Az első melegebb napsugarakkal beköszöntött a tavasz, és ha csak rövid ideig is, de szívesen időzünk már a teraszon, netán a kert napsütéses részében. Jól esik a napon kávézni vagy épp egy kerti széken megpihenni addig, míg a gyerek homokozik. És ha már itt a tavasz, akkor késztetést érzünk arra is, hogy elővegyük a télre elraktározott kerti bútorokat.

Tavaszi megújulás a kertben is

Ha elég helyünk volt ahhoz, hogy a kerti bútorokat fedett helyre tegyük a téli hónapokra, akkor szerencsések vagyunk. De sokan ezt nem tudták megtenni, ezért ott a kertben teleltek ki a bútorok. Akár eltároltuk, akár kint teleltettük a kerti bútorainkat, ilyenkor tavasszal le kell őket takarítani.

Különböző anyagokból készülnek a kerti bútorok. Néhány anyag tartósabb, mint a másik, de egy dolog közös bennük. Takarítani kell őket időközönként. Ebben a cikkben igyekszem segíteni neked abban, hogy a különböző anyagokból készült kerti bútorokat hogyan és mivel kell takarítani.

Teakfából készült kerti bútorok

Azok a bútorok, melyek teakfából készülnek nagyon drágák függetlenül attól, hogy belső vagy külső használatra készítették. Viszont a drágaságát ellensúlyozza azzal, hogy nem annyira kényes, mint más fafajtából készült bútor. Állítólag a szabadban akár 70 évig is kint lehet hagyni, mert ellenáll a nedvességnek, szélnek, párának és még a kártevőknek is.  

De ha ilyen ellenálló, akkor miért fordítsunk a karbantartására időt? Ez egy jogos kérdés.

A teakfa felülete, ha nem védjük, nem gondozzuk, akkor ezüstszürkévé változhat. Ezért kell egy évben kétszer kezelni, és ez tavasszal és késő ősszel esedékes. A teakfa ápolása és takarítása nagyon egyszerű. A karbantartásához kimondott teak ápoló olaj szükséges, és ezzel az olajjal kell átkenni a bútort. Így a bútor mézbarna színű marad. A tisztításához elegendő egy mosogatószeres vízbe mártott takarítókendő. Ezzel töröld át mindenhol, és hagyd megszáradni. A tekafa bútorok karbantartásához és tisztításához nincs másra szükséged.

Vasból készített kerti bútorok

A vasból készült kinti bútorok nagyon szépek, mutatósak, viszont könnyen rozsdásodnak. Ezért ezeket a bútorokat érdemes rozsdaellenálló festékkel lekenni évente egyszer, tavasszal. Festés előtt át kell csiszolni, majd alaposan portalanítani, és ezután jöhet rá a festékréteg. A vasból készített kerti bútorokat szintén mosogatószeres vízzel érdemes letisztítani egy puha takarítókendő segítségével.

Alumínium kerti bútorok

Az alumínium kerti bútorok általában festve vannak, hogy ne lássuk a fém felületeket, és hogy megelőzzék a felület korróziódását. Ezeknél a bútoroknál előfordul a festék foltokban való lejövetele, ezért érdemes ezeket a foltokat mindig lefesteni, lekezelni. A foltok javítása mellett két évente ét kell festeni a bútor teljes felületét.  

Az alumínium kerti bútorok tisztítása szintén mosogatószeres vízzel a legegyszerűbb. Előfordulhat, hogy az alumínium kerti bútor nincs lefestve. Ebben az esetben egy fém polírozó pasztával tudod könnyedén karbantartani. A tisztításánál arra kell figyelni, hogy lemosás után rögtön töröld is szárazra, mert különben a nedvesség kikezdi az alumínium felületét.

Fonott kerti bútorok

Ha van magasnyomású készüléked otthon, akkor azzal nyugodtan letisztíthatod ezeket a bútorokat. Arra viszont vigyázz, hogy ne legyen nagyon közel a bútorhoz a cső vége. Ha nincs ilyen géped, akkor a nedves tisztítás előtt porszívózd át a bútorokat, majd ezután mosogatószeres vízbe mártott takarítókendővel töröld át minden részét, figyelve a kis résekre is.

Műanyag kerti bútorok

Ezek azok a fajta bútorok, amik nagyon olcsók, nagyon tartósak, de hamar elszíneződnek netán még be is penészesednek. Mivel a műanyag elnyűhetetlen, ezért nem is nagyon szoktunk energiát fordítani arra, hogy ezeket a bútorokat télre tető alá tegyük, hanem simán kint hagyjuk. Így a tavaszi takarítás ezeknél a bútoroknál sem ússzuk meg.

Ha a műanyag felülete csak koszos, poros, akkor itt is a mosogatószeres vizet tudom ajánlani. Ha a bútor felületén fekete apró pettyek jelentek meg, akkor a Putzsteint kell bevetned annak az érdekében, hogy a pettyeket el tudd tüntetni. Bár az biztos, hogy nem fognak teljes mértékben felszívódni, mert ezek a műanyagban vannak már benne, de a nagyrészüket biztosan el tudod távolítani.

Most, hogy kitárgyaltuk a kerti bútorok takarítását, nincs más dolgod, mint hogy beütemezd ezt az örömteli tavaszi munkát. Akár műanyag, fém, fonott vagy teakfa bútorod van, ezt a feladatot nem tudod kihagyni, hiszen a bútorban való nyugodt pihenés titka a tisztaságélmény. Azt pedig csak takarítás után tudod megkapni, megtapasztalni.  

Kiút a KáOSZból

Előfordulhat, hogy úgy érzed, neked ez nem fog menni, mert hatalmas káosz van körülötted. Ne aggódj! Nem veled van a probléma és nem vagy ezzel az érzéssel egyedül.

Nagyon sokan úgy gondolják, hogy a káosz a rutinok kialakításával felülírható, aztán pár nap után rádöbbennek arra, hogy még sem. Így ha most te azt érzed, hogy neked ez nem fog menni, akkor azt javaslom, hogy kezdj az otthonod káoszmentesítésével. Ez olyan eredményt fog produkálni, amitől hatalmas motivációt kapsz, és utána pikk-pakk ki tudod alakítani azt a takarítási rutint, amit rendszeresen és eredményesen tudsz működtetni az otthonodban. Ebben a káoszmentesítésben is tudok segíteni, ha szeretnéd. Kattints a gombra és már kezdhetjük is!