekes lehetőség a permetező mopok, amelyek saját „öntözési” rendszerrel rendelkeznek. Nem kell vödör, és a takarítás nagyon kényelmes és gyors. Vagyis a felmosó önmagát vizezi.

Ezeknek a mopoknak a hatékonysága azonban viszonylag gyenge, és csak kisebb és kevésbé szennyezett padlók karbantartására alkalmas.

A méret igenis számít!

Nagyon fontos, hogy a mop nyelének a hosszát úgy válaszd ki, hogy kényelmesen és meghajlás nélkül tudj vele felmosni. A rövid nyéltől viszonylag rövid idő alatt megfájdul a hátad, és minél többször rövid nyéllel végzed a felmosást, annál jobban bosszantani fog ez a fajta munka, és hamarosan elhagyja a szádat ez a mondat: – Utálok felmosni.

A túl hosszú nyél sem praktikus, mert akadályozni fog a takarítás közben. A felmosó nyelének ideális hossza általában körülbelül 120-145 cm, de mindenképp vedd figyelembe a tested magasságát, és ahhoz viszonyíts.  A 120 cm-es mop meglehetősen kicsi a közepes testmagasságúak számára is. Ma már léteznek teleszkópos nyelek, és ezek jobban alkalmazkodnak a saját igényeidhez. De a teleszkópos nyélnek is vannak hátulütője, hiszen ha rosszul gyártották le, akkor annál előfordulhat, hogy munka közben összecsúszik.

Takarítási rutin egyszerűen és könnyedén

A könyv elolvasás után a „tyúklépés” takarítási rutin módszeremmel te is pillanatok alatt tudsz a kaotikus, kacatokkal teli, „ide-nem-tudok-vendégeket-hívni” otthonodból csodálatos, rendezett, vendéghívogató, békés fészket varázsolni, és a már megvalósított tisztaságot hosszabb távon meg is fogod tudni tartani.

A lapos mopoknál a fej hosszára is oda kell figyelni. Minél hosszabb a fej, annál hatékonyabb a vele való munkavégzés. Nagyobb fejjel kényelmesebb és gyorsabb a felmosás, különösen nagyobb felületeken. A kis fejjel ugyan könnyebb bejutni a kisebb helyekre, de szaporátlan vele a munka, és sokkal többször kell egy felületen vele végigmenni, mint a nagyobb fejjel. Körülbelül 30 cm-ig viszonylag kis fejnek mondható egy mopfej, és 40 cm-nél vagy felette, már nagy fejnek hívjuk. Az a felmosó, mely nagy fejjel van ellátva, a közepes vagy nagy terek takarításánál hatékonyak.

Padló és padló között óriási különbségek vannak

A felmosó kiválasztásánál fontos figyelni arra is, hogy milyen felületen fogjuk használni.

Linóleum, PVC stb. padló felületei általában tartósak és könnyen takaríthatóak. Ha ehhez a padlóburkolathoz van szükséged mopra, akkor nem kell különös figyelmet szentelned annak kiválasztására, mert mindegyik típus jó hozzá. Csupán csak a terület nagyságát és a szennyeződés mértékét tartsd szem előtt.

Kőpadlók, márvány, gránit stb. Természetesen a kőpadlók ellenállóak, és bizony rendkívül nedvesség tűrőek, ezért gyakran használják olyan terhelt és nagy területek fedésére, melyek erősen szennyezettek lesznek. Ezeknek a felületeknek a takarításához ideális egy lapos, széles fejű felmosó pamut bevonattal. Kisebb és egyenetlenebb területeken viszont egy hagyományos pamut mop alkalmasabb lehet.

Járólapok takarítására elvileg ugyanaz vonatkozik, mint a kőpadlóra. Mikroszálas mopot simán lehet használni kevésbé szennyezett padlókhoz.

Parafa, fa, laminált – nedvességre érzékeny padlóknál fontos, hogy olyan mopra essen a választásod, amely igazán hatásos csavaró-rendszerrel rendelkezik. Ezek általában azok a szettek, melyeknek a csavarórendszere a vödörben találhatóak. De érdemes ezeknél a szetteknél azt is ellenőrizni, hogy az adott típus megfelel-e az igényeinknek.

Most már tudod, hogy milyen szempontok kell figyelembe venned, ha új felmosó beszerzése válik aktuálissá. Így ezen a téren is tudatossá tudsz válni.

Takarítás és Szelektálás Akadémiája

Magyarország első és egyetlen, otthonok takarítására és szelektálásra specializálódott tudástára, ahol megtalálod azt a módszert, aminek az elsajátítása után te is kevés időráfordítással tudod az otthonod tisztaságát és rendezettségét kialakítani és hosszabb távon élvezni.

Legyen hozzáférésed a tudástár teljes egészéhez, légy tagja az Akadémia VIP Telegram csoportjának, kérdezz bármenyit bármikor. Legyél Te is Akadémia tag, legyen neked hosszabb távon tiszta és rendezett otthonod a lehető legkevesebb időráfordítással!

Ezek az írások is érdekesek lehetnek