Az első melegebb napsugarakkal beköszöntött a tavasz, és ha csak rövid ideig is, de szívesen időzünk már a teraszon, netán a kert napsütéses részében. Jól esik a napon kávézni vagy épp egy kerti széken megpihenni addig, míg a gyerek homokozik. És ha már itt a tavasz, akkor késztetést érzünk arra is, hogy elővegyük a télre elraktározott kerti bútorokat.

Tavaszi megújulás a kertben is

Ha elég helyünk volt ahhoz, hogy a kerti bútorokat fedett helyre tegyük a téli hónapokra, akkor szerencsések vagyunk. De sokan ezt nem tudták megtenni, ezért ott a kertben teleltek ki a bútorok. Akár eltároltuk, akár kint teleltettük a kerti bútorainkat, ilyenkor tavasszal le kell őket takarítani.

Különböző anyagokból készülnek a kerti bútorok. Néhány anyag tartósabb, mint a másik, de egy dolog közös bennük. Takarítani kell őket időközönként. Ebben a cikkben igyekszem segíteni neked abban, hogy a különböző anyagokból készült kerti bútorokat hogyan és mivel kell takarítani.

Teakfából készült kerti bútorok

Azok a bútorok, melyek teakfából készülnek nagyon drágák függetlenül attól, hogy belső vagy külső használatra készítették. Viszont a drágaságát ellensúlyozza azzal, hogy nem annyira kényes, mint más fafajtából készült bútor. Állítólag a szabadban akár 70 évig is kint lehet hagyni, mert ellenáll a nedvességnek, szélnek, párának és még a kártevőknek is.  

De ha ilyen ellenálló, akkor miért fordítsunk a karbantartására időt? Ez egy jogos kérdés.

A teakfa felülete, ha nem védjük, nem gondozzuk, akkor ezüstszürkévé változhat. Ezért kell egy évben kétszer kezelni, és ez tavasszal és késő ősszel esedékes. A teakfa ápolása és takarítása nagyon egyszerű. A karbantartásához kimondott teak ápoló olaj szükséges, és ezzel az olajjal kell átkenni a bútort. Így a bútor mézbarna színű marad. A tisztításához elegendő egy mosogatószeres vízbe mártott takarítókendő. Ezzel töröld át mindenhol, és hagyd megszáradni. A tekafa bútorok karbantartásához és tisztításához nincs másra szükséged.

Takarítási rutin egyszerűen és könnyedén

A könyv elolvasás után a „tyúklépés” takarítási rutin módszeremmel te is pillanatok alatt tudsz a kaotikus, kacatokkal teli, „ide-nem-tudok-vendégeket-hívni” otthonodból csodálatos, rendezett, vendéghívogató, békés fészket varázsolni, és a már megvalósított tisztaságot hosszabb távon meg is fogod tudni tartani.

Vasból készített kerti bútorok

A vasból készült kinti bútorok nagyon szépek, mutatósak, viszont könnyen rozsdásodnak. Ezért ezeket a bútorokat érdemes rozsdaellenálló festékkel lekenni évente egyszer, tavasszal. Festés előtt át kell csiszolni, majd alaposan portalanítani, és ezután jöhet rá a festékréteg. A vasból készített kerti bútorokat szintén mosogatószeres vízzel érdemes letisztítani egy puha takarítókendő segítségével.

Alumínium kerti bútorok

Az alumínium kerti bútorok általában festve vannak, hogy ne lássuk a fém felületeket, és hogy megelőzzék a felület korróziódását. Ezeknél a bútoroknál előfordul a festék foltokban való lejövetele, ezért érdemes ezeket a foltokat mindig lefesteni, lekezelni. A foltok javítása mellett két évente ét kell festeni a bútor teljes felületét.  

Az alumínium kerti bútorok tisztítása szintén mosogatószeres vízzel a legegyszerűbb. Előfordulhat, hogy az alumínium kerti bútor nincs lefestve. Ebben az esetben egy fém polírozó pasztával tudod könnyedén karbantartani. A tisztításánál arra kell figyelni, hogy lemosás után rögtön töröld is szárazra, mert különben a nedvesség kikezdi az alumínium felületét.

Fonott kerti bútorok

Ha van magasnyomású készüléked otthon, akkor azzal nyugodtan letisztíthatod ezeket a bútorokat. Arra viszont vigyázz, hogy ne legyen nagyon közel a bútorhoz a cső vége. Ha nincs ilyen géped, akkor a nedves tisztítás előtt porszívózd át a bútorokat, majd ezután mosogatószeres vízbe mártott takarítókendővel töröld át minden részét, figyelve a kis résekre is.

Műanyag kerti bútorok

Ezek azok a fajta bútorok, amik nagyon olcsók, nagyon tartósak, de hamar elszíneződnek netán még be is penészesednek. Mivel a műanyag elnyűhetetlen, ezért nem is nagyon szoktunk energiát fordítani arra, hogy ezeket a bútorokat télre tető alá tegyük, hanem simán kint hagyjuk. Így a tavaszi takarítás ezeknél a bútoroknál sem ússzuk meg.

Ha a műanyag felülete csak koszos, poros, akkor itt is a mosogatószeres vizet tudom ajánlani. Ha a bútor felületén fekete apró pettyek jelentek meg, akkor a Putzsteint kell bevetned annak az érdekében, hogy a pettyeket el tudd tüntetni. Bár az biztos, hogy nem fognak teljes mértékben felszívódni, mert ezek a műanyagban vannak már benne, de a nagyrészüket biztosan el tudod távolítani.

Most, hogy kitárgyaltuk a kerti bútorok takarítását, nincs más dolgod, mint hogy beütemezd ezt az örömteli tavaszi munkát. Akár műanyag, fém, fonott vagy teakfa bútorod van, ezt a feladatot nem tudod kihagyni, hiszen a bútorban való nyugodt pihenés titka a tisztaságélmény. Azt pedig csak takarítás után tudod megkapni, megtapasztalni.  

Takarítás és Szelektálás Akadémiája

Magyarország első és egyetlen, otthonok takarítására és szelektálásra specializálódott tudástára, ahol megtalálod azt a módszert, aminek az elsajátítása után te is kevés időráfordítással tudod az otthonod tisztaságát és rendezettségét kialakítani és hosszabb távon élvezni.

Legyen hozzáférésed a tudástár teljes egészéhez, légy tagja az Akadémia VIP Telegram csoportjának, kérdezz bármenyit bármikor. Legyél Te is Akadémia tag, legyen neked hosszabb távon tiszta és rendezett otthonod a lehető legkevesebb időráfordítással!