Nálad hány flakon takarítószer áll a szekrényben? És mennyi az, amit ebből valójában használsz? Van köztük olyan, amire már nem is emlékszel, mikor vásároltad? Ha ezek a kérdések elgondolkodtattak, akkor bizony lehet, hogy Te is takarítószerhalmozó vagy. Ahhoz, hogy valóban gyorsan és hatékonyan tudj takarítani, nem csak egy személyre szabott háztartási tervre van szükséged, hanem megfelelő takarítószerek használatára is. Ha profi szereket használsz, azzal rengeteg időt megspórolhatsz magadnak. Mutatom, hogyan válassz tisztítószert!

Hű, de olcsó ez a tisztítószer!

Számtalan vízkőoldó, folttisztító vagy fertőtlenítőszer van a piacon, ezért gyakran az ára alapján próbálnak meg a háziasszonyok dönteni. De itt is érvényes lehet az örökérvényű mondás: olcsó húsnak híg a leve. Persze, mindig lehetnek kivételek, de nagyon valószínű, hogy az olcsó termék nem a leghatékonyabb. A felhalmozásnak gyakran az az oka, hogy rengeteg akciós termékkel találkozhatunk a boltok kínálatában, ami arra csábít, hogy megvásároljuk. Hiszen az nem kér enni, ugyebár. Jó lesz majd később. Pedig lehet, hogy már van otthon 2 másik flakon abból a tisztítószerből… Ezért mindig gondold végig, hogy tényleg égető szükséged van -e arra a szerre most? Ha nem, akkor hagyd ott nyugodtan.

Csábító ígéretek: szinte a háziasszony helyett dolgozik a vízkőoldó!

A másik oka, hogy újabb és újabb tisztítószerekkel felszerelkezve távozunk egy-egy üzletből, hogy elhisszük, hogy az a termék igazi csodaszer, és majd helyettünk fog dolgozni. De van egy rossz hírem, amit mindig elmondok a háziasszonyoknak a cikkeimben, videóimban vagy a konzultációkon: Bármilyen tisztítószert veszel, akkor is a saját két kezeddel kell megcsinálnod a „piszkos munkát”. Ráadásul, ha a takarítás nem rendszeres, akkor egy több hetes vízkő esetében nem érdemes bízni abban, hogy megússzuk súrolás nélkül.

Ezt még nem próbáltam, hátha jobb lesz, mint a megszokott

Mindig elmondom, hogy ha megtaláltad az igazit a tisztítószerek között, akkor ne kísérletezz más szerekkel! Kíváncsiságból megvenni egy másik flakon WC tisztítót, vagy azért, mert ennek milyen szép a csomagolása, teljesen felesleges pénzkidobás. Aztán ha kiderül, hogy nem is olyan jó, akkor jó eséllyel a szemétben végzi, ami rendkívül környezetszennyező.

Környezetbarát tisztítószerek értünk és a bolygónkért

Egyre többen döntenek úgy, hogy tudatosan vásárolnak olyan szereket, amik a lehető legkevesebbet ártanak a környezetünknek. Számomra is nagyon fontos ez a szempont, ezért én csakis ilyen tisztítószerekkel dolgozom a vállalkozásomban és az otthonomban is. Hozzám hasonlóan sokan szenvednek valamilyen allergiában, így nem mindegy, hogy mivel takarítanak, mosnak vagy mosogatnak. Hiába olcsó egy mosószer, ha nem bőrbarát, ezért ezt a szempontot is szem előtt kell tartani. Főleg, ha kisgyermeked van. De anyaként amúgy is jobban odafigyelünk erre.

Találd meg a számodra megfelelő szereket, és maradj azoknál!

Gondold végig, hogy melyik az a szer, ami tényleg bevált, és innentől kezdve maradj annál. Ezzel jót teszel a pénztárcádnak is, hiszen megspórolod a felesleges kiadásokat. Ha még nem találtad meg az igazit, akkor elárulom, én mire esküszöm.

Sokan nem hiszik el, amikor azt mondom, hogy akár 6 darab tisztítószer is elegendő ahhoz, hogy a háztartásodat tisztán tartsd. Ehhez képest volt olyan ügyfelem, akinél több, mint 30 flakont számoltunk össze! Persze ezeknek csak egy töredékét használta.

Mi ez a 6 tisztítószer?

Az én saját alapfelszerelésem ezekből áll: vízkőoldó, Putzstein tisztítópaszta, hűtőszekrény tisztító, cseppmentes mosogatószer, cseppmentes ablaktisztító és egy általános felülettisztító. Ezekkel már van egy alapcsomagod, ami tökéletesen elegendő a tisztasághoz. Persze ezt még ki lehet egészíteni igény szerint zsíroldóval, mosógép vagy mosogatógéptisztítóval. De ez már csak hab a tortán.

Ha konkrét márkára vagy kíváncsi, akkor háztartásvezetési specialistaként a Dr Beckmannt ajánlom. Ahogy írtam, az allergiám miatt az volt a legfontosabb, hogy amit használok, az ne okozzon allergiát. Mivel nekem a takarítás a hivatásom is, ezért a hatékonyság alapfeltétel, hiszen egy tisztítószernek meg kell állnia a helyét akár egy orvosi rendelőben is. És az sem mindegy, hogy egész nap valami tömény vegyszer szagát kell szívnia az ember lányának takarítás közben, vagy pedig szagtalan, kíméletes szert használ. Bevallom, én is sokat kísérleteztem, de mióta rátaláltam Németországban erre a márkára, azóta ezeket használom. Ha még nem találtad meg az igazit a tisztítószerek területén, tegyél egy próbát velük! Lehet, hogy Neked is szerelem lesz az első próba után.