A háztartásban használt tisztítószerek nagyobbik része igen erőteljes vegyszer, hiszen tele vannak mérgező kémia anyagokkal. Ezeknek a tisztítószereknek a használata komoly problémákat okozhat. A bőrirritáció mellett a légzőrendszerre is káros hatással vannak, és ráadásul még a környezetünket is szennyezik, roncsolják.

Igyekszem minden nő figyelmét felhívni arra, hogy a háztartásukban ne alkalmazzanak olyan klór tartalmú tisztító- és fertőtlenítőszereket, melyek allergizáló, bőr- és nyálkahártya-irritáló hatása jól ismert. De erre a gyermekek környezetében, például óvodákban, iskolákban is nagyon fontos figyelni, és persze az egészségügyi intézetekben sem ártana leszokni a hipóval vagy sósavval való takarításról.

Miért? Nagyon egyszerűen megfogalmazva azért, mert ezek mérgező vegyszerek.

A Hypo néven forgalmazott fertőtlenítőszer nátrium-hipokloritot tartalmaz, így erősen oxidatív hatású, lúgos kémhatású vizes oldat. Lúgos kémhatása a benne körülbelül 2%-ban megtalálható, maró hatású nátrium-hidroxidnak köszönhető. A nátrium-hipokloritot elsősorban fehérítésre és fertőtlenítésre lehet használni, mivel használata során úgynevezett naszcens oxigén szabadul fel, és ez nagyon reakcióképes, a szerves anyagokat oxidálja – ezáltal öli meg például a kórokozókat.A nátrium-hipoklorit oldat mindig tartalmaz klórgázt is – körülbelül 5%-ban -, mely a kiöntés, használat során a levegőbe kerül. Ez okozza a jellegzetes hipószagot.

Miért veszélyes?

Alkalmazásának veszélye a lúgos kémhatásban és a felszabaduló klórgáz mérgező voltában rejlik. E két hatás együttese bőrre kerülve súlyos felmaródásokat eredményezhet, valamint nagy mennyiségben belélegezve mérgező hatása lehet. Különösen érvényes ez ismételt, illetve rendszeres alkalmazások esetén.

Sajnos gyakran előfordul, hogy megfelelő tudással nem rendelkező takarítószemélyzet, és a háziasszonyok többsége a hipót más, általa kémiailag egyáltalán nem ismert szerekkel, például sósavval összekeverve használják. Ez különösen a vizes helyiségekben gyakori, és elterjedt szokás, mint például WC-kagylók tisztításánál, vagy a vízkő eltávolításánál, mivel a sósav jó vízkőoldó hatása közismert.

Sósavval együttesen használva a hipót a klórgáz mellett hidrogén-klorid, azaz sósavgáz is a levegőbe jut, melyek egyenként is, de együttesen különösen súlyosan mérgező hatásúak, különösen zárt helyiségben.

Fontos megjegyezni, hogy a hipó vagy a hipóval kevert oldatok nem alkalmasak takarításra, mivel a szennyeződést csak oxidálják, de nem távolítják el. Egy sima nátha vagy influenzás megbetegedés sem indokolja a hipo használatát.

A hipó nem csak veszélyes, hanem rákkeltő is

A hipoklorit szerves aminokkal reagálva klóraminok gyűjtőnéven ismert vegyületeket hozhat létre, melyek folyamatos bevitel esetén rákkeltő hatásúak. Ez különösen konyhai edényzet hipóval történő mosogatása vagy öblögetése következtében állhat elő.

Legyél Te is tudatos Háziasszony!

A hipó nem takarító- vagy mosogatószer! Sőt! Erre a célra a használata kifejezetten veszélyes és TILOS!

Hipót kizárólag szaniterek fertőtlenítésére alkalomszerűen, nagy járványveszély esetén, arra kiképzett személyzet, védőkesztyűben és védőruházatban, fokozott óvatosság mellett használhat. A fertőtlenítés alatt a helyiségben a fertőtlenítést végző személyen kívül más személy nem tartózkodhat. Az így fertőtlenített szanitereket tiszta vízzel le kell öblíteni, a helyiséget az alkalmazás után alaposan, legalább 4 órán át ki kell szellőztetni.

Most pedig gyászold meg a hipó és sósav elvesztését, és gondolkozz el azon, hogy ezeket milyen egészségre és környezetre ártalmatlan tisztítószerekkel fogod helyettesíteni. Erre ide kattintva tudok pár jó tanácsot adni.

Ha pedig legközelebb tisztítószer beszerzőkörútra  mész, akkor a hipó és sósavval teli polcokat messziről kerüld el, és eszedbe sem jusson egyet ezekből betenni a kosaradba. Ezzel a tudatossággal nem csak magadat és a családodat, de a környezetedet is megóvod a mérgektől. Legyél Te is tudatos Háziasszony!

Rendre Fel!